Bør man selge eller kjøpe bolig først? Vel, det kommer helt an på boligmarkedet og økonomien din. Vi hjelper deg med å vurdere alle fordelene og ulempene.
Sist oppdatert: 11. september 2023
VANSKELIG VALG: Mange selger leiligheter i storbyene for å oppgradere til større leilighet. Da kan det være vanskelig valg om man skal kjøpe eller selge først.
Har du bestemt deg for å kjøpe ny bolig? Gratulerer! Du går en spennende tid i møte. Samtidig kan dette være en tid der man føler seg usikker og må ta mange store valg. Det store spørsmålet mange står overfor er: Bør man selge før man kjøper ny bolig? Dessverre finnes det ikke et enkelt fasitsvar.
Hvis du selger først, risikerer du å stå uten bolig hvis du ikke finner drømmehuset med en gang. Men hvis du kjøper først, kan du ende opp med to boliger i en periode – og da trenger du mellomfinansiering.
I denne lille guiden ser vi nærmere på begge alternativene, slik at du kan vurdere hva som passer best for deg og din økonomi.
Her til lands er det vanlig å kjøpe bolig før man selger. Men det er ikke nødvendigvis gitt at dette er den beste løsningen for deg. Den største fordelen med å selge først er at du har større kontroll på økonomien. Du vet nøyaktig hvor mye penger du kan bruke til å kjøpe ny bolig.
Du trenger heller ikke å bekymre deg for å bli sittende med to boliger og kostbar mellomfinansiering en periode. Det finnes ingen garantier for hvilken pris du får og hvor raskt eiendommen blir solgt. Du får dermed større økonomisk trygghet ved å vente med å kjøpe, noe som kan være uvurderlig i et ofte uforutsigbart boligmarked.
Dersom du føler deg usikker på hvor mye du får for den gamle boligen din eller hvor raskt den blir solgt, kan det være lurt å selge før du kjøper. Andre ganger kan økonomien din gjøre det nødvendig å selge først. Hvis du er stresset eller bekymret for hvordan du skal få pengene til å gå rundt med to boliger, kan du spare deg for mye press ved å legge den gamle boligen ut for salg før du kjøper.
Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.
En av de største ulempene er at du kan ende opp uten et sted å bo i en kort periode. Det kan nemlig ta tid å finne ditt nye hjem. Hvis du ikke finner drømmeboligen din før overtakelsesdato, risikerer du å måtte flytte inn i en midlertidig leiebolig. Det kan føre til ekstra kostnader og stress med å flytte to ganger.
Eller kanskje tidspresset får deg til å kjøpe en bolig som du ellers ikke hadde vurdert? Det er veldig dumt å kjøpe en eiendom som du egentlig ikke har lyst på, bare fordi overtakelsesdatoen for den gamle boligen nærmer seg. Dersom du ender opp med å selge og flytte igjen etter kort tid, kan det bli både dyrt og stressende.
En stor fordel med å kjøpe først er at du ikke blir stående hjemløs. Du kan ta deg god tid til å finne det perfekte hjemmet. Du får i tillegg mulighet til å overta det nye huset før du må flytte ut av det gamle. Da kan du ta både flytting og utvask i eget tempo, slik at alt er på stell når du flytter inn i ditt nye hjem.
Hvis du ender opp med å eie to boliger i en periode, kan du søke om mellomfinansiering. Mellomfinansiering lar deg låne nok penger til at du kan håndtere de ekstra utgiftene i en kort periode. Rentene er ofte høye, sammenlignet med vanlige boliglån. Mellomfinansiering kan likevel være et rimeligere alternativ til å selge først for deretter å leie bolig i en periode.
Det gamle lånet og mellomfinansieringen blir slettet når den gamle boligen blir solgt. Deretter vil du kun ha ett lån for den nye boligen.
Hvis du er bekymret for å kjøpe først, anbefaler vi å regne litt på hvor høy mellomfinansiering du tåler. Be gjerne om et møte med banken din. Bankrådgiveren din kan sette opp et forslag til mellomfinansiering som økonomien din tåler. Du kan senke skuldrene og føle deg trygg på at du klarer å håndtere utgiftene, hvis du begynner med å sette opp et budsjett.
