Sjekkliste før du velger eiendomsmegler

Det finnes mange meglere der ute. Les vår guide for hvordan du velger riktig.

Sist oppdatert: 8. mars 2024

Bilde

MANGE ALTERNATIVER: Skal du selge bolig i storbyene er det flust av meglere å velge mellom. Det gjelder å gjøre litt research først.

Du har bestemt deg for å selge boligen din. Nå er neste spørsmål hvordan du velger riktig eiendomsmegler. Det finnes mange små og store meglerforetak med godt omdømme og flotte salgsresultater –  og alle av dem ønsker å få deg som kunde. Men hvem bør du gå for når det finnes så mange å velge blant?

Vi har laget en praktisk sjekkliste for å hjelpe deg med nettopp dette. Her får du gode tips til å finne det beste meglerkontoret nær deg, samt nyttige råd til hvordan du kan spare penger på meglers vederlag. Her tar vi for oss alt du trenger å vite for å velge rett person for oppdraget, enkelt og greit. 

Så finn frem kaffekoppen og lesebrillene, og gjør deg klar til å finne den perfekte eiendomsmegleren!

Kortversjonen

  • Vi anbefaler å innhente tilbud fra flere eiendomsmeglere før du bestemmer deg for hvem du vil velge. Det er viktig å se på mer enn bare pris – du må finne noen som har god erfaring og som du stoler på.
  • Høy lokal kunnskap er noe av det viktigste du bør se etter når du skal velge megler. Lokalkjente meglere vet hva potensielle kjøpere i området ser etter, slik at du kan gjøre boligen mest mulig attraktiv for dem.
  • Du bør også tenke over hvilken kompetanse og spesialisering megleren bør ha. Se etter noen som har god erfaring med å selge lignende boliger som din.

1. Innhent flere tilbud før du velger eiendomsmegler

Vårt første og beste tips til å velge eiendomsmegler er å innhente flere tilbud før du bestemmer deg. På den måten kan du se hva de ulike meglerkontorene har å tilby. Kanskje du ser en megler med kompetanse innen salg av visse boligtyper? Eller ser du etter noen som inkluderer spesifikke tjenester som boligstyling i prisen? Da er det lurt å bruke litt tid på research.

Du får dessuten et bedre innblikk i eiendomsmeglernes arbeidsmetoder, kommunikasjonsstil og forståelse for boligmarkedet ved å innhente tilbud. Akkurat dette kan være uvurderlig informasjon når du skal vurdere hvem du ønsker å samarbeide med. Det handler altså ikke bare om å sammenligne pris og tjenester.

Husk at mange meglere tilbyr gratis verdivurdering av bolig. Verdivurderingen er en god mulighet til å møte meglerne personlig, stille spørsmål og få en følelse av hvordan de jobber. Kanskje virker det som ekstra arbeid å hente inn flere meglertilbud. Men resultatene kan være en langt mer lønnsom salgsprosess, nettopp fordi du tok deg tid til å velge rett megler.

Vi anbefaler at du innhenter pristilbud på nett for å spare tid og penger. Du blir da koblet sammen med aktuelle meglerkontorer som deretter sender deg uforpliktende tilbud.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

2. Sammenlign priser og betalingsmodeller

Nå som du har innhentet tilbud fra eiendomsmeglere, er det på tide å ta en nærmere titt på priser og betalingsmodeller. Prisene kan variere stort mellom ulike meglerforetak, og du bør derfor sammenligne dem nøye. Pass på at de har inkludert de samme kostnadene i tilbudene, slik at du får et så likt sammenligningsgrunnlag som mulig. Du bør i tillegg vurdere hvilken betalingsmodell som passer best for deg.

Meglerprovisjon: Provisjon er den vanligste betalingsmodellen for eiendomsmeglere. Her betaler du megleren en prosentandel av boligens endelige salgspris. Fordelen med denne modellen er at megleren har incentiv til å få høyest mulig pris for boligen din. Ulempen er at kostnaden kan bli ganske høy. Denne modellen passer til de aller fleste boligsalg.

Eiendomsmegler til fastpris: Fastpris betyr at du betaler et fast beløp til megleren, uavhengig av salgsprisen. Fordelen med denne modellen er at du vet nøyaktig hva megleren koster, helt fra starten av. Ulempen er at salgs- og markedsføringsstrategiene kan være ganske standardiserte. Det gjør ingenting om du selger en boligtype som er ganske etterspurt på markedet, men det kan fort bli en ulempe for eksklusive boliger eller eiendommer som er vanskelige å selge.

