Meglerprovisjon: Komplett guide (Prosent, beregning, o.l.)

Meglerprovisjonen er normalt en prosentandel av salgssummen, og varierer blant meglerne.

Sist oppdatert: 24. oktober 2024

Bilde

FORSKJELLIGE PROVISJONER: Meglerprovisjonen varierer normalt fra 1-4 % av boligens salgsverdi.

Det kan virke som en stor oppgave å sammenligne priser på eiendomsmeglere, men heldigvis er det ikke så komplisert. De aller fleste ber om meglerprovisjon i form av en prosentandel av den endelige salgsprisen. Det finnes likevel andre alternativer til meglerhonorar – men hvilken betalingsmodell lønner seg for deg som skal selge?

Du bør forstå nøyaktig hva provisjon er og hvordan den beregnes, samt fordeler og ulemper med de ulike betalingsalternativene. Og det er her vi kommer inn i bildet! I denne lille guiden vår vil vi hjelpe deg med å forstå alt dette, slik at du kan ta den beste avgjørelsen for deg og lommeboken din når du skal velge eiendomsmegler.

Kort oppsummering:

  • Meglerprovisjon er en prosentandel av salgssummen. Megleren ber om provisjon som betaling for arbeidet han eller hun utfører.
  • Provisjonssatsen kan variere mellom 1-4 %. Det lønner seg å sammenligne priser og tilbud fra tre forskjellige eiendomsmeglere før du bestemmer deg.
  • Det finnes også andre betalingsmodeller, avhengig av oppdragets kompleksitet. I enkelte tilfeller kan det heller lønne seg å be om fastpris eller timepris.

Hva er meglerprovisjon?

Meglerprovisjon, eller meglerhonorar som det også er kjent som, er rett og slett betalingen du gir til eiendomsmegleren din for å selge boligen din. Tenk på det som en slags “takk for hjelpen”-gave for all den harde jobben som megleren har gjort for deg. Nøyaktig hvilken pris denne takkegaven kommer på, avhenger av prosentandelen og boligens endelige salgspris.

Provisjon er altså en liten bit av kaken (eller i dette tilfellet, salgssummen). Jo høyere salgspris, desto større bit av kaken får de. Mange vil si at dette gir meglere et ekstra dytt til å sikre deg den beste prisen for boligen din. Inntekten deres øker tross alt i takt med salgssummen. Men hvis eiendomsmegleren ikke får solgt boligen innen avtaleperioden har utløpt, så skal du heller ikke betale meglerhonorar.

Megleren kan imidlertid også tilby andre betalingsmodeller som fastpris og timepris, selv om provisjon i form av prosentandel er vanlig praksis. 

Du som selger ønsker naturlig nok å finne en dyktig megler som kan få høyest mulig salgssum for boligen din, samtidig som han eller hun tilbyr konkurransedyktige meglerhonorar. Provisjonssatsene kan variere stort, avhengig av faktorer som meglerens erfaring, boligens markedsverdi og hvor mye arbeid som kreves for å selge eiendommen.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Slik beregnes meglerprovisjon ved boligsalg

Hvordan beregnes egentlig meglerprovisjon? Vel, det kan variere. Den er stort sett alltid basert på en prosentandel av salgsprisen på boligen din. For eksempel, la oss si at meglerprovisjonen er 2 % og at huset blir solgt for 5 millioner kroner. I så fall vil vederlaget til megleren være 100 000 kroner. 

I tillegg må du også regne med å betale følgende kostnader når du skal selge bolig:

  • Boligsalgsrapport: Dette er en gjennomgang av boligens tekniske tilstand som utføres av en profesjonell takstmann. Kostnaden kan variere i henhold til boligens størrelse og beliggenhet.
  • Markedsføringskostnader: Det koster å annonsere boligen din på nett, i aviser og andre steder. Noen meglere inkluderer denne kostnaden i provisjonen, mens andre tilbyr ulike markedsføringspakker utenom til forskjellige priser.
  • Fotografering: Gode bilder kan gjøre stor forskjell når du skal selge boligen din. Profesjonell fotografering er derfor ofte en god investering. Prisen kan variere, men ligger ofte på rundt 2000-5000 kroner.
  • Gebyrer: Eiendomsmeglere legger ofte ut for ulike gebyrer og avgifter forbundet med boligsalg, og noen ganger kan selger bli belastet for disse i ettertid.
  • Visning og oppgjør: Noen meglere tar ekstra betalt for tjenester som visninger og oppgjør. Andre inkluderer dem i provisjonen.

