Selge eller kjøpe bolig først? Enkel guide

Bør man selge eller kjøpe bolig først? Vel, det kommer helt an på boligmarkedet og økonomien din. Vi hjelper deg med å vurdere alle fordelene og ulempene.

Sist oppdatert: 17. mars 2024

Bilde

VANSKELIG VALG: Mange selger leiligheter i storbyene for å oppgradere til større leilighet. Da kan det være vanskelig valg om man skal kjøpe eller selge først.

Har du bestemt deg for å kjøpe ny bolig? Gratulerer! Du går en spennende tid i møte. Samtidig kan dette være en tid der man føler seg usikker og må ta mange store valg. Det store spørsmålet mange står overfor er: Bør man selge før man kjøper ny bolig? Dessverre finnes det ikke et enkelt fasitsvar. 

Hvis du selger først, risikerer du å stå uten bolig hvis du ikke finner drømmehuset med en gang. Men hvis du kjøper først, kan du ende opp med to boliger i en periode – og da trenger du mellomfinansiering. 

I denne lille guiden ser vi nærmere på begge alternativene, slik at du kan vurdere hva som passer best for deg og din økonomi.

Kortversjonen

  • Fordelen med å selge først er at du unngår utgiftene med å eie to boliger, dersom boligsalget tar tid. Ulempen er at du risikerer å ikke ha et sted å bo en periode.
  • Fordelen med å kjøpe først er at du har god tid til å finne drømmeboligen din. Ulempen er at du ikke vet nøyaktig hvor mye du kan bruke på den nye boligen din.
  • Du må ta hensyn til dine personlige behov og tilstanden på boligmarkedet for å kunne ta den rette avgjørelsen. En lokalkjent megler kan gi deg råd og veiledning.

Fordelene med å selge før du kjøper bolig

Her til lands er det vanlig å kjøpe bolig før man selger. Men det er ikke nødvendigvis gitt at dette er den beste løsningen for deg. Den største fordelen med å selge først er at du har større kontroll på økonomien. Du vet nøyaktig hvor mye penger du kan bruke til å kjøpe ny bolig. 

Du trenger heller ikke å bekymre deg for å bli sittende med to boliger og kostbar mellomfinansiering en periode. Det finnes ingen garantier for hvilken pris du får og hvor raskt eiendommen blir solgt. Du får dermed større økonomisk trygghet ved å vente med å kjøpe, noe som kan være uvurderlig i et ofte uforutsigbart boligmarked.

Dersom du føler deg usikker på hvor mye du får for den gamle boligen din eller hvor raskt den blir solgt, kan det være lurt å selge før du kjøper. Andre ganger kan økonomien din gjøre det nødvendig å selge først. Hvis du er stresset eller bekymret for hvordan du skal få pengene til å gå rundt med to boliger, kan du spare deg for mye press ved å legge den gamle boligen ut for salg før du kjøper.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Ulempene

En av de største ulempene er at du kan ende opp uten et sted å bo i en kort periode. Det kan nemlig ta tid å finne ditt nye hjem. Hvis du ikke finner drømmeboligen din før overtakelsesdato, risikerer du å måtte flytte inn i en midlertidig leiebolig. Det kan føre til ekstra kostnader og stress med å flytte to ganger. 

Eller kanskje tidspresset får deg til å kjøpe en bolig som du ellers ikke hadde vurdert? Det er veldig dumt å kjøpe en eiendom som du egentlig ikke har lyst på, bare fordi overtakelsesdatoen for den gamle boligen nærmer seg. Dersom du ender opp med å selge og flytte igjen etter kort tid, kan det bli både dyrt og stressende.

Fordelene med å kjøpe før du selger bolig

En stor fordel med å kjøpe først er at du ikke blir stående hjemløs. Du kan ta deg god tid til å finne det perfekte hjemmet. Du får i tillegg mulighet til å overta det nye huset før du må flytte ut av det gamle. Da kan du ta både flytting og utvask i eget tempo, slik at alt er på stell når du flytter inn i ditt nye hjem.

Hvis du ender opp med å eie to boliger i en periode, kan du søke om mellomfinansiering. Mellomfinansiering lar deg låne nok penger til at du kan håndtere de ekstra utgiftene i en kort periode. Rentene er ofte høye, sammenlignet med vanlige boliglån. Mellomfinansiering kan likevel være et rimeligere alternativ til å selge først for deretter å leie bolig i en periode.

Det gamle lånet og mellomfinansieringen blir slettet når den gamle boligen blir solgt. Deretter vil du kun ha ett lån for den nye boligen. 

Undersøk mulighetene for mellomfinansiering

Hvis du er bekymret for å kjøpe først, anbefaler vi å regne litt på hvor høy mellomfinansiering du tåler. Be gjerne om et møte med banken din. Bankrådgiveren din kan sette opp et forslag til mellomfinansiering som økonomien din tåler. Du kan senke skuldrene og føle deg trygg på at du klarer å håndtere utgiftene, hvis du begynner med å sette opp et budsjett. 