Meglertjenester til timepris: Timepris betyr at du betaler megleren for hver time de jobber. Fordelen med denne modellen er at du betaler for nøyaktig den tiden megleren bruker. Ulempen er at det kan være vanskelig å forutsi hvor mye tid megleren vil bruke, og det kan derfor bli dyrt. Denne modellen passer best for dem som kun trenger hjelp med enkelte oppgaver og ikke hele boligsalget.

Les også

Se de billigste eiendomsmeglerne

3. Sett deg grundig inn i avgifter og andre kostnader

Meglers vederlag er ikke den eneste utgiften du har når du skal selge bolig. Mange meglerkontorer fakturerer ekstra for markedsføring, for eksempel. Neste skritt er derfor å sette deg grundig inn i hva annet du må betale for før du velger eiendomsmegler. Kostnader og avgifter kan nemlig være forskjellig fra meglerkontor til meglerkontor. Noen fakturerer ekstra for visse tjenester, mens andre baker kostnadene inn i prisen.

Det er heller ikke sikkert at du trenger den dyreste og mest avanserte markedsføringspakken med både digital og tradisjonell annonsering. Du kan spare en del penger på meglerkostnader ved å tenke smart – den beste annonseringspakken er den som er tilrettelagt boligen din, og ikke nødvendigvis den som inneholder absolutt alt.

Andre kostnader går til viktige tredjeparter som eiendomsmegleren samarbeider med, for eksempel boligfotograf og takstmann. Det er likevel viktig at du skaffer deg en detaljert oversikt over alle kostnader før du går videre i prosessen.

MANGE UTGIFTER: Det er mange ekstrautgifter ved boligsalg, for eksempel profesjonell fotograf til å ta visningsbildene. Det varierer om megler tar med disse i pristilbudene sine, så det gjelder å lese gjennom grundig.

4. Vurder eiendomsmeglerens erfaring og kompetanse

Det er ikke bare pris og kostnader som teller når du skal velge en eiendomsmegler. Eiendomsmeglerens erfaring og kompetanse er minst like viktig. En dyktig eiendomsmegler kan være avgjørende for et vellykket boligsalg – og det er tross alt den endelige salgssummen som avgjør om boligsalget var vellykket eller ikke. 

Du har mer å hente på å velge den megleren som skaffer deg høyest mulig salgssum enn å velge den som tilbyr deg lavest mulig meglerhonorar. Eiendomsmegleren bør derfor ha god erfaring og den rette kompetansen. Erfaring er viktig fordi en erfaren megler har vært gjennom mange salgsprosesser og kjenner boligmarkedet godt. De vet hva som fungerer og hva som ikke fungerer.

Kompetanse handler derimot om meglers faglige kunnskap. En kompetent megler vil kunne gi deg råd om alt fra prissetting til markedsføring og forhandling. De vil også kunne håndtere alle de juridiske aspektene ved et boligsalg. Sjekk hvilke spesialiseringer megleren har, særlig hvis du skal selge en unik eiendom som krever særlig kompetanse.

KREVER ERFARING: Skal du for eksempel selge et ekslusivt og moderne hus er dette langt vanskeligere enn en mindre leilighet, og krever en megler med erfaring innen dette.

5. Velg en megler som er lett å kommunisere med

God kommunikasjon er nøkkelen til et vellykket samarbeid, og det gjelder også når du skal velge eiendomsmegler. Det kan være nervepirrende å selge bolig, og du må ta mange viktige avgjørelser underveis som kan ha store økonomiske konsekvenser. Derfor er det viktig at du føler deg komfortabel med å diskutere alle aspekter ved salget med megleren.

En god eiendomsmegler er ikke bare kunnskapsrik og erfaren, men også flink med mennesker. Han eller hun bør være i stand til å forklare komplekse temaer på en forståelig måte, lytte til dine behov og bekymringer og gi deg tydelige og ærlige svar på dine spørsmål. Tenk derfor over hvordan megleren kommuniserer første gang du treffer han eller hun.

Lytter de aktivt til det du sier? Gir de deg nok tid til å stille spørsmål, og svarer de på en tilfredsstillende måte? Husk at du skal kunne stole på eiendomsmegleren din – det er tross alt rådgiveren din. Hvis du på noe tidspunkt føler deg usikker eller misfornøyd med kommunikasjonen, bør du vurdere å se etter en annen megler.