Hva som er inkludert i meglerhonoraret kan altså variere mellom ulike eiendomsmeglere og meglerforetak. Det er viktig å diskutere alle potensielle gebyrer med megleren din på forhånd, slik at du har en klar forståelse av kostnadene. Pass på at du har et så likt sammenligningsgrunnlag som mulig når du studerer prisen fra ulike meglere.

Les også

Dette er de billigste meglerfirmaene

Hvorfor er det vanlig for eiendomsmeglere å be om en prosentandel?

Meglerprovisjon er en vanlig praksis i eiendomsbransjen og spiller en viktig rolle for å motivere meglere til å gjøre sitt beste i salget av en bolig. Men hvorfor er det slik, og hvilken rolle spiller provisjonen egentlig? Først og fremst handler det om incentiv – eller med andre ord, belønning. Megleren har en personlig interesse i å få en god pris, noe som kan være til fordel for selgeren. 

For det andre kan provisjon være en måte å kompensere for usikkerheten og risikoen som følger med jobben. Eiendomsmegling er ofte en uforutsigbar bransje, hvor utfallet og dermed inntekten kan være usikker. Til syvende og sist er det kjøperne som bestemmer hvor mye du får for boligen din – og dermed også hva eiendomsmegleren får betalt.

La oss si at du som selger valgte fastpris som alternativ betalingsmodell til provisjon. Hvis boligen ble solgt for en mye høyere pris enn antatt, kan du sitte igjen med et større overskudd etter at du har betalt eiendomsmegleren. På en annen side kan du ende opp med å sitte igjen med et mindre overskudd, dersom boligen blir solgt for en lavere pris enn antatt. Dette er vanlig ikke bare i Norge, men også de fleste andre land, som for eksempel Sverige.

Hva koster en eiendomsmegler: varierende provisjonssatser

Meglersatsene kan variere ganske mye, og det er flere faktorer som spiller inn. En megler med mange års erfaring og et sterkt omdømme kan ofte kreve høyere satser enn en mindre erfaren megler. I tillegg kan enkelte boliger være vanskeligere eller mer kompliserte å selge enn andre. 

For eksempel, salg av luksusboliger kan kreve mer tid og innsats fra megleren. Dermed kan det hende at han eller hun ber om en høyere provisjonssats. Boligens markedsverdi spiller også en rolle. Boliger som selges for høye summer kan ofte medføre høyere inntekt for megleren, selv om selve provisjonssatsen er lav.

Ifølge Finanstilsynet, har eiendomsmeglernes gjennomsnittlige vederlag gått ned de siste årene fra 1,65 % til 1,47 %. Likevel er det vanlig at meglere kan be om en prosentandel som varierer mellom 1-4 %. Disse få prosentene kan imidlertid gjøre et stort utslag på hvor stort overskudd du som selger sitter igjen med. Forbrukerrådet anbefaler at du ber om tilbud fra flere og sammenligner priser før du velger eiendomsmegler.

Les også

Hva koster en eiendomsmegler?

Slik fungerer provisjon i praksis ved boligsalg, trinn for trinn:

Trinn 1. Inngå avtale om vederlag

Du og megleren blir enige om provisjonssatsen før dere inngår en avtale. Vi anbefaler at du ber om gratis konsultasjon fra tre forskjellige meglere før du bestemmer deg. Ikke vær redd for å la dem vite at de har litt konkurranse – kanskje du får et bedre tilbud?

Trinn 2. Salg av boligen

Megleren vil deretter begynne arbeidet med å selge boligen din. Arbeidsoppgavene inkluderer markedsføring av bolig, visninger, budrunde, forhandlinger med potensielle kjøpere og nødvendig papirarbeid.

Trinn 3. Beregning og utbetaling av provisjon

Meglerprovisjonen beregnes når boligen er solgt og trekkes fra salgssummen før den utbetales til selger. Hvis det er andre salgsrelaterte utgifter som megleren har betalt på dine vegne (for eksempel markedsføringskostnader eller kostnader for boligsalgsrapport), kan disse også trekkes fra salgssummen.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Mulige alternativer til meglerprovisjon

Det kan virke som om alle snakker om provisjon i form av prosentandel. Men er det virkelig den eneste måten å betale for eiendomsmeglertjenester? Svaret er nei. Det finnes flere alternativer som kan være mer passende, avhengig av din situasjon, boligen din og boligmarkedet.

