Pusse opp boligen før salg? Se lønnsomhet og anbefalte firmaer

Har du lyst til å øke boligverdien ved å pusse opp boligen før salg? Da bør du først lese dette for å sjekke lønnsomheten, samt få gode tips til anbefalte firmaer.

Sist oppdatert: 3. mai 2024

Bilde

VARIERENDE LØNNSOMHET: Det kan være lønnsomt å pusse opp boligen, men det avhenger av mange faktorer.

Oppussing kan virke som en god idé for å øke salgssummen og sikre et vellykket boligsalg. Men før du trekker på deg arbeidshanskene og river ned vegger, bør du stoppe opp litt og sjekke hvor lønnsomt prosjektet virkelig er. 

Noen ganger er oppussingen en ren investering som du tjener godt på. Andre ganger er det en ren utgift. Det er nemlig ikke alle oppussingsprosjekter som lønner seg. Og hvis du ikke benytter deg av kvalifiserte fagfolk der dette er påkrevd, kan det faktisk virke negativt inn på boligverdien. 

Det er heller ikke uvanlig at det rett og slett blir for travelt til å klargjøre boligen på egen hånd. Boligsalg kan være en tidkrevende prosess, særlig hvis du samtidig holder på å flytte inn i en ny bolig. Joda, du kan selvsagt finne frem malingsspannet og friske opp veggene selv – men det er ikke alltid at det er den beste bruken av tiden din.

Det er ikke alltid så lett å vite hva du bør gjøre eller ikke gjøre. Og nettopp derfor har vi skrevet denne guiden. Her ser vi nærmere på hva som faktisk lønner seg, og hvordan du finner de rette firmaene til det arbeidet som du ønsker å sette bort.

Kortversjonen

 • Du bør snakke med en erfaren eiendomsmegler og relevante fagfolk for å vurdere hvorvidt det lønner seg å pusse opp før salg eller ikke. Enkelte prosjekter gir deg en god fortjeneste, mens andre bare koster deg tid og penger.
 • Det tar tid å pusse opp, selv om det gjelder mindre prosjekter som å male vegger og tak. Du kan spare deg for mye stress ved å sette vekk oppussingsprosjektet til profesjonelle som utfører jobben raskere og leverer arbeid av høy kvalitet.
 • Du bør velge et firma med relevant erfaring, fornøyde kunder og gode priser. Husk å ta godt vare på all dokumentasjon på utført arbeid, særlig elektrisk arbeid og rørarbeid – ellers kan det gå utover boligverdien.

Oppussing kan ofte føre til høyere salgssum

Det er mange fordeler ved å pusse opp boligen før salg – så lenge du går i gang med det rette oppussingsprosjektet. Vi må riktignok skille mellom tiltak som øker boligverdien og tiltak som gjør boligen mer verdifull for kjøperen. Og med det mener vi at enkelte tiltak gjør eiendommen mer appellerende til potensielle kjøpere. 

Du kan på den måten øke salgssummen, selv om den formelle taksten forblir upåvirket. La oss for eksempel si at du bruker tid og penger på å feste løse lister, fikse dryppende kraner og male en falmet vegg i gangen. Disse justeringene vil uten tvil forbedre boligens generelle utseende og appell.

Boligtaksten vil likevel ikke endres noe særlig av disse “kosmetiske” oppgraderingene. Men her er greia: Selv om slike prosjekter kanskje ikke øker boligverdien, kan de likevel vekke kjøpelysten til potensielle kjøpere. En bolig som er godt vedlikeholdt og ser innbydende ut, kan tiltrekke seg flere interesserte kjøpere. 

Jo flere interessenter, desto mer øker sjansen for et raskt boligsalg og høyere salgssum. Det er ikke alltid er de mest omfattende eller dyreste prosjektene som gir høyest avkastning. Noen ganger kan mindre oppgraderinger som å male rommene i nøytrale farger eller bytte belysningen være svært kostnadseffektive grep for å gjøre eiendommen mer attraktiv før salg. I denne artikkelen kan du lese mer om konkret å male boligen før boligsalget.

Spar verdifull tid ved å sette vekk arbeidet

Føler du at det ikke er nok timer i døgnet? Selv om oppussingen kanskje ikke krever særlig penger, kan det likevel kreve betydelig med tid. Hvis du ikke har denne tiden til rådighet, kan det være lurt å vurdere å sette vekk arbeidet. Ja, det koster penger. Men tenk på det slik: Tiden du sparer kan du bruke på andre salgsforberedelser, flytte inn i det nye huset eller på jobb og familie.

