Selge bolig selv uten megler: Komplett guide

Du kan spare mye penger ved å selge boligen selv, men valget innebærer også endel risiko.

Sist oppdatert: 14. mars 2024

Bilde

FÅ SELGER SELV: I dag velger de fleste å selge boligen med eiendomsmegler. Her bolighus i Stavanger.

Å selge bolig selv uten megler er en stor beslutning. Du kan spare penger, men det krever en god forståelse av boligmarkedet og salgsprosessen.

Vi har laget en omfattende guide til hvordan du kan selge boligen din privat. Vi dekker alt fra verdivurdering og markedsføring til hvordan du håndterer visninger, forhandlinger og oppgjør. I tillegg får du mange gode råd til hvordan du gjennomfører en vellykket bolighandel.

Vår hensikt er å gi deg den informasjonen du trenger for å ta informerte beslutninger gjennom hele salgsprosessen. Enten du allerede har bestemt deg for å selge selv eller om du fortsatt vurderer fordelene og ulempene, vil denne guiden gi deg verdifull innsikt og praktiske tips.

Kortversjonen

 • Du kan spare penger ved å selge bolig selv, men det er ikke alt du kan gjøre på egen hånd. Du trenger fagfolk til å utarbeide tilstandsrapporter, håndtere oppgjør og lignende.
 • Tjenester som Propr.no kan være et godt alternativ til megler. Da kan du få hjelp med deler av boligsalgsprosessen.
 • Enkelte ganger kan det være bedre å bruke eiendomsmegler. Du må vurdere boligens salgbarhet og tilstanden på boligmarkedet nøye før du bestemmer deg.

Fordeler med å selge bolig selv uten megler

Det kan kanskje virke skremmende å selge bolig privat, men det er flere fordeler ved det. En av de mest åpenbare fordelene er muligheten til å spare penger på meglerprovisjon. Meglere tar et vederlag for tjenestene sine. Det er for eksempel vanlig å betale en viss prosent av salgssummen av boligen.

Mange ønsker å unngå disse ekstra kostnadene for å oppnå høyere fortjeneste. Det er viktig å merke seg at selv om du sparer på meglerprovisjon, vil det fortsatt være andre kostnader forbundet med salget. Du må blant annet betale for markedsføringskostnader, boligsalgsrapport og gebyrer for å innhente nødvendige dokumenter.

En annen fordel er at du har full kontroll over hele salgsprosessen. Du bestemmer når visningen skal finne sted, hvordan du vil markedsføre hjemmet ditt og hvilke priser du er villig til å akseptere. Du har også muligheten til å forhandle direkte med kjøperen, noe som kan gi deg mer rom for forhandling.

Full kontroll betyr også at du kan ta deg god tid med salget. Du trenger ikke å føle press for å akseptere et tilbud du ikke er helt fornøyd med. Du har tid til å vente på det perfekte tilbudet – med mindre du vil selge boligen din raskt, så klart.

Men det å selge egen bolig selv – uten hjelp fra megler – krever tid, arbeid og engasjement. Hvis du er villig til å legge inn innsatsen, kan fordelene være betydelige. Du er likevel nødt til å vurdere alle ulempene nøye og gjøre litt forhåndsundersøkelser for å kunne ta en informert beslutning.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Ulemper med å selge bolig privat

Fra uforutsette kostnader til tidsforbruk – du kan møte flere utfordringer når du selger bolig selv uten megler. Selv om du kan spare penger på meglerprovisjon, så trenger du kanskje litt hjelp av en megler likevel. Det er fullt mulig å hyre inn en megler på timebasis for å kun utføre enkelte oppgaver, for eksempel skrive salgskontrakt og gjennomføre oppgjør.

Alternativt kan du få hjelp av en advokat til oppgjøret. Det er nemlig ikke mulig å fullføre oppgjøret selv på en trygg og god måte. De fleste banker krever at oppgjøret håndteres av en trygg tredjepart og nekter å betale ut kjøperens boliglån direkte til selger. Det er altså en kostnad som du ikke kan unngå, dersom kjøper må ta opp lån til å finansiere boligkjøpet.

Du vil også trenge hjelp av en takstmann til å utforme boligsalgsrapport (en type tilstandsrapport), samt verdi- og lånetakst. Kostnader som fotografering og annonsering kommer i tillegg. Du kan også få bruk for visningsskilt, brosjyrer og lignende. Du kan spare penger på å selge bolig privat – men gratis er det ikke.