1. Fastpris: Noen eiendomsmeglere tilbyr tjenester til fastpris, uavhengig av boligens salgspris eller hvor mye arbeid salget krever. Dette kan være et godt alternativ for deg som ønsker å vite nøyaktig hva du skal betale fra starten eller som kun trenger utvalgte meglertjenester. For eksempel, la oss si at du har funnet en selger til boligen din selv. I så fall kan du be megler om hjelp til å håndtere oppgjøret. I slike tilfeller er det mer fornuftig å be om fastpris på nettopp denne tjenesten.

2. Timepris: Enkelte meglere fakturerer per time for tiden de bruker på å selge boligen din. Dette kan være kostnadseffektivt hvis salget er ukomplisert og raskt, men det kan også bli dyrt hvis salget trekker ut i tid eller blir komplisert. Timepris kan også være aktuelt om du ønsker å gjøre store deler av boligsalget selv, men trenger hjelp av megler til enkelte oppgaver.

3. Selge selv: Noen velger å heller selge boligen sin selv. Du kan spare endel penger på meglerkostnader, men det betyr også at du velger vekk en dyktig salgsperson som kan hjelpe deg med å få en god pris. I tillegg må du utføre mange av oppgavene på egen hånd, blant annet markedsføring, visninger og budrunde.

Husk at det finnes ingen “one size fits all”-løsning her. Det beste betalingsalternativet for deg vil avhenge av din unike situasjon, boligmarkedet i ditt område og dine personlige preferanser. Men for de aller fleste boligselgere som ønsker å overlate all jobben til eiendomsmegleren, vil meglerprovisjon lønne seg fremfor fastpris eller timepris.

Eiendomsmegling til fastpris

Eiendomsmegling til fastpris er en betalingsmodell som tilbys av enkelte meglerkontorer. Da får du alle meglertjenestene som du trenger til pakkepris. Denne modellen fungerer bra for deg som har en ordinær og lettsolgt bolig i et populært boligområde. Fordelen er at du får en svært god pris. Ulempen er at tjenesten er mindre fleksibel enn tradisjonell, provisjonsbasert eiendomsmegling.

De to største meglerkontorene som tilbyr fastpris er for øyeblikket Samsolgt og Himla. Samsolgt koster 60 000 kroner, uansett hvilken type bolig du har. Tjenesten inkluderer alt, bortsett fra boligselgerforsikring. Du må imidlertid holde visninger selv. Himla koster 45 000 kroner og inkluderer nesten alt – men eiendomsmegleren holder imidlertid visninger for deg.

Konklusjon: Dette må du vite om meglerprovisjon

Det viktigste er å velge en betalingsmodell som passer for deg og dine behov. Meglerprovisjon er den vanligste måten å betale megleren, men du har andre alternativer. Vi anbefaler uansett at du ber om tilbud fra flere meglere og sammenligner prisene nøye. Lykke til!

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Det kommer helt an på om boligsalget er skattepliktig eller ikke. Du skal skatte av gevinsten og ikke hele salgssummen, dersom du må betale skatt. I den forbindelse kan du trekke meglerhonorar og andre salgsomkostninger fra salgssummen før du regner ut skattebeløpet.

Eiendomsmegleren må først vurdere forventet salgspris og hvor lett det er å selge boligen din – altså hvor mye arbeid som kreves – før han eller hun oppgir ønsket provisjon. Derfor er det lurt å innhente tilbud fra flere meglerkontorer før du bestemmer deg.

Meglerhonorar er den lønnen som eiendomsmegleren skal ha som betaling for at han eller hun selger eiendommen for deg. Honoraret kan være provisjon, timepris eller fastpris. Andre kostnader kan komme utenom, for eksempel tilretteleggingsgebyr, boligfotografering, tilstandsrapport, markedsføring og lignende.

Du trenger ikke å betale meglerprovisjon, dersom eiendomsmegleren ikke får solgt boligen din. De fleste meglerkontorer har imidlertid en viss bindingstid på kontrakten. Enkelte meglerkontorer tilbyr salgsgaranti der du kan trekke deg når som helst, uten å betale megler.

Du står fritt til å selge boligen selv, enten på det åpne markedet eller til venner, familie og bekjente. Det finnes oppgjørstjenester som hjelper deg med å overføre eierskapet og betale ut salgssummen på en sikker måte. En advokat kan også hjelpe deg.