Søk etter takstmann

Søk på navnet til spesifikke takseringsfirmaer her. Du kan også søke etter lokale takstmenn der du bor ved å skrive inn byen din i søkefeltet.

Send inn din henvendelse

Send inn en henvendelse for å se hva de forskjellige takstmennene kan tilby deg. Det tar deg bare noen få minutter – vi lover!

Motta flere tilbud

Len deg tilbake og la oss gjøre arbeidet. Vi matcher deg med lokale takseringsfirmaer som imøtekommer dine ønsker.

Velg takstmann

Se gjennom tilbudene og velg den takstmannen som du synes passer best for deg. Alle tilbudene er gratis og uforpliktende.

Takstmann: Guide og kostnader

Du skal til å ta en av de største økonomiske beslutningene som finnes her i livet – nemlig å selge eller kjøpe bolig. Men hvem kan du virkelig stole på for å få en nøyaktig vurdering av boligens verdi og tekniske tilstand? Hvem kan hjelpe deg med å finne eventuelle feil og mangler? 

Svaret er enkelt: en takstmann.

Disse fagfolkene er utstyrt med kunnskapen og verktøyene som trengs for å gi deg en tydelig og upartisk vurdering av eiendommen. Ikke bare hjelper de boligselgere og boligkjøpere ved å utarbeide grundige rapporter og vurderinger før et boligsalg. De kan også være med kjøper på overtakelse og befaring for å se etter eventuelle reklamasjons- og garantikrav.

Dette kan takstmannen hjelpe deg med

Mange forbinder takstmenn med boligsalg. Hvis du skal legge boligen ut for salg, trenger du nemlig en boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst. En boligsalgsrapport er en type tilstandsrapport, der takstmannen vurderer boligens tekniske tilstand med forslag til utbedringer. Rapporten gir økt trygghet for både selger og kjøper.

Verditakst og lånetakst

Verditakst og lånetakst er på mange måter en slags verdivurdering. Verditaksten gir en objektiv vurdering av både markedsverdi og teknisk verdi. Lånetaksten brukes som en veiledning til finansielle institusjoner når de skal vurdere søknader om boliglån for den aktuelle boligen. Lånetakst er lavere enn verditakst for å gi økt trygghet til banken.

Du må være obs på at verditakst og e-takst ikke er det samme. E-takst er en verdivurdering som utføres av eiendomsmegler. Den dokumenteres blant annet ved hjelp av meglers notater og bilder. Deretter bruker megleren dataprogrammer til å analysere boligmarkedet der du bor for lignende boliger som din. Resultatet lagres i en database. Banker og finansinstitusjoner kan hente ut e-taksten fra denne databasen, for eksempel i forbindelse med lånesøknader.

Verditakst settes på samme grunnlag som e-takst, men den inkluderer i tillegg teknisk verdi. En takstmann vurderer hva det ville ha kostet å bygge en tilsvarende bolig i dag. Deretter trekker han eller hun fra alder, slitasje, feil, mangler og lignende. Lånetaksten er 20 % lavere enn verditaksten for boliger og 30 % lavere for hytter.

Overtakelse og befaring

Det er utvilsomt spennende å overta en ny bolig – men det kan også være ganske stressende. Hva om noe er galt med boligen? Hva bør man se etter ved overtakelse? Du kan føle deg trygg når du møter opp med en takstmann ved din side. Han eller hun passer på at overtakelsen utføres på riktig vis.

Takstpersonen kontrollerer boligen nøye, samt gir deg gode råd hvis det oppstår en konflikt. Eventuelle feil og mangler føres opp i en overtakelsesprotokoll. Takstpersonen kan i tillegg hjelpe deg med å kostnadsberegne disse feilene, raskt og effektivt.

Skadetakst ved forsikringssaker

Har uhellet vært ute? Forsikringsselskaper ber ofte takseringsfirmaer om hjelp med å få en nøyaktig vurdering av skadeomfanget. Takstmenn er spesialister på å vurdere alt fra årsak til reparasjonskostnader. Dermed får man en objektiv og profesjonell vurdering av både skaden og erstatningsgrunnlaget.