MANGE EKSTRAUTGIFTER: Selger du boligen selv vil du også ha mange utgifter, som feks boligfotografering.

Privat boligsalg kan dessuten være en tidkrevende prosess. Det kan ta alt fra noen uker til flere måneder, avhengig av markedet og hvor mye tid du dedikerer til salgsprosessen. Du må håndtere alt fra visninger og forhandlinger til markedsføring og papirarbeid. Det kan være spesielt krevende hvis du også jobber fulltid eller har andre forpliktelser. Du får heller ingen hjelp til å style boligen før salget.

Ikke minst, så er det viktig å huske at du velger vekk en erfaren selger med inngående kjennskap til boligmarkedet der du bor. Uten ekspertise og inngående kjennskap til markedstrender, kan det være vanskelig å oppnå høyest mulig salgspris for boligen. Du må derfor vurdere hvor salgbar boligen din er, samt ta hensyn til det lokale boligmarkedet.

Alternativer til eiendomsmegler

Heldigvis finnes det flere gode alternativer til deg som vil ha hjelp med å selge bolig selv, uten megler. Disse tjenestene kan gi deg støtte og veiledning. Du kan dessuten velge å få hjelp til deler av salgsprosessen, slik at du kun håndterer det du har tid til og føler deg trygg på.

Propr.no er et godt eksempel på en slik tjeneste. Du må beskrive boligen din, holde visning, håndtere budrunden, signere kjøpekontrakt digitalt og møte opp på selve overtakelsen. Alt annet kan Propr hjelpe deg med. Full pakke koster ca. 30 000 kr og inkluderer fotograf. Du må selv betale for takstmann.

Kun kontrakt og oppgjør koster 9490 kr gjennom Propr. Det finnes også en rekke andre tjenester som spesialiserer seg på nettopp dette. Hvis du har funnet kjøper selv, kan du for eksempel benytte deg av Aktiv oppgjør eller Oppgjør.no. Du kan som sagt også få hjelp av megler eller advokat.

Les også

Slik fungerer oppgjøret

Sist, men ikke minst, så kan det være verdt å vurdere Samsolgt by DNB Eiendom. Dette er riktignok et eiendomsmeglerforetak – men med et innovativt konsept. Du betaler nemlig kun 60 000 kr for boligsalget, og prisen inkluderer alt utenom boligselgerforsikring. Ja, til og med boligtakst er inkludert.

Du får hjelp av profesjonelle meglere ved å bruke Samsolgt, men du kan likevel spare penger. Det er fordi du utfører deler av arbeidet selv, for eksempel å holde visning. Eiendomsmegleren kommer hjem til deg på befaring og verdivurdering, men ellers holdes mesteparten av møtene digitalt. Det er på den måten meglerforetaket klarer å kutte ned på prisen.

Eiendomsmegler til fastpris er også et godt alternativ

Et annet alternativ til å selge selv er å velge eiendomsmegler til fastpris. Flere meglerkontorer tilbyr pakkepris der du betaler en fast, lav pris med de fleste tjenester inkludert. Det koster riktignok litt mer enn for eksempel Propr.no, men fastprismodellen er atskillig rimeligere enn tradisjonell eiendomsmegling.

Himla Eiendomsmegling koster 45 000 kroner og inkluderer nesten alt. Eiendomsmegleren holder visninger og budrunde. Samsolgt by DNB koster 60 000 kr og inkluderer alt utenom boligselgerforsikring, deriblant takstmann. Du må imidlertid holde visninger selv. Du får dessuten støtte og veiledning underveis i salgsprosessen, i tillegg til at det blir mindre arbeid på deg.

Slik selger du bolig selv: En steg-for-steg guide

Nå som du forstår fordelene og ulempene, er det på tide å se nærmere på det praktiske rundt boligsalget. Det er viktig å forstå nøyaktig hva du må gjøre. Husk at du må gjøre mesteparten av jobben når du velger vekk megler for å heller selge bolig privat.

Steg 1: Gjør grundig research

Før du begynner salgsprosessen, er det viktig å undersøke boligmarkedet grundig. Finn ut hva lignende eiendommer i ditt område har blitt solgt for nylig. Vurder hva som er det beste salgstidspunktet, basert på beliggenhet og det lokale boligmarkedet. Du må også finne ut av hva som er beste målgruppe og hva de ser etter i en bolig.

Steg 2: Gjør boligen attraktiv

Neste trinn er å forberede boligen for salg. Det betyr å rydde opp, reparere eventuelle skader og presentere boligen din sånn at den appellerer til potensielle kjøpere. Husk at førsteinntrykket er alt når det kommer til boligsalg. Husk at det som du synes er stilig, ikke nødvendigvis er det målgruppen generelt synes er stilig. Ha målgruppens ønsker i tankene når du klargjør boligen.

