Verdivurdering av bolig: Komplett guide

Trenger du verdivurdering av boligen din og lurer på hvordan du skal gå frem? Her er alt du trenger å vite om verdivurdering av boligen.

Sist oppdatert: 13. mars 2024

Bilde

MANGE FORDELER: Verdivurdering gir deg en pålitelig og nøyaktig estimert verdi på eiendommen din

Noe av det første du må gjøre når du skal selge bolig er å skaffe deg en grundig og nøyaktig verdivurdering fra en erfaren eiendomsmegler. Meglers verdivurdering handler om mer enn å bare finne ut av eiendomsverdien. Det handler også om å sette riktig pris på boligen din. Det er nemlig viktig at boligprisen treffer målgruppen godt. En altfor høy pris kan skremme vekk potensielle kjøpere, mens en altfor lav pris betyr at du går glipp av fortjeneste.

Og det er heller ikke sikkert at prisantydningen bør være den samme som eiendomsverdien – prisen bør også settes på grunnlag av tilstanden på markedet og kjøpergruppen. Eiendomsmegleren finner først ut av markedsverdien av boligen din når han eller hun foretar en verdivurdering. Basert på markedsverdien, tilstanden på boligmarkedet og kjøpergruppen, kommer dere deretter frem til en forventet salgspris – også kalt prisantydning.

Det er altså mye som megleren må ta hensyn til for å kunne fastsette en realistisk verdivurdering og prisantydning. I tillegg finnes det flere forskjellige typer verdivurderinger som brukes til ulike formål. Så hvordan sikrer du at disse vurderingene blir så riktige som mulig? Og hvordan vet du hvilken type du bør velge?

Jo, du kan begynne med å lese gjennom denne guiden vår. Her er alt du trenger å vite om verdivurdering av bolig.

Kortversjonen

 • Verdivurdering av bolig gir deg en pålitelig og nøyaktig estimert verdi på eiendommen din. Dette er essensielt både ved kjøp og salg av bolig, refinansiering eller ved økonomisk planlegging.
 • Verdivurdering hjelper deg med å identifisere de viktigste faktorene som påvirker verdien av din bolig. Dette kan inkludere beliggenhet, størrelse, bygningskvalitet, tilstand, fasiliteter og lignende.
 • En grundig verdivurdering gir deg en solid plattform når du tar viktige beslutninger om din bolig. Enten du skal selge eller kjøpe, kan du bruke verdivurderingen som en referanse for å sette en realistisk pris eller forhandle bedre vilkår.

Når bør du foreta en verdivurdering

Å foreta en verdivurdering av boligen din kan ha betydelige fordeler, enten du vurderer å selge eller ikke. Det er imidlertid noen nøkkelsituasjoner der det spesielt anbefales å gjennomføre en verdivurdering for å få en oppdatert og nøyaktig verdi på eiendommen din.

Når du vurderer å selge boligen din, er det avgjørende å få en verdivurdering. Ved å konsultere en autorisert eiendomsmegler, kan du få en objektiv vurdering av hva boligen din er verdt i dagens marked. Dette gir deg en solid referanse når du setter en salgspris og kan hjelpe deg med å tiltrekke mulige kjøpere.

Det kan også være lurt å foreta en verdivurdering når du vurderer refinansiering. Når du vet den nåværende verdien av boligen din, blir det enklere å forhandle med långivere og forhåpentligvis oppnå bedre lånevilkår. En oppdatert verdivurdering kan også hjelpe deg med å avgjøre om refinansiering er en god økonomisk beslutning for deg.

Samlet sett er det lurt å foreta en verdivurdering av boligen din når du vurderer å selge, refinansiere, søke om lån eller bare for å ha oppdatert kunnskap om eiendommens verdi. Dette vil gi deg en solid plattform for å ta informerte beslutninger om din bolig og økonomiske situasjon.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Slik gjør du boligen klar 

Først og fremst er det viktig å sørge for at boligen er ren og ryddig. Rengjør alle rom grundig, inkludert gulv, vinduer, kjøkken og bad. Fjern rot og unødvendige gjenstander for å skape et ryddig og romslig inntrykk.

