Hvor lang tid tar det å selge bolig? Enkle estimater

De aller fleste håper på rask salgstid, uten at det går på bekostning av salgsprisen. Men hvor lang tid tar det egentlig å selge bolig?

Sist oppdatert: 6. november 2023

Bilde

KORTEST SALGSTID I OSLO: Salgstiden på boliger varierer rundt omkring i landet. Oslo har den korteste på under 30 dager.

Salgstiden for boliger kan variere, avhengig av boligens beliggenhet, boligmarkedet, boligtype og tilstanden på boligen. Enkelte boliger blir solgt omtrent rett etter visning, samtidig som det kan ta flere måneder å selge andre eiendommer. Derfor er det viktig at du som boligselger undersøker hva som gjelder for nettopp din bolig.

Det finnes selvfølgelig ingen garantier når det kommer til salgstid og salgspris. Du kan imidlertid planlegge boligsalget bedre når du har en realistisk forventning til hvor lang tid det vil ta. Da unngår du også situasjoner der du ender opp med å selge boligen til en altfor lav pris, bare for å sikre et raskt salg. I tillegg er det lurt å både kjøpe og selge bolig i samme tidsrom, slik at prisforskjellene ikke blir for store.

Her i denne artikkelen ser vi nærmere på hva som er en realistisk salgstid for ulike typer boliger og hva som kan påvirke den.

Kortversjonen

  • Det kan ta 1-2 måneder fra boligen først blir annonsert til den blir solgt, avhengig av hvor i landet du bor. I økonomiske nedgangstider kan boligsalget ta flere måneder.
  • Situasjonen på boligmarkedet har mye å si for hvor lang tid det tar å selge bolig. Enkelte boligtyper kan dessuten være mer etterspurte enn andre.
  • Du bør snakke med en lokalkjent eiendomsmegler for å få en realistisk, forventet salgstid for nettopp din bolig. I tillegg bør du sette av god tid til forberedelser i forkant av salget.

Hvor lang tid tar det å selge bolig?

Aller først må vi snakke litt om hva vi mener med salgstid. Hvis vi ser på statistikker over boligsalg, beregner man som regel hvor lang tid det tar fra boligen blir lagt ut for salg til den blir solgt. Eiendommen regnes for å være solgt i det øyeblikket boligselger godtar et bud. Selve boligsalgsprosessen tar derimot mye lengre tid.

Det er ikke bare selve salget som kan ta tid. Alle forberedelsene som leder opp til det kan også være tidkrevende. Mange undervurderer ofte hvor mye tid dette faktisk tar. Enkelte boligselgere bruker så mye som 1-2 år på forberedelser. Derfor er det avgjørende å være tidlig ute og planlegge boligsalget nøye.

Begynn gjerne planleggingen og forberedelsene lenge før det du tror er nødvendig. God planlegging sikrer at du har nok tid til alt som bør gjøres, for eksempel velge den rette megleren, utføre nødvendige reparasjoner eller oppgraderinger, pusse opp overfladisk og få utarbeidet tilstandsrapport fra takstmann. 

Ikke minst, så blir det lettere å time boligsalget når du ikke har tidspress på deg. Det er visse måneder i året der det pleier å være livligere på boligmarkedet. For eksempel, det er ofte lurt å legge boligen ut for salg i januar eller på våren. Da er det mange potensielle kjøpere som ser etter nye hjem. Bruk disse “høysesongene” til å øke sjansen for et raskt og lønnsomt boligsalg.

Det blir også enklere å tilrettelegge for boligfotografering når du er ute i god tid. Kanskje du vil vente til en godværsdag, slik at du får flotte bilder av hagen din i strålende sol? Har du dårlig tid og det haster med å få ut boligannonsen, risikerer du å måtte ta bildene så snart fotografen er ledig – selv om det høljer ned.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Dette kan påvirke salgstiden

Det er mye som kan påvirke hvor lang tid det tar å selge bolig. Boligmarkedet er en av de faktorene som kanskje har aller mest å si. I perioder der det er mange boliger til salgs og færre kjøpere, kan boligsalget naturlig nok ta lang tid. Dersom etterspørselen etter boliger er høy og det ligger færre ute for salg, kan boligsalget derimot gå ganske kjapt. Enkelte typer boliger kan også være mer etterspurt enn andre. 

Hvis det for eksempel er høy etterspørsel etter leiligheter i området, men det ligger få av dem ute for salg – ja, da er det svært sannsynlig at de blir raskt solgt. Leiligheter i urbane, sentrale områder er generelt sett ganske populære. Det skyldes unge profesjonelle eller førstegangskjøpere som ser etter bolig med mindre boligareal og nærhet til bysentrum. Mange eldre foretrekker også å bytte ut eneboligen med en moderne leilighet som er lettere å vedlikeholde.

Beliggenhet er en annen viktig faktor som påvirker salgstiden. Noen områder er rett og slett mer populære enn andre, for eksempel på grunn av kort vei til fasiliteter, skoler, naturområder eller offentlig transport. Boliger i slike ettertraktede områder har en tendens til å tiltrekke seg flere kjøpere og selges raskere enn boliger i mindre populære områder.

Sist, men ikke minst, så har tilstanden på boligen mye å si. En bolig som er i god stand og regelmessig vedlikeholdt kan ofte tiltrekke seg flere kjøpere. Det finnes imidlertid visse unntak. I perioder med høye boligpriser, kan det nok være fristende å heller kjøpe en billig bolig og pusse den opp selv over tid.