Lønner det seg med oppussing?

 • Det er selvfølgelig helt umulig å si, da alt kan skje i budrunder. Som oftest mener de fleste meglere imidlertid at det ikke lønner seg med større oppussingsarbeider som å få nytt bad eller kjøkken.
 • Imidlertid er de fleste enige om at små overflateoppussinger kan lønne seg, som å bytte kjøkkenfronter eller male slitte vegger.
 • Som oftest vil de fleste være enige om at det vil være verdt å bruke rundt 30 000 kr på å shine opp en leilighet som har prisantydning på 5 millioner.

Steg 3: Innhent nødvendig dokumentasjon

Du må innhente nødvendig dokumentasjon fra kommunen og om boligen generelt. Per i dag er det ikke lov å selge boligen som den er. Du må kunne dokumentere boligens tilstand nøye. Du bør derfor be om en boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst fra takstmann. Hvis du har utført arbeid på rør og elektrisk arbeid, må du finne frem dokumentasjon på at du har benyttet deg av sertifiserte fagfolk. Ellers kan det gå utover boligverdien.

Steg 4: Sett en konkurransedyktig pris

Prisantydning bør være konkurransedyktig, men også realistisk med tanke på boligens verdi og tilstanden til det lokale markedet. Du vil få en verdi- og lånetakst fra takstmann. I tillegg kan du be om en e-takst fra megler. Det kan likevel være spesielle forhold ved eiendommen din som kan påvirke forventet salgspris, uten at det gjenspeiles i verditaksten.

Steg 5: Markedsfør boligen

Nå er det på tide å spre ordet. Du kan bruke en rekke kanaler for å markedsføre boligen din, inkludert sosiale medier, Finn.no og lokale aviser. Du bør inkludere høykvalitetsbilder og en detaljert beskrivelse av boligen i annonsene dine. Hvis du ikke føler deg trygg på å ta bildene selv, bør du få hjelp av boligfotograf.

Er boligfotografen verdt pengene?

 • De aller fleste eksperter vil mene det er hasardiøst å ta bildene til boligannonsen selv.
 • Bildene til boligannonsen er noe av det viktigste ved hele boligsalget, og må dermed være av ypperste kvalitet. Det er svært vanskelig å få til samme lysforhold, varme, romfølelse og lignende som boligfotografene klarer.
 • Boligfotografene har ikke bare erfaring, men også profesjonelt utstyr som er svært dyrt og også avanserte redigeringsprogrammer.
 • Boligfotograf er ikke veldig dyrt, og det er viktig å huske at du uansett må ut med utgifter til kamera og lignende, om du ikke har dette fra før selvfølgelig.
 • Vårt klare råd er imidlertid å benytte seg av en boligfotograf. Tross alt er ikke en utgift på 5-10 000 kr så mye når det står om flere millioner kroner.

Steg 6: Håndter visninger og forhandlinger

Når du begynner å motta interesse for boligen din, må du håndtere visninger, forhandlinger og budrunder. Det kan være tidkrevende, men det er en viktig del av prosessen. Vær forberedt på å svare på spørsmål om boligen din og vær klar til å forhandle om prisen. Avhengig av tilstanden på boligmarkedet, kan det være nødvendig med privatvisninger eller flere åpne visninger.

Les også

Tips og råd til visningen

Steg 7: Fullfør salget

Det er på tide å fullføre salget når du har akseptert et bud. Din aksept er bindende, så ikke takk ja hvis du føler deg usikker! Vi anbefaler å bruke eiendomsmegler, advokat eller oppgjørstjeneste for å utføre kontraktsarbeid, overføring av eiendom, tinglysing og betaling. Pass på at du forstår alle juridiske forpliktelser før du signerer noe. 

Sist, men ikke minst, bør du tegne boligselgerforsikring for å unngå kostbare og tidkrevende konflikter som kan oppstå i etterkant av salget. Det kan være en stor oppgave og et stort ansvar å selge bolig privat, men med nøye planlegging og forberedelse er det absolutt gjennomførbart. I tillegg bør du altså sikre deg mot eventuelle krav som kan dukke opp i etterkant ved å tegne forsikring.