Du kan blant annet få hjelp med følgende før du legger boligen ut for salg:

 • Sparkle, pusse og male vegger eller tak
 • Montere kjøkkeninnredning
 • Legge nye gulv
 • Oppgradere belysning
 • Flislegging
 • Hagearbeid og bygge terrasse

Og ikke bare det, men profesjonelle håndverkere kan gjøre jobben raskere, mer effektivt og med bedre kvalitet enn det de fleste av oss amatører klarer. Har du det travelt, kan oppussingen fort ende opp som hastearbeid. Det er ingen hemmelighet at hastverk sjeldent resulterer i kvalitetsarbeid! 

De fleste av oss har en tendens til å overse detaljer, ta snarveier eller gjøre feil når vi stresser. På den måten kan fagfolk være en solid investering i boligsalget, selv om det ikke fører til direkte fortjeneste. Du unngår stress, arbeidet blir gjort riktig og boligen blir klar til å imponere potensielle kjøpere.

Anbefalte firmaer for oppussing

Du har bestemt deg for å pusse opp boligen før salg, og du vil ha hjelp av et anbefalt firma. Bra for deg! Men hvordan finner du dyktige fagfolk som får jobben gjort? Ingen grunn til panikk, vi er her for å hjelpe. Her er noen tips til hvordan du velger det rette oppussingsfirmaet.

 • Kvaliteten på arbeidet: Du vil ha et oppussingsfirma som er kjent for å levere arbeid av høy kvalitet, ikke sant? Da bør du ta en titt på tidligere prosjekter som firmaet har fullført. Det gir deg en idé om hva du kan forvente. Ikke minst, så bør du be om referanser og se om du finner noen omtaler fra tidligere kunder.
 • Konkurransedyktige priser: Kvaliteten bør selvsagt ikke gå på bekostning av prisen. Men samtidig er prisen ganske så viktig for å få mest mulig fortjeneste fra boligsalget. Vi anbefaler at du sammenligner tilbud, slik at du er sikker på at du får en konkurransedyktig pris.
 • God og relevant erfaring: Et firma med mange års erfaring i bransjen sitter med solid kompetanse og kunnskap. I tillegg kan et erfarent oppussingsfirma gi deg råd og veiledning om hva som vil fungere best for ditt spesifikke prosjekt.

Det sier seg kanskje selv, men du bør også sjekke sertifiseringer. Akkurat dette er spesielt viktig for arbeid som kun kan utføres av kvalifiserte fagfolk. Du må bruke en godkjent elektriker til alt elektrisk arbeid og godkjent rørlegger til arbeid med rør. Hvis du for eksempel ikke kan dokumentere at baderomsarbeidet er utført av kvalifiserte fagfolk, vil det gå utover boligverdien – selv om badet er nyoppusset, moderne og lekkert.

Bedriftslogo

5.0

Oslo Bad & Renovering AS

Score: 5.0

i

Vår score er basert på et gjennomsnitt av anmeldelser i google av alle kontorene i området. Dette gir normalt et stort antall anmeldelser og godt grunnlag for en antakelse om meglerhusets prestasjon, særlig jo større området er.

Score

Vår score er basert på et gjennomsnitt av anmeldelser i google av alle kontorene i området. Dette gir normalt et stort antall anmeldelser og godt grunnlag for en antakelse om meglerhusets prestasjon, særlig jo større området er.

Enebakkveien 119, 0680 Oslo

Oslo Bad & Renovering er spesialister på totalrenovering av bolig. De pusser også opp kjøkken, baderom, andre våtrom. Firmaet har lang erfaring og tilbyr tjenester av høy kvalitet. De tilbyr fastpris på totalrenovering og oppussing av overflater på bad, slik at du alltid har god kontroll over kostnadene.

Mange boligselgere har ofte behov for å fikse småtterier med rørene for å øke boligens verdi og tiltrekke kjøpere – og det kan Oslo Bad & Renovering hjelpe dem med. Tjenestene deres inkluderer nemlig alt av rørleggerarbeid, og de kvalifiserte rørleggerne utfører både små og store oppdrag.

Du kan lese mer om tjenestene, sjekke referanser og be om tilbud her på Oslo Bad & Renovering sine nettsider.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

arrow
Bedriftslogo

5.0

Rørleggerhuset AS

Score: 5.0

i

Vår score er basert på et gjennomsnitt av anmeldelser i google av alle kontorene i området. Dette gir normalt et stort antall anmeldelser og godt grunnlag for en antakelse om meglerhusets prestasjon, særlig jo større området er.

Score

Vår score er basert på et gjennomsnitt av anmeldelser i google av alle kontorene i området. Dette gir normalt et stort antall anmeldelser og godt grunnlag for en antakelse om meglerhusets prestasjon, særlig jo større området er.

