Ofte stilte spørsmål

Har du noen spørsmål til oss? Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om Selgebolig.no. Hvis du lurer på noe mer, så ta gjerne kontakt med oss. Vi er her for å hjelpe deg!

Hvordan går man frem når man skal selge bolig?

Det første du bør gjøre er å finne en dyktig, lokal megler som kan hjelpe deg med å finne ut av hva boligen er verdt. Eiendomsmegleren kan gi deg en prisantydning og vurdere hva som eventuelt bør gjøres med boligen før salg for å sikre at du får en god pris. Megleren kan også hjelpe deg med å markedsføre boligen og holde kontakten med potensielle kjøpere. Deretter må du klargjøre boligen til visning og sørge for at boligen fremstår så attraktiv som mulig. Megleren holder visningene og håndterer budrunden, samt sikrer at oppgjøret utføres på korrekt måte.

Er det lurt å selge bolig nå?

Det kommer helt an på det lokale boligmarkedet der du skal selge bolig. Det kan være store forskjeller rundt omkring i landet. Generelt sett, så er det gunstig å selge når boligprisene øker, samtidig som etterspørselen er stor. Slå gjerne av en prat med en lokal eiendomsmegler for å diskutere om det er lurt å selge bolig nå eller om du bør vente. Det bør imidlertid påpekes at det også kan være gunstig å selge i såkalt lavsesong. Mange venter til mai fordi prisene ofte stiger da – men du får også større konkurranse da det ligger flere hus ute for salg samtidig.

Hva koster det å selge bolig?

Hva det koster for å selge bolig, avhenger av flere faktorer. Hvis du bruker megler, så kan du betale provisjon av salgssum, timepris eller fastpris. Det vanligste og mest gunstige for de fleste er provisjon, og da betaler man som regel 1-3 prosent av salgssummen. Timeprisen kan ligge på ca. 1500-2000 kr. Den nøyaktige prisen kan variere mellom ulike meglere, samt fra sted til sted. Hvilken type bolig du skal selge kan også spille inn på prisen. Det er viktig å sjekke hva prisen inkluderer før du inngår en megleravtale. I tillegg til meglerhonoraret, så må du regne med å betale for boligsalgsrapport og offentlige avgifter.

Er det lov å selge bolig før visning?

Ja, det er lov å selge bolig før visning. Du som boligselger kan selge boligen din til hvem du vil, og dere står fritt til å avtale pris dere mellom. Det er imidlertid viktig å tenke seg om før man gjør det. Såkalt “kupping” forekommer når en kjøper tilbyr selger en gitt pris for boligen på den betingelsen at visningen blir avlyst. Kjøper slipper da budrunden. Selger må vurdere hvor lurt dette egentlig er. De aller fleste meglere er tydelig på at du som selger bolig bør holde visning og budrunde før du selger, ellers kan du tape penger på boligsalget.

Hva lønner det seg å gjøre før salg av bolig?

Det lønner seg å bruke tid på å gjøre boligen så attraktiv som mulig for kjøperne. Det er likevel ikke sikkert at det lønner seg med større oppussingsprosjekter. Ofte går vinningen opp i spinningen. Nøyaktig hva du bør gjøre, avhenger av hva kjøperne i ditt område ser etter. En lokal megler vil kunne hjelpe deg med å klargjøre boligen til salg. Generelt sett, så bør du utbedre småfeil, men unngå store oppussingsjobber. Boligen bør styles før fotografering og visning, og du bør ha det rent og ryddig. God markedsføring er også viktig før salg for å sikre at annonsen når ut til potensielle kjøpere.

Hvordan slippe skatt på boligsalg?

I utgangspunktet skal du betale skatt, men i enkelte tilfeller kan du selge bolig skattefritt. For eksempel, du slipper gevinstskatt om du har eid og bodd i boligen i 12 måneder ut av de siste 24 månedene. Det vil si at du må vente ett år før du selger bolig for å slippe unna skatten. Hvis du må skatte av boligsalget, så dreier det seg altså om gevinstskatt. La oss si at du kjøpte boligen for 1,5 millioner og solgte den for 1,7 millioner. Du må i så fall skatte for gevinsten på 200 000 kr. Du kan derimot kreve fradrag om du selger med tap.

Hvordan selger jeg boligen min?

Du må først og fremst bestemme deg for om du skal bruke megler eller selge bolig selv. Hvis du selger selv, så må du også gjøre mye av jobben selv. For eksempel, du må lage annonser, ta bilder, holde visninger og fullføre budrunden. Hvorvidt det lønner seg å selge selv, avhenger av hvor lett det er å selge boliger der du bor. En megler er en verdifull støttespiller som bistår deg gjennom hele boligsalgsprosessen og kan hjelpe deg med å få en god pris på boligen din. Begynn med å finne en dyktig megler – deretter vil vedkommende veilede deg videre.

Når er det beste tidspunktet for å selge bolig?

Det beste tidspunktet for å selge bolig er når det er mange kjøpere og få hus ute for salg. Det skaper stor etterspørsel etter bolig, som igjen driver opp prisen. Januar er ofte en god periode, ettersom det ligger få andre boliger ute for salg. Andre gunstige måneder er mai og august, ettersom boligprisene ofte stiger da – men bare vær obs på at du kan få endel konkurranse fra andre boligselgere i disse månedene. Den beste tiden å selge på varierer imidlertid fra sted til sted og avhenger av hvilken type bolig du skal selge.

Lønner det seg å selge bolig selv?

Det er ikke et enkelt svar på dette spørsmålet, men for veldig mange så vil det lønne seg å heller bruke megler. Grunnen til det er at boligsalg er en tidkrevende prosess, og du må være en dyktig selger for å få en god pris for huset ditt. Du må derfor tenke deg godt om før du selger bolig selv. Hvor trygg er du på at du kan holde visninger og budrunder på en god måte? Har du en “lettsolgt” bolig? Hvor god tid har du? Hvordan ser boligmarkedet ut? Hvis du velger vekk megler, så påtar du deg et stort ansvar.