Videre bør du vurdere eventuelle reparasjoner eller vedlikeholdsoppgaver som kan påvirke verdien av boligen. Sjekk for lekkasjer, løse håndtak, ødelagte fliser eller andre synlige feil, og få dem fikset i forkant. Det kan også være nyttig å friske opp interiøret ved å male veggene i nøytrale farger og oppdatere belysningen for å gi et lyst og innbydende preg.

I tillegg bør du dokumentere eventuelle oppgraderinger eller renoveringer du har gjort i boligen. Dette inkluderer informasjon om dato, kostnad og kvalitet på arbeidet. Slike dokumenterte forbedringer kan bidra til å øke verdien av boligen.

Et annet viktig aspekt er å sørge for at du har all nødvendig dokumentasjon og informasjon om boligen tilgjengelig. Dette kan inkludere tittelbevis, byggetillatelser, reguleringsplaner og relevante finansielle dokumenter.

Ved å følge disse trinnene og sørge for at boligen er i best mulig stand, vil du kunne sikre en grundig og nøyaktig verdivurdering av din eiendom.

FÅ FORBEREDELSER: Det eneste du trenger å gjøre er egentlig å vaske leiligheten før verdivurderingen slik at den tar seg best mulig ut. Men det er viktig å huske på at dette ikke er noen visning, og det er slikt sett ikke like viktig å være nøye.

Andre tips til en vellykket verdivurdering

I tillegg til å forberede boligen fysisk, er det også noen andre tips som kan bidra til en vellykket verdivurdering av boligen din.

Vær åpen og ærlig i kommunikasjonen med eiendomsmegleren som utfører verdivurderingen. Gi vedkommende all relevant informasjon om boligen, inkludert eventuelle problemer eller begrensninger som kan påvirke verdien. Jo mer nøyaktig og fullstendig informasjon de har, desto mer presis vil verdivurderingen være.

I tillegg kan det være nyttig å være til stede under selve verdivurderingen. Dette gir deg muligheten til å svare på eventuelle spørsmål og gi ytterligere innsikt i boligen. Det kan også være en anledning til å fremheve unike funksjoner eller oppgraderinger som kan ha betydning for verdien.

Les også

Slik får du gratis verdivurdering

Faktorer som kan påvirke boligens verdi

Verdien av boligen din påvirkes av en rekke faktorer som kan variere avhengig av beliggenhet, størrelse, tilstand og markedstrender. Noen viktige faktorer som kan påvirke verdien av boligen inkluderer beliggenhetens attraktivitet og tilgjengelighet til fasiliteter som skoler, parker, butikker og transport. Boligens størrelse og layout, antall soverom og bad, samt ekstra funksjoner som garasje eller hage, kan også spille en rolle i vurderingen av verdien. 

Tilstanden til boligen, herunder eventuelle oppgraderinger, renoveringer eller nødvendige reparasjoner, vil også ha en betydelig innvirkning. Markedsforhold og etterspørsel etter boliger i området kan påvirke verdien både positivt og negativt. Andre faktorer som arkitektonisk stil, bygningskvalitet og energieffektivitet kan også tas med i betraktningen. 

Det er viktig å huske at verdien av boligen er subjektiv og kan variere avhengig av individuelle preferanser og prioriteringer til potensielle kjøpere. En profesjonell eiendomsvurderer eller eiendomsmegler kan gi en grundig analyse av disse faktorene og hjelpe deg med å forstå verdien av din bolig på en objektiv og nøyaktig måte.

Verdivurdering gjennomføres av en autorisert eiendomsmegler

Her i Norge er det kun en autorisert eiendomsmegler som kan gjennomføre en verdivurdering. Disse fagpersonene har spesialisert kunnskap om eiendomsmarkedet og er trent til å vurdere verdien av boliger på en objektiv og grundig måte.

Eiendomsmeglere har førstehånds kjennskap til det lokale boligmarkedet og er dyktige i å analysere markedsdata og trender. De tar hensyn til sammenlignbare salg, tilstand på eiendommen, etterspørsel i området og andre relevante faktorer for å fastsette en realistisk verdi for boligen.