Du bør uansett snakke med banken din før du kjøper, slik at du vet hvor mye boliglån du kan få. Deretter kan du starte jakten på drømmeboligen din. Du bør også ha et finansieringsbevis på plass før du går på visninger og legger inn bud. Et finansieringsbevis er bankens bekreftelse på at du har råd til boligen.
Vi fraråder å legge inn bud uten denne bekreftelsen. Du havner i store vanskeligheter, hvis budet blir akseptert og du ikke får innvilget boliglån likevel.
En av de største ulempene med å kjøpe først er risikoen for økte utgifter, dersom det tar lengre tid å selge enn forventet. Og da tenker vi ikke bare på lånekostnader. Eier du to boliger samtidig, vil du også ha dobbelt opp med boligutgifter. For eksempel, du må betale forsikring, kommunale avgifter, strøm og vedlikehold for to forskjellige eiendommer. Dette kommer helt ann på hvor i landet du bor, i Oslo er boliger normalt svært lettsolgte, slik at her tar du mindre risiko enn for eksempel i Nord-Norge.
Vi anbefaler at du inkluderer de økte boligutgiftene i budsjettet ditt, inkludert eventuell mellomfinansiering. Det er viktig å ha en god plan for kostnadene. Budsjettet vil hjelpe deg med å vurdere om du bør selge eller kjøpe bolig først. Du må også tenke over dine personlige preferanser og behov.
Blir du lett stresset og bekymret? Eller klarer du å holde roen om boligsalget tar tid? Svaret på disse spørsmålene kan være en viktig pekepinn på hva du bør gjøre. Du kan få ro i sinnet ved å kjøpe en ny bolig før du selger den gamle. Men det kan også føre til økt stress og økonomisk press hvis salget drøyer.
Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper nøye. På den måten kan du ta en informert beslutning som passer for deg og dine behov.
Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.
Din personlige situasjon har mye å si for hva du bør gjøre. Hvis du har barn eller kjæledyr, kan det være mindre stressende å kjøpe først for å måtte finne en midlertidig bolig. Økonomien din har også mye å si. Klarer du å håndtere doble boligutgifter i en periode? Hvis ikke, kan det være fornuftig å selge først.
Du må uansett ta hensyn til boligmarkedet der du bor. Hvis det er kjøpers marked, kan det være lurt å kjøpe først. Men hvis det er selgers marked, kan det være mer gunstig å selge først. Vi anbefaler at du undersøker hvor “lettsolgt” boligen din er før du tar en avgjørelse. Det gjør du ved å sjekke lokale boligpriser og gjennomsnittlig salgstid for lignende eiendommer som din.
For eksempel, rimelige leiligheter i storbyer blir som regel raskt solgt. Bor du i en kostbar enebolig på landet, så kan det derimot ta litt lengre tid å selge.
Årstiden kan i tillegg ha svært mye å si. Det er som regel ganske hett på boligmarkedet om våren. Det er mange kjøpere på markedet, samtidig som mange velger å selge boligen sin på denne årstiden. Januar er ofte en gunstig måned for å selge, men ikke for å kjøpe. Det er mange kjøpere på markedet, men det er få boliger ute for salg.
En dyktig eiendomsmegler kan hjelpe deg med å vurdere om du bør selge eller kjøpe bolig først. Lokale meglere har inngående kunnskap om boligmarkedet der du bor. De kan gi deg et estimat på forventet salgspris og hvor lang tid salget vil ta. Det er likevel viktig å huske at megleren kun gir deg et estimat, og ikke en garanti.
Mange meglerforetak kan i tillegg hjelpe deg med å finne en ny bolig. Du får dermed støtte gjennom hele prosessen. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å velge meglerforetak, samt at du tenker over hvor mye hjelp og veiledning du trenger.
Neste steg er deretter å innhente og sammenligne tilbud fra flere lokale eiendomsmeglere før du bestemmer deg for hvem du vil velge. Be gjerne om befaring med flere av dem for å se hvem du liker best. Du kan føle deg trygg på at du får en god megler til en konkurransedyktig pris, så sant du gjør litt research først.
Det er en stor beslutning å kjøpe og selge bolig. Eiendomsmegleren kan støtte og veilede deg gjennom hele prosessen, slik at du ikke trenger å ta de vanskelige valgene helt alene.