Frysjaveien 35, 0884 Oslo

Rørleggerhuset AS tilbyr både rørleggertjenester og snekkertjenester i Oslo og Viken, inkludert Bærum og Lillestrøm. De kan hjelpe deg med å sette opp vegger, vinduer, trapp, legge gulv og lignende. Rørleggerhuset tar selvfølgelig også imot alle typer vvs-oppdrag. Du kan dermed få hjelp med alt fra å sette opp vegger for å lage et ekstra soverom til å montere lekkasjestopper, samt annet arbeid som øker sjansen for et vellykket boligsalg. 

De erfarne og kvalifiserte håndverkerne har stort fokus på å god kommunikasjon med kunden. Du kan stole på at arbeidet blir ferdig til riktig tid og avtalt pris. I tillegg har de gode rutiner for prosjektledelse og tverrfaglig samarbeid. De kan koordinere og ta ansvar for oppussingsprosjektet ditt, selv om du trenger hjelp med alt fra elektrisk arbeid og rør til flislegging og snekring. 

Firmaet har alle nødvendige sertifiseringer som Mestermerket, og de er sentralt godkjent for ansvarsrett etter plan- og bygningsloven. Rørleggerhuset er en godkjent våtromsbedrift, lærebedrift og Miljøfyrtårnbedrift. De er også en del av StartBANK, et leverandørregister for bygg og anlegg. Det er kun seriøse leverandører som innfrir strenge godkjenningskriterier som får være en del av dette registeret.

Høres det bra ut? Da bør du ta kontakt med Rørleggerhuset for å få gratis befaring og uforpliktende pristilbud.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

arrow
Bedriftslogo

5.0

Byggefirmaet Kjellesvik & Severinsen

Score: 5.0

i

Vår score er basert på et gjennomsnitt av anmeldelser i google av alle kontorene i området. Dette gir normalt et stort antall anmeldelser og godt grunnlag for en antakelse om meglerhusets prestasjon, særlig jo større området er.

Score

Vår score er basert på et gjennomsnitt av anmeldelser i google av alle kontorene i området. Dette gir normalt et stort antall anmeldelser og godt grunnlag for en antakelse om meglerhusets prestasjon, særlig jo større området er.

Raglamyrvegen 15, 5536 Haugesund

Byggefirmaet Kjellesvik & Severinsen er en erfaren totalentreprenør på Haugalandet som tar på seg både små og store prosjekter. De har lang erfaring siden 2004 og kan vise til fornøyde kundeomtaler. Mottoet deres er “vi bygger alt”, og da er det ikke så rart at de har en variert og spennende portefølje. 

De har mange større kunder, men de tar også på seg alt av oppdrag for privatpersoner. Du kan kontakte dem for å bytte tak, påbygg, renoveringer i alle størrelser, vindusskift, hagestue, naust og terrasse. De kan også hjelpe deg med mindre oppgaver. De er gjerne med fra starten, der de planlegger løsninger og får inn tilbud på alle fag for sine kunder.

Ta gjerne kontakt med Byggefirmaet Kjellesvik & Severinsen for å få vite mer eller be om et uforpliktende tilbud.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

arrow

Oppussingsprosjekter som øker boligverdien – og ikke minst salgssummen!

Enkelte tiltak kan både øke boligverdien og vekke interessen hos flere kjøpere. Samtidig er det viktig å snakke med både relevante fagfolk og lokale meglere for å undersøke hva som lønner seg eller ikke. Beliggenhet, boligtype og spesifikke forhold ved boligen din kan også påvirke hva som er smart å gjøre før du legger den ut for salg.

For eksempel, det vil som regel ikke lønne seg å pusse opp bad eller kjøkken før salg – selv om det selvsagt finnes enkelte unntak fra denne regelen. Du kan imidlertid freshe opp bad og kjøkken, for eksempel ved å bytte knotter, male skapdører eller bytte blandebatteri. Hvis det er snakk om større renoveringsprosjekter, kan det faktisk være bedre å selge boligen som et oppussingprosjekt. 

Men nok snakk om hva som ikke fungerer – la oss se nærmere på typiske oppussingsprosjekter som faktisk er lønnsomme.

Gå fra ett til to soverom

Har boligen kun har ett eller to soverom? Da kan du øke boligverdien og salgssummen ved å bygge et ekstra – men godkjent – soverom. Flere soverom betyr mer plass, noe som er ganske så verdifullt for mange kjøpere. Oppussingsprosjekter som dette kan åpne boligen din for en helt ny gruppe kjøpere, for eksempel nyetablerte familier som trenger bedre plass. 