6. Du bør velge en lokalkjent eiendomsmegler

Kjennskap til det lokale boligmarkedet er nok et av de aller viktigste kriteriene for å velge rett eiendomsmegler. Hvis du ikke tar med deg noe som helst annet fra denne artikkelen, så bit deg merke i dette tipset: Du bør alltid velge en megler med høy lokal kompetanse. En lokalkjent megler kjenner eiendomsmarkedet i området like godt som sin egen bukselomme.

Potensielle boligkjøpere kan ha spørsmål om nærliggende skoler, offentlig transport, fremtidige utviklingsplaner for nabolaget og nærliggende fasiliteter. Og da må megleren kunne svare godt for seg. Akkurat denne informasjonen kan i tillegg være avgjørende for å tiltrekke de rette kjøperne til visningen, samt gjøre dem villige til å legge inn bud.

Lokale meglere kan dessuten gi deg gode råd og tips, for eksempel når du bør legge boligen ut for salg, hvilke grep du kan ta for å gjøre den mer attraktiv for kjøpergruppen og hvordan du skal klargjøre de ulike rommene for fotografering og visning. Megleren er tross alt i kontakt med boligkjøpere i området flere ganger i uken når de holder visninger, og de vet derfor hva folk i nabolaget ser etter.

VIKTIG MED LOKALKUNNSKAP: Skal du for eksempel selge en rorbu i Lofoten må eiendomsmegleren helst ha erfaring med dette.

7. Be om referanser og tidligere salgsresultater

Et annet smart tips er å be om referanser og tidligere salgsresultater før du velger eiendomsmegler. Det kan gi deg en bedre forståelse av meglerens kompetanse og suksess. Du bør helst se etter noen som kan vise til gode resultater fra både medgangstider og motgangstider.

Det er et godt tegn at eiendomsmegleren jevnlig oppnår høye salgspriser, samt selger boligene ganske raskt. Men husk at salgsresultatene også vil avhenge av det lokale boligmarkedet og egenskapene til de solgte eiendommene. Dersom gjennomsnittlig salgstid for en enebolig i området ditt er 60 dager, vil det være urealistisk å forvente at megleren skal kunne selge eneboligen din på knappe 20 dager.

Referanser fra tidligere kunder gir deg innsikt i hvordan megleren jobber og hva du kan forvente av samarbeidet. Var kundene fornøyde med tjenesten de mottok? Følte de at megleren jobbet hardt for å oppnå best mulig pris? Var megleren lett å kommunisere med, og opplevde de at de fikk god støtte gjennom hele salgsprosessen? Du kan også se etter omtaler på nett.

Les også

Se oversikt over eiendomsmeglere

8. Pass på at du velger en eiendomsmegler som har tid til deg

Det er ingen som liker å bli oversett – og særlig ikke av eiendomsmegleren. Et vellykket boligsalg er tross alt svært viktig for din videre økonomi, og du bør velge en eiendomsmegler som kan støtte deg gjennom hele prosessen. Han eller hun bør alltid være klar til å svare på dine spørsmål, løse eventuelle problemer og gi deg råd når du trenger det. En god megler tar seg tid til å forstå din unike situasjon og dine mål for boligsalget.

Men hvordan kan du vite om en eiendomsmegler virkelig har tid til deg? En god indikasjon kan være hvor raskt de svarer på dine henvendelser. Hvis en megler er treg til å svare på spørsmålene dine eller hvis du føler at du må “jage” dem for å få svar, kan dette være et tegn på at de har for mye på seg.

Ikke vær redd for å stille direkte spørsmål om eiendomsmeglerens arbeidsmengde under verdivurderingen. Spør for eksempel om hvor mange andre kunder han eller hun har for øyeblikket. En megler som kan gi boligen din den oppmerksomheten den fortjener, vil være bedre rustet til å tiltrekke potensielle kjøpere, ta godt vare på interessenter og på den måten oppnå en høy salgspris.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Bruk sjekklisten når du skal velge eiendomsmegler

Du har nå fått mange nyttige tips om hvordan du velger eiendomsmegler, samt hvordan du samtidig kan spare penger på meglerhonorar. Så lenge du følger denne sjekklisten og setter av tid til å gjøre litt research, ligger alt til rette for at du skal finne en megler som du blir fornøyd med. Det viktigste er å finne en lokalkjent megler med relevant erfaring og kunnskap som kan vise til fornøyde kunder.

Husk at en god eiendomsmegler er mer enn bare en selger – han eller hun er også rådgiveren din og en viktig partner i boligsalgsprosessen. Lykke til!