Takstmenn med spesialkompetanse

I tillegg til vanlige takseringstjenester, finnes det takseringsfirmaer med spesialkompetanse på mindre felt. For eksempel, det finnes takstmenn som tilbyr advokatbistand og har rettserfaring. Andre tilbyr tilstandsanalyse av spesifikke deler av bygget. Det er viktig at du velger en takstmann med relevant erfaring og kompetanse.

Pris på takseringstjenester

Prisen på takseringstjenester kan variere av flere ulike årsaker. Størrelsen på boligen spiller naturligvis en stor rolle. En stor villa krever mer tid enn en liten blokkleilighet. Beliggenheten kan også påvirke prisen. Andre faktorer som kan påvirke prisen er antall rom og tilstanden på boligen.

Her er noen veiledende priser på takseringstjenester. Merk deg at disse kan variere mellom ulike firmaer, og du bør alltid innhente pristilbud:

  • Verditakst for leilighet: ca. 5000 kr
  • Verditakst enebolig: ca. 7000 kr og opp
  • Tilstandsrapport for leilighet: ca. 8000 kr og opp
  • Tilstandsrapport for enebolig: ca. 15 000 – 20 000 kr og opp

Vi anbefaler at du sammenligner priser og tilbud på tvers av takseringsfirmaer før du bestemmer deg. Det kan være en god del penger å spare ved å gjøre litt research. Hvis du skal selge bolig, kan det hende at eiendomsmegleren har inngått en avtale med et takseringsfirma. I så fall kan det hende at du får avslag på prisen via megleren.

Ingen liker overraskelser, særlig ikke når det gjelder penger. Derfor er det avgjørende å ha en god oversikt over priser før du takker ja til tilbudet fra takstmannen. Da vet du nøyaktig hvilke kostnader du kan forvente deg før arbeidet starter. Selve prisen er likevel ikke altavgjørende. Det er like viktig å velge en dyktig, lokal takstmann som kan levere tjenester av høy kvalitet.

Velg den beste takstmannen for deg

Du bør se etter et takseringsfirma med erfarne og kompetente takstmenn. Medlemskap i Norsk Takst eller andre organisasjoner er på mange måter et kvalitetsstempel – du bør derfor se etter det når du skal finne en egnet takstmann. Norsk Takst er en av landets ledende organisasjoner for takstmenn. De stiller strenge krav til sine medlemmer. Medlemskap sikrer at takstpersonen: 

  • har gjennomført nødvendig opplæring
  • følger et etablert regelverk
  • oppdaterer seg jevnlig gjennom kurs og sertifiseringer

I tillegg er det viktig å velge en pålitelig person som kan vise til fornøyde kunder. Du vil ha en takstmann som møter opp til avtalt tid, leverer rapporter som lovet og gir tydelige og forståelige forklaringer. Og selvfølgelig, han eller hun må ha de rette sertifiseringene og kvalifikasjonene.

Akkurat som eiendomsmegleren, bør takstmannen ha god kjennskap til det lokale boligmarkedet. Da vil han eller hun kunne gi deg en mer nøyaktig vurdering av eiendommen. Takstmannen bør blant annet kjenne til lokale trender, prisutviklingen og hva kjøpere i området ser etter for å kunne sette en realistisk verditakst.

Sammenlign tjenester, priser og omtaler fra flere ulike firmaer før du bestemmer deg. Husk at det ikke bare handler om å finne den billigste – du må finne den beste takstmannen for oppdraget. Lykke til!

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Motta pristilbud fra inntil 5 eiendomsmegler
  • Helt uforpliktende
  • Helt kostnadsfritt
  • Meglere i ditt område

Utvalgte samarbeidspartnere

Bilde
Bilde
Bilde
Bilde

10 beste takstselskaper i Norge

Bilde
Takst Team

Takst Team fra Rogaland som har over 35 års erfaring og er medlem av Norsk Takst. De har hovedkontor i Stavanger med avdelingskontorer i Egersund, Jørpeland, og Karmøy. Takseringsfirmaet tilbyr et stort utvalg av tjenester.