Så lang tid tar det å selge bolig i Norge

Statistikken viser at årstid og geografisk beliggenhet har mye å si for hvor lang tid det tar å selge bolig. For eksempel, gjennomsnittlig salgstid for alle boligtyper i Norge lå på 38 dager i august 2023. I Nord-Norge lå gjennomsnittstiden derimot på 57 dager, mens den var 33 dager for både Vestlandet og Viken med Oslo.

Salgstid varierer også mye mellom ulike bydeler. For eksempel, gjennomsnittlig salgstid på Grünerløkka i andre kvartal 2023 var 15 dager. Salgstiden i Søndre Nordstrand var derimot 35 dager. Videre kan salgstiden variere i henhold til boligtype og svingninger på markedet. Vi anbefaler derfor at du kontakter en dyktig megler for å få oppgitt en realistisk, forventet salgstid for nettopp din bolig.

LENGRE SALGSTID I NORD: I Nord-Norge er salgstiden lengre enn i sør, på omtrent 2 måneder.

Fra markedsføring til visning

God markedsføring og en vellykket visning har mye å si for hvor lang tid det tar å selge bolig. En effektiv markedsføringsstrategi kan tiltrekke flere potensielle kjøpere til visningen. Markedsføringen inkluderer alt fra profesjonelle bilder, tiltalende boligannonser på Finn.no, annonsering på sosiale medier og eventuelt i aviser. Eiendomsmegleren vurderer hvilken strategi som er best for boligen din, basert på hvor lett den er å selge.

Målet med markedsføringen er å få så mange potensielle kjøpere som mulig til å komme på visning. Boligvisningen er kjøpernes første fysiske møte med boligen. Det er nå de vurderer om boligen kan bli deres fremtidige hjem. Det er om å gjøre å få så mange til å legge inn bud som mulig for å sikre et raskt salg til en god pris. 

Du bør være tilgjengelig for private visninger, dersom målet ditt er å selge raskt og til en god pris. Noen kjøpere foretrekker å se boligen i roligere omgivelser, uten at det er mange andre til stede. Andre har derimot ikke anledning til å komme på åpen visning, men de er likevel svært interessert i boligen. Du kan imøtekomme behovene til disse kjøperne og potensielt fremskynde salget ved å være åpen for ekstra visninger.

Fra budrunde til salg

Budrunden er den siste, men kanskje mest intense fasen av salgsprosessen. Hvis boligmarkedet er rolig, kan det hende at kjøperne føler at de har overtaket. De kan ta seg tid til å vurdere flere boliger, legge inn forsiktige bud eller prøve å forhandle ned prisen. Boligselger må i så fall vurdere om det er bedre å forhandle om prisen eller prøve på nytt senere. Begge disse alternativene kan uansett forlenge salgstiden. 

Det er vanlig å legge inn dato for ønsket overtakelse sammen med budet. Overtakelsesdatoen er den dagen kjøperen formelt overtar boligen og får nøklene. Du som boligselger betaler fortsatt for alle låne- og boligutgifter fra budet er godkjent og frem til kjøperen har overtatt eiendommen.

Det betyr at hvis du har kjøpt ny bolig før du solgte den gamle og kjøperen vil ha en overtakelsesdato langt frem i tid, kan du trenge mellomfinansiering for å betjene begge boliglånene. Mellomfinansiering er avdragsfritt, men det kan være ganske høye renter på denne typen lån. Du betaler altså kun renter, uten å betale ned på boliglånet for den gamle boligen. Enkelte boligselgere velger derfor å godta lavere bud, dersom kjøper kan overta boligen raskt.

Dersom det derimot er stor etterspørsel etter boliger som din på markedet, kan det oppstå budkrig. Det kan igjen føre til at boligen både selges raskere og til en høyere pris enn forventet.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Utfordringer som kan føre til lang salgstid

Akkurat som alle andre markedet, så blir boligmarkedet påvirket av økonomiske nedgangstider og svingninger. Kjøpere blir som oftest mer forsiktige når de skal investere i eiendom, eller det kan hende at de venter i håp om at boligprisene skal falle ytterligere. Boligselgere må i så fall være tålmodige, vente til markedet tar seg opp igjen eller eventuelt vurdere å justere prisantydningen for å tiltrekke flere kjøpere.

Du som boligselger må også se opp for bud med forbehold om finansiering. Bud med forbehold om finansiering kan være risikabelt for selgerne, da det gir kjøperen mulighet til å trekke seg fra bolighandelen hvis de ikke får innvilget lån. Selgeren må kanskje holde ny visning for å få i gang en ny budrunde, og dermed kan det ta lengre tid å selge boligen.

Konklusjon: Hvor lang tid tar det egentlig å selge bolig?

Statistisk sett, kan det ta 1-2 måneder å selge bolig i Norge. Men det er mye som kan påvirke salgstiden, fra boligens tilstand og beliggenhet til det lokale boligmarkedet og årstiden. Dersom du har en boligtype som er svært etterspurt på det lokale boligmarkedet, kan det hende at den blir solgt omtrent umiddelbart etter visning. Andre ganger kan det ta flere måneder å finne den rette kjøperen.

Du som boligselger må planlegge og forberede deg på boligsalget grundig, samt ha en realistisk forventning til salgstiden. En dyktig eiendomsmegler kan hjelpe deg med dette. Lykke til!