Det er viktig å velge en profesjonell med solid erfaring og godt omdømme. Ved å ha en kvalifisert og pålitelig ekspert til å gjennomføre verdivurderingen, kan du være trygg på at verdien av boligen din blir vurdert på en objektiv og profesjonell måte. Les mer om valg av megler her.

Hvordan velge megler til verdivurdering?

 • Finn en megler som har erfaring med boliger i ditt område og kan vise til gode resultater.
 • Vurder forskjellige prisalternativer. I mange tilfeller tilbyr meglere gratis verdivurdering for å få deg som kunde til å selge boligen nå eller senere.
 • Let etter en megler som tilbyr salgsgaranti, som betyr at vedkommende ikke tar betalt dersom boligen ikke blir solgt (dersom du skal selge boligen også).
 • Personlig kjemi er også viktig. Det er kjedelig å måtte bytte megler halvveis på grunn av at du misliker megleren din, som vi har erfart har skjedd tidligere.

Forskjellen mellom verdivurdering og tilstandsrapport, boligsalgsrapport og verditakst

Det kan være vanskelig å skille mellom de ulike begrepene, og derfor gir vi deg her en liten oversikt.

 • Verdivurdering: Dette er en vurdering av boligens markedsverdi, som utføres av en autorisert eiendomsmegler. Verdivurderingen tar hensyn til flere faktorer som beliggenhet, størrelse, tilstand, sammenlignbare salg og markedstrender for å fastslå en estimert verdi på boligen. Hensikten med en verdivurdering er å gi en objektiv vurdering av verdien, som kan brukes for salg, refinansiering eller forsikringsformål.
 • Tilstandsrapport: Dette er en teknisk vurdering av boligens tilstand, som utføres av en bygningskyndig som inspiserer boligen og identifiserer eventuelle feil, mangler eller skader. Tilstandsrapporten gir en grundig beskrivelse av boligens tekniske tilstand og kan brukes som en veiledning for nødvendige reparasjoner eller vedlikehold. Den fokuserer hovedsakelig på den tekniske tilstanden og er nyttig for kjøpere som ønsker å vite mer om boligens mulige vedlikeholdsbehov.
 • Boligsalgsrapport: Dette er en mer omfattende vurdering av boligens tilstand, som også utføres av en bygningskyndig og inkluderer en grundig inspeksjon av boligen. I tillegg til å vurdere den tekniske tilstanden, gir boligsalgsrapporten også en beskrivelse av ulike systemer og materialer samt anbefalinger for reparasjoner eller oppgraderinger.
 • Verditakst: Dette er en teknisk vurdering av boligens verdi. Den utføres vanligvis av en takstmann og tar hensyn til faktorer som beliggenhet, størrelse, tilstand og sammenlignbare salg. Verditaksten kan brukes for finansiering, forsikringsformål eller refinansiering av boligen. Den fokuserer primært på å fastslå boligens markedsverdi basert på en grundig analyse av ulike faktorer.
 • E-takst: E-takst er bransjestandard for hvordan eiendomsmeglere skal utføre en verdivurdering av bolig. Les mer om e-takst her.

Les også

Forskjell på verdivurdering og takst

Dette koster det å foreta en verdivurdering

Kostnadene ved en verdivurdering av boligen kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert beliggenhet, størrelse og eiendommens kompleksitet samt den valgte eiendomsmegleren.

Generelt sett kan kostnadene for en verdivurdering variere fra noen tusen til flere titusen kroner. Dette inkluderer vanligvis honoraret til den som utfører verdivurderingen samt eventuelle tilleggstjenester eller utgifter som kan være involvert, for eksempel inspeksjonskostnader eller administrative gebyrer.

Det kan være lurt å innhente pristilbud fra flere eiendomsmeglere for å sammenligne kostnadene og tjenestene de tilbyr. Det er viktig å huske på at prisen nødvendigvis ikke er det eneste avgjørende faktoren. Det er også viktig å vurdere eiendomsmeglerens erfaring, kunnskap og omdømme.