Bilde
Taksator AS

Taksator AS har kontorer sentralt i Oslo, og dekker hele stor Oslo. De har lang fartstid helt ifra 1986, og har erfaring med alt fra offentlige aktører, privatpersoner, næringsbygg og mer. De dekker dermed forhåndstakst, byggelånsoppføring og næringstakst.

Bilde
Veritakst

Takseringsfirmaet Veritakst holder til i Stavanger og tilbyr sine tjenester til privatpersoner og næring. De hjelper med alt fra verditakst og tilstandsrapport til skadetakst og uavhengige kontroller. Takstmennene har kort responstid.

Bilde
Bergen Takst AS

Bergen Takst AS er et uavhengig og sertifisert takseringsfirma i Bergen. De tilbyr en rekke tjenester som boligtaksering, verditaksering, tilstandsrapport, skadetaksering og mer. De har lang erfaring i bransjen og er kjent for profesjonalitet og pålitelighet.

Bilde
H Skage AS

H Skage AS fra Bergen er et takseringsfirma som tilbyr taksering av eiendom. De kan også vurdere reklamasjoner og skader. Takstmannen tar imot oppdrag i hele Hordaland og er medlem av Norsk Takst.

Bilde
TEK-Norge

TEK-Norge AS er basert i Oslo og Akershus og tilbyr et bredt spekter av takseringstjenester. De kombinerer nåtidens ekspertise med fremtidens teknologi. De er medlem av Norsk Takst og tilbyr takstmenn med høy kompetanse og lang erfaring.

Bilde
Taksthuset AS

Taksthuset AS er et takseringsfirma fra Oslo med over 20-års erfaring i bransjen. De dekker alt fra Asker til Østfold. Takstmennene er medlem av Norsk Takst og gjennomfører jevnlig videreutdanning.

Bilde
Nestor Takst

Nestor Takst er et av de største takseringsfirmaene i Kristiansand og Arendal. De dyktige takstmennene har til sammen over 100-års erfaring innen byggfag og takst. Takseringstjenestene inkluderer alt fra verditakst til skadetakst.

Bilde
Taksthuset Nord

Taksthuset Nord holder til i Tromsø og tilbyr takseringstjenester som verditakst, tilstandsrapport, skadetakst og lignende. De tilbyr rabatterte priser til medlemmer av Huseierne. Takseringsfirmaet kan vise til mange gode kundeomtaler.

Bilde
Takst-Forum Trøndelag AS

Takst-Forum Trøndelag AS er et av landets største takstfirma og holder til i Nord-Norge. De har over seks avdelinger i Trøndelag med over 40 takstmenn. Takstmennene hjelper både privatpersoner og eiendomsmeglere, samt entreprenører og forsikringsselskaper.

Finn et lokalt takseringsfirma

FAQS

Du har spørsmålene, vi har svarene

En takstmann kalles også takstingeniør. Det er en fagperson som utfører objektive vurderinger av boligens verdi og tilstand. De gir detaljerte rapporter som for eksempel boligsalgsrapport og tilstandsrapport, basert på en grundig befaring av eiendommen. Takstmenn har spesialisert opplæring og kunnskap om byggeteknikk og boligmarkedet.

Takstingeniøren kan hjelpe ved konflikter, tvister og reklamasjoner. Han eller hun gir en objektiv vurdering som en uavhengig tredjepart i saken. De bistår også ved forsikringssaker og kan vurdere hva skaden koster å utbedre. Det er viktig at takstmannen oppdaterer seg jevnlig på lover og regler.

Prisen for en takstmann kan variere, basert på flere faktorer som eiendommens størrelse, beliggenhet og hvilken type rapport du trenger. Du bør undersøke priser på forhånd for å unngå uventede kostnader. En større bolig med flere rom og etasjer vil naturligvis kreve en mer omfattende vurdering enn en liten 2-roms leilighet.

Vi anbefaler derfor at du ber om et nøyaktig pristilbud fra takseringsfirmaet. Pristilbudet bør inkludere alle kostnader knyttet til tjenesten. Husk å spørre om det kan dukke opp ekstrautgifter, for eksempel for kjøring. Et skriftlig tilbud gjør det enklere å sammenligne priser og tjenester fra forskjellige takstmenn.