Det kan kreve litt arbeid, men det trenger ikke nødvendigvis å være spesielt komplisert eller kostbart. En populær løsning er å flytte kjøkkenet ut i stua, og voilà, det gamle kjøkkenet kan bli et nytt soverom! Åpen planløsning mellom stuen og kjøkkenet kan dessuten få boligen til å føles mer moderne.

Har du store rom i boligen? Da kan du vurdere å dele ett av dem opp for å lage et ekstra soverom. Det er ganske enkelt å få til – du trenger som oftest bare å sette opp en lettvegg. Eller har du kanskje et loft, kjeller eller et annet rom som hovedsakelig brukes til lager for alle tingene du ikke vet hvor du skal gjøre av? Da kan disse områdene kanskje forvandles til ekstra soverom eller oppholdsrom.

LØNNSOMT: En ellers identisk leilighet med to soverrom fremfor ett er ofte vesentlig mer verdt.

Bygg pergola, balkong eller terrasse

Det er lett for å fokusere på det innvendige når man skal pusse opp boligen før salg – men ikke glem uteområdet! Et lønnsomt tiltak kan være å bygge terrasse, pergola eller balkong. En balkong er ikke bare forbeholdt leiligheter. Hvis du skal selge et hus med flere etasjer, kan balkongen gi et ekstra og privat uterom der man kan nyte utsikten, solen og frisk luft.

En pergola er en fin måte å legge til litt luksus i hagen din. Forestill deg at du sitter under en vakker pergola, omringet av klatrende roser, mens du nyter en kald drink på en varm sommerdag. Høres det ikke himmelsk ut? Vel, det synes potensielle kjøpere også!

Mange kjøpere liker i tillegg tanken på en praktisk terrasse, gjerne rett utenfor verandadøren. Terrasse med solskjerming og/eller tak er en flott måte å bygge et ekstra rom i boligen – bare at rommet er utendørs. Grillfester, soling, frokoster utendørs .. mulighetene er mange. Du trenger som regel ikke byggetillatelse til slike prosjekter, men sjekk lokale byggeforskrifter for sikkerhets skyld.

Invester i en peis

Har du pipe i boligen, men ikke peis? Da kan det lønne seg å sette inn en ny peis før du legger boligen ut for salg. Et ildsted er ikke like uunnværlig i private hjem som det var før i tiden, men det er likevel ganske ettertraktet. Og med dagens høye strømpriser – som sannsynligvis bare skal øke de neste årene – er peisen både et koselig og lønnsomt supplement til panelovn, varmepumpe og andre elektriske varmekilder.

Kostnader vs. lønnsomhet

Det er viktig å ta strategiske valg for å være sikker på at du potensielt øker fortjenesten, samt sparer verdifull tid i en allerede travel boligsalgsprosess. Enkelte prosjekter kan gi betydelig avkastning ved å gjøre boligen mer attraktiv for kjøpere. Andre prosjekter ender opp med å bli rene utgifter og tidstyver.

Med andre ord, noen ganger kan du ende opp med å bruke mer penger på prosjektet enn det du faktisk får tilbake når du selger. Det første du bør gjøre er å snakke med en erfaren eiendomsmegler som kan gi deg spesifikke råd, basert på boligtypen din og hvilke kjøpergrupper du bør sikte deg inn på. Lokale meglere vet nemlig hva folk i området ønsker seg og prioriterer når de skal kjøpe bolig. Megleren kan i tillegg gi deg en forventet salgspris.

Deretter bør du innhente priser og tilbud fra anbefalte firmaer. Du bør sette opp en grundig oversikt over alle kostnader, slik at du kan sammenligne disse tallene med den forventede salgssummen. På den måten vil du raskt se om det lønner seg å pusse opp boligen før salg eller ikke. Bare husk at den forventede salgsprisen er nettopp det – en forventning og ikke en salgsgaranti.

Konklusjon: Er det verdt å pusse opp før salg?

Lønner det seg egentlig å pusse opp boligen før salg? Tja, det spørs på både boligen din og hvilket prosjekt du vil i gang med! Til syvende og sist handler det om å finne ut av hvilke tiltak som kan øke salgssummen, uten at det koster altfor mye. Vi anbefaler at du planlegger nøye og ber om veiledning fra ekspertene for å sikre at oppussingen er en investering og ikke bare en utgift. 

Og mens vi snakker om eksperter – pass på at du bruker kvalifiserte fagfolk med de rette sertifiseringene. Det er ikke bare å finne noen som kan svinge en hammer. Du vil ha et oppussingsfirma som gir deg mest mulig verdi for pengene, leverer knirkefritt arbeid og har erfaring nok til å takle prosjektet. Husk å ta godt vare på dokumentasjonen, slik at du kan bevise at arbeidet er utført av kvalifiserte fagfolk.

Lykke til med både oppussingsprosjektene og boligsalget!