Det er også verdt å merke seg at noen eiendomsmeglere kan tilby gratis verdivurdering som en del av en større tjenestepakke, for eksempel ved salg av boligen. Les mer om priser på verdivurdering ved å trykke under.

Les også

Vi går gjennom priser for verdivurdering

Verdivurdering for å refinansiere boliglånet

Dersom du ønsker verdivurdering for å refinansiere boliglånet trenger du i nesten alle tilfeller en e-takst som ikke er eldre enn 6 måneder. Grunnen til dette er at e-takst er vesentlig mer grundig enn en vanlig verdivurdering, og bankene krever denne grundigheten for å kunne gi deg bedre lånevilkår og lignende.

E-takst er noe dyrere enn en normal verdivurdering, da arbeidet er vesentlig grundigere. En e-takst koster rundt 5000 kr. Det er dessverre uvanlig at meglere tilbyr gratis e-takst. E-takst er i praksis en forbedret versjon av verdivurderingen. De fleste som ønsker slik refinansiering har gjort oppgraderinger på boligen som du kan bruke til å forhandle på lånet da boligen har økt i verdi. Vår erfaring er at dette kan spare deg for mye penger på renter og lignende.

Kort om e takst

 • Formålet med e-takst er å gi et enda sikrere verdiestimat av eiendommen. Dette gir en større sikkerhet for banken og også potensielle kjøpere.
 • Noen tror kun takstmenn kan utføre en e-takst. Dette er ikke riktig, og eiendomsmeglere utfører også dette arbeidet.
 • Grunnen til at bankene kun godtar e-takst for refinansiering er at de har et system for å se om taksten avviker mye fra gjennomsnittet, og forsvarer seg dermed fra svindel.
 • En e-takst er som regel gyldig i 6 måneder. Etter dette vil bankene kreve en ny takst for å kunne gi deg bedre lånevilkår eller refinansiere lånet.

Bruk informasjonen til å maksimere boligens verdi

Her noen måter du kan bruke verdivurderingen til å maksimere boligens verdi:

 • Identifisere potensial for oppgradering: Verdivurderingen kan hjelpe deg med å identifisere områder i boligen som kan oppgraderes eller forbedres for å øke verdien. Det kan være alt fra å oppdatere kjøkkenet eller badet til å legge til ekstra funksjoner som et hjemmekontor eller et utvidet uteområde. Ved å sette søkelys på de områdene som vil gi størst avkastning på investeringen, kan du øke boligens appell og verdi.
 • Planlegge for refinansiering: Hvis du vurderer refinansiering av boligen din, kan en verdivurdering hjelpe deg med å bestemme hvor mye kapital du kan frigjøre. Bankene bruker ofte boligens verdi som en viktig faktor når de bestemmer hvor mye de er villige til å låne deg. Ved å ha en nøyaktig verdivurdering, kan du få bedre betingelser og muligheter for refinansiering. Har du tidligere fått boliglån basert på betalingsanmerkninger eller lignende er det særlige grunner til å foreta en slik prosedyre.

Ved å bruke verdivurderingen som et verktøy, kan du ta mer informerte beslutninger som vil hjelpe deg med å maksimere verdien av boligen din. Det anbefales at du samarbeider med en eiendomsmegler for å få skreddersydde råd og veiledning basert på din spesifikke situasjon og markedet der boligen befinner seg.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Priser på verdivurdering fra forskjellige meglerkontorer

Det kan være vanskelig å oppgi nøyaktige priser på verdivurdering fra forskjellige meglerkontorer, men vi har likevel funnet noen eksempler. Du må imidlertid merke deg at prisene kun er veiledende og kan bli atskillig høyere, avhengig av beliggenhet og spesifikke forhold ved boligen din.

La oss se på noen eksempler på priser hos Eiendomsmegler 1 som er en landsdekkende meglerkjede. Verdivurdering koster ca. 2500 kroner og opp hos Eiendomsmegler 1 i Oslo og Akershus. Denne tjenesten var imidlertid ikke ført opp på prislisten deres for Nord-Norge og og Midt-Norge. Eiendomsmegler 1 Sør-Vestlandet opplyser derimot at e-takst/verdivurdering koster 3500 kroner og oppover.