Det er ikke sånn at du nødvendigvis må rydde og vaske før takstmannen kommer for å utarbeide en boligsalgsrapport – men det er likevel lurt å gjøre det. Du bør også samle viktig dokumentasjon som byggetegninger, kvitteringer for nylige oppgraderinger og eventuelle garantier. 

Kjenner du til feil og mangler ved boligen, bør du være ærlig og fortelle om disse. I henhold til norsk lov, kan ikke kjøper kreve reklamasjon på skader som du har opplyst om i forkant av salget. Du har derfor alt å tjene på å få en grundig og nøyaktig vurdering av boligens tilstand.

Du trenger en takstmann fordi du trenger en nøyaktig og objektiv vurdering av boligens tilstand og verdi. Og det er det kun takstmenn som kan gi deg. Takstmenn hjelper deg med å utarbeide en boligsalgsrapport før salg. I henhold til avhendingsloven, kan ikke kjøper kreve reklamasjon for feil eller mangler som er tydelig beskrevet i denne rapporten. 

Du som selger bør også skrive en detaljert egenerklæring der du nevner alle feil som du vet om. Rapporten og egenerklæring gir selgeren en viss beskyttelse mot potensielle tvister i etterkant av salget. Kjøperen kan også føle seg tryggere, ettersom han eller hun kan sette seg grundig inn i boligens tilstand og hvilke utbedringer som bør gjennomføres.

Det spørs helt på formålet med taksten. Generelt sett varer de aller fleste takster i seks måneder – og det inkluderer tilstandsrapporten. Hvis du ikke får solgt boligen, bør du altså få en ny boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst etter et halvt år.

Du bør også få ny takst etter at du har pusset opp, eller hvis det har gått noen år siden sist. Dersom boliglånet utgjør mindre enn 75 %, 60 % eller 50 % av boligens verdi, kan du få bedre renter. Endringer i boligverdien kan også ha innvirkning på hvor mye skatt du skal betale.

E-takst er en verdivurdering som utføres av eiendomsmegler. Megleren kommer hjem på befaring og tar bilder av boligen. Deretter bruker han eller hun analyseverktøy for å vurdere boligmarkedet der du bor. Resultatet er anslått markedsverdi, og du kan bruke den til å forhandle om renter på lånet eller refinansiere boliglånet.

Verditakst utføres av takstmann på samme grunnlag som e-taksten. Forskjellen er at takstmenn også setter en teknisk verdi på boligen. De vurderer hva boligen ville ha vært verdt om man bygget noe tilsvarende i dag. Deretter trekker de fra verdiforringelse som skyldes alder, slitasje og eventuelle skader eller mangler. Verditakst brukes ofte i forbindelse med boligsalg.

Du har full frihet til å velge takseringsfirma selv når du skal selge bolig. Noen eiendomsmeglere samarbeider riktignok med visse takstmenn og kan derfor tilby deg takseringstjenester til reduserte priser. Andre meglere tilbyr pakkepriser med boligsalgsrapport og verdi- og lånetakst inkludert.

Hvis du likevel vil velge takstperson selv, bør du finne noen som du stoler på og som har god kjennskap til det lokale eiendomsmarkedet. Du bør se etter sertifiseringer, erfaring og omtaler fra tidligere kunder. Medlemskap i Norsk Takst er et stort pluss. I tillegg bør du be om pristilbud fra flere firmaer og sammenligne kostnadene nøye.

Ja, du står fritt til å avtale en salgssum med kjøper – uavhengig av hva takstmannen kommer frem til. Verditaksten gir en objektiv vurdering av boligens markedsverdi og teknisk verdi, basert på flere faktorer. Det endelige salgsbeløpet kan likevel bli påvirket av ulike omstendigheter. 

Markedssituasjonen, hvor raskt du ønsker å selge eller spesielle avtaler mellom kjøper og selger kan påvirke salgssummen. Det er viktig å huske at taksten er et verktøy for å gi en rettferdig vurdering – men det er ikke gitt at du får solgt boligen til takst.