Husk at det alltid er en god idé å få profesjonell veiledning hvis du er usikker på deler av salgsprosessen.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Når det er lurt å bruke eiendomsmegler

I enkelte situasjoner kan det være lurt å ansette en profesjonell eiendomsmegler. En dyktig megler kan veilede deg gjennom hele prosessen – fra verdivurdering og klargjøring til visning og budrunde. Det kan bidra til å redusere stresset og usikkerheten som ofte følger med salg av bolig.

Det er viktig å gjøre boligen så attraktiv som mulig for den rette målgruppen. En erfaren eiendomsmegler kan gi deg råd om hvordan du best kan fremheve boligens sterke sider og tiltrekke potensielle kjøpere. Hvis du samarbeider med en lokal megler, kan de gi deg uvurderlig innsikt i det lokale markedet. 

Lokalkjente eiendomsmeglere er i kontakt med kjøpere i ditt område og kan hjelpe deg med å sette en konkurransedyktig pris på boligen din. Å nå ut til rett målgruppe er dessuten avgjørende for å få solgt boligen din så raskt som mulig. Megleren kan hjelpe deg med annonsering for å sikre at boligen din blir sett av potensielle kjøpere. Og ikke minst, sikre at den blir presentert på en slik måte at den appellerer til målgruppen.

LURT MED MEGLER: Ved salg av større hus og hytter lønner det seg å bruke en megler, da det er snakk om ganske store verdier og meglerutgiftene blir relativt små relativt sett. Om det er snakk om å øke sjansene for å selge boligen til 7 500 000 kr fremfor 7 000 000 kr, blir 130 000 kr til megler relativt lite.

Han eller hun kan også gi deg råd om det beste tidspunktet for salg, basert på markedstrender og andre faktorer. Valg av salgstidspunkt kan ha stor betydning for den endelige salgssummen. Og hvis du planlegger å kjøpe en ny bolig samtidig som du selger den gamle, kan megleren  gi deg råd om hvordan du best kan koordinere disse to prosessene. Han eller hun kan hjelpe deg med å unngå å sitte med to boliger over tid, noe som fort kan bli dyrt.

Selv om det koster å bruke eiendomsmegler, kan fordelene ofte veie opp for disse kostnadene. Du kan dermed anse megleren som en investering og ikke en kostnad.

Les også

Sjekkliste for valg av eiendomsmegler

Innhent meglertilbud for å spare penger

Selv om det kan være fristende å selge bolig selv for å spare penger, er det viktig å huske på at det å ansette en profesjonell eiendomsmegler kan være en verdifull investering. En erfaren megler har kunnskap og ferdigheter som kan hjelpe deg å få best mulig pris for boligen din, og han eller hun kan også spare deg for mye tid og stress.

Meglerkostnadene kan variere betydelig fra megler til megler. Hvis du vil spare penger på boligsalget, kan det være smart å innhente flere meglertilbud før du bestemmer deg. Det er heldigvis en relativt enkel prosess. Du sender inn opplysningene dine én gang på nett. Deretter mottar du gratis og uforpliktende tilbud fra dyktige, lokale meglere.

Husk at den billigste løsningen ikke alltid er den beste – det viktigste er å finne den rette løsningen som sikrer at du får høyest mulig salgspris for boligen. Til syvende og sist er det salgssummen som avgjør hvor lønnsom boligsalget egentlig er.

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Ja, du står fritt til å finne en kjøper til boligen din selv. Du kan for eksempel selge bolig til venner, familie eller bekjente. Det er også mulig å selge boligen på det åpne markedet, for eksempel ved å annonsere den på Finn.no.

Du sparer penger på meglerhonorar, men du må likevel regne med flere utgifter i forbindelse med boligsalget. Det er ikke mulig å si en konkret sum, men du kan sannsynligvis spare fra ca. 50 000 kroner og opp ved å selge selv.

Hvis du allerede har funnet en kjøper til boligen din, kan du bruke oppgjørstjenester på nett til å fullføre betaling og overføre eierskapet på en trygg måte. Eiendomsmeglere og advokater tilbyr også denne tjenesten til en fast, lav pris.

Hele salgsprosessen kan kreve en del tid. Du kan imidlertid velge vekk flere oppgaver, dersom du bruker tjenester som Propr.no til å selge selv. Du må uansett bruke tid på å klargjøre eiendommen for salg, enten du bruker megler eller ikke.

Det er mye som kan påvirke hvor lett det er å selge boligen, enten du selger privat eller får hjelp av en eiendomsmegler. Det inkluderer blant annet forhold på boligmarkedet, samt boligens beliggenhet og standard. Gjør gjerne litt research i forkant av boligsalget.