EIE Eiendomsmegler opplyser at e-takst/verdivurdering koster mellom 2500-5000 kroner. De vektlegger imidlertid at man ofte kan få denne tjenesten gratis i forbindelse med boligsalg. Krogsveen tilbyr også gratis verdivurdering, men pris på e-takst til refinansiering koster fra 3900 kroner opp. Dersom du senere ønsker å legge boligen ut for salg, kan du få dette beløpet trukket fra vederlaget.

PrivatMeglerens priser kan variere etter hvilket kontor du velger. E-takst/verdivurdering koster 3500 kroner og opp hos PrivatMegleren Hafsrød. Du får avslag hvis du er Nordea-kunde og betaler da kun 2000 kroner. Ettersom prisen kan variere mellom ulike meglerfirmaer og individuelle kontorer innad i kjedene, anbefaler vi at du innhenter priser før du bestemmer deg. Men husk at du får denne tjenesten gratis hvis du skal selge bolig!

Les også

Dette er de billigste meglerkontorene

Konklusjon: Verdivurdering av bolig

Verdivurdering av bolig er en avgjørende prosess for alle som vurderer å selge eller kjøpe en eiendom. Gjennom denne artikkelen har vi utforsket viktigheten av verdivurdering, problemene den løser og hvordan man kan sikre en vellykket verdivurdering.

En grundig og nøyaktig verdivurdering gir verdifull innsikt og kunnskap om boligens markedsverdi. Den hjelper både selgere og kjøpere med å ta informerte beslutninger basert på realistiske forventninger. Ved å gjennomføre en verdivurdering får selgere en objektiv vurdering av sin eiendom, noe som kan hjelpe dem med å sette en konkurransedyktig pris og øke sannsynligheten for en vellykket salgstransaksjon. På den andre siden gir verdivurdering kjøpere et referansepunkt for å vurdere om prisen på en bolig er rimelig og i samsvar med markedet.

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Verdivurdering er viktig fordi den gir en objektiv vurdering av boligens markedsverdi. Den hjelper selgeren med å sette en konkurransedyktig pris og øker sannsynligheten for en vellykket salgstransaksjon.

Beliggenhet er en av de mest avgjørende faktorene som påvirker verdien av en bolig. Et attraktivt nabolag, nærhet til fasiliteter som skoler, parker, transport og butikker samt tilgang til gode transportforbindelser kan øke verdien av boligen. På den annen side kan ugunstige faktorer som støy, trafikk eller nærhet til industriområder ha en negativ effekt på verdien.

En verdivurdering er en vurdering av boligens markedsverdi, basert på en grundig analyse av ulike faktorer som størrelse, beliggenhet, tilstand og sammenlignbare salg. En takst derimot er en teknisk vurdering av boligens tekniske tilstand og brukes vanligvis for finansiering eller forsikringsformål.

Du kan gjøre nødvendige reparasjoner eller vedlikeholdsoppgaver, oppgradere kjøkken og bad, forbedre energieffektiviteten eller male interiøret og eksteriøret. Å holde boligen ren, ryddig og godt vedlikeholdt er også viktig. Eventuelle dokumenterte oppgraderinger eller renoveringer kan også bidra til å øke verdien.

Ja, du kan få gratis verdivurdering hvis du skal selge bolig. Dette kalles for meglers verdivurdering og er ikke helt det samme som e-takst. E-takst brukes for eksempel ved refinansiering. Verdivurderingen er en fin anledning til å bli kjent med ulike meglere, slik at du kan velge den rette personen for oppdraget.

Prisen på verdivurdering koster alt fra 2000 kroner til godt over 5000 kroner, avhengig av spesifikke forhold ved boligen din og hvilket meglerkontor du bruker. Det er kun vanlig å betale om du skal dokumentere boligverdien i forbindelse med refinansiering og lignende. Du får denne tjenesten gratis i forbindelse med salgsoppdrag.