Du bør uansett snakke med banken din før du kjøper, slik at du vet hvor mye boliglån du kan få. Deretter kan du starte jakten på drømmeboligen din. Du bør også ha et finansieringsbevis på plass før du går på visninger og legger inn bud. Et finansieringsbevis er bankens bekreftelse på at du har råd til boligen.

Vi fraråder å legge inn bud uten denne bekreftelsen. Du havner i store vanskeligheter, hvis budet blir akseptert og du ikke får innvilget boliglån likevel.

Les også

Slik fungerer budrunden

Ulempene

En av de største ulempene med å kjøpe først er risikoen for økte utgifter, dersom det tar lengre tid å selge enn forventet. Og da tenker vi ikke bare på lånekostnader. Eier du to boliger samtidig, vil du også ha dobbelt opp med boligutgifter.

For eksempel, du må betale forsikring, kommunale avgifter, strøm og vedlikehold for to forskjellige eiendommer. Dette kommer helt ann på hvor i landet du bor, i Oslo er boliger normalt svært lettsolgte, slik at her tar du mindre risiko enn for eksempel i Nord-Norge.

ANDRE REGLER: For hus med svært liten kjøpergruppe følger det andre regler ann i storbyene, her tar du mye større risiko dersom du kjøper en ny bolig før du har solgt den andre, dersom du ikke har reservekapital.

Vi anbefaler at du inkluderer de økte boligutgiftene i budsjettet ditt, inkludert eventuell mellomfinansiering. Det er viktig å ha en god plan for kostnadene. Budsjettet vil hjelpe deg med å vurdere om du bør selge eller kjøpe bolig først. Du må også tenke over dine personlige preferanser og behov. 

Blir du lett stresset og bekymret? Eller klarer du å holde roen om boligsalget tar tid? Svaret på disse spørsmålene kan være en viktig pekepinn på hva du bør gjøre. Du kan få ro i sinnet ved å kjøpe en ny bolig før du selger den gamle. Men det kan også føre til økt stress og økonomisk press hvis salget drøyer. 

Det er viktig å vurdere både fordeler og ulemper nøye. På den måten kan du ta en informert beslutning som passer for deg og dine behov.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Slik vurderer du hva som er riktig for deg

Din personlige situasjon har mye å si for hva du bør gjøre. Hvis du har barn eller kjæledyr, kan det være mindre stressende å kjøpe først for å måtte finne en midlertidig bolig. Økonomien din har også mye å si. Klarer du å håndtere doble boligutgifter i en periode? Hvis ikke, kan det være fornuftig å selge først.

Du må uansett ta hensyn til boligmarkedet der du bor. Hvis det er kjøpers marked, kan det være lurt å kjøpe først. Men hvis det er selgers marked, kan det være mer gunstig å selge først. Vi anbefaler at du undersøker hvor “lettsolgt” boligen din er før du tar en avgjørelse. Det gjør du ved å sjekke lokale boligpriser og gjennomsnittlig salgstid for lignende eiendommer som din.

For eksempel, rimelige leiligheter i storbyer blir som regel raskt solgt. Bor du i en kostbar enebolig på landet, så kan det derimot ta litt lengre tid å selge. 

Årstiden kan i tillegg ha svært mye å si. Det er som regel ganske hett på boligmarkedet om våren. Det er mange kjøpere på markedet, samtidig som mange velger å selge boligen sin på denne årstiden. Januar er ofte en gunstig måned for å selge, men ikke for å kjøpe. Det er mange kjøpere på markedet, men det er få boliger ute for salg.

Les også

Beste tid å selge bolig

Få hjelp av en eiendomsmegler

En dyktig eiendomsmegler kan hjelpe deg med å vurdere om du bør selge eller kjøpe bolig først. Lokale meglere har inngående kunnskap om boligmarkedet der du bor. De kan gi deg et estimat på forventet salgspris og hvor lang tid salget vil ta. Det er likevel viktig å huske at megleren kun gir deg et estimat, og ikke en garanti. 

Mange meglerforetak kan i tillegg hjelpe deg med å finne en ny bolig. Du får dermed støtte gjennom hele prosessen. Vi anbefaler at du bruker litt tid på å velge meglerforetak, samt at du tenker over hvor mye hjelp og veiledning du trenger. 

Slik velger du megler

  • Det lønner seg å bruke en sammenligningstjeneste hvor du får tilbud fra flere meglere. Da vet megleren at han eller hun konkurrerer med andre meglere, og blir tvunget til å konkurrere på prisene for å få oppdraget.
  • Pass på å velg en megler som kan dokumentere at han eller hun har erfaring med å selge boliger i det området du bor i, samt tilsvarende boliger.
  • Om mulig se om venner og bekjente har brukt megleren, gode referanser er alltid bra å ha dersom du skal velge en megler.
  • Vurder selvfølgelig også prisene. Meglere tilbyr fastpris, provisjonspris og mer, og det gjelder å finne ut hva som passer best for deg.

Neste steg er deretter å innhente og sammenligne tilbud fra flere lokale eiendomsmeglere før du bestemmer deg for hvem du vil velge. Be gjerne om befaring med flere av dem for å se hvem du liker best. Du kan føle deg trygg på at du får en god megler til en konkurransedyktig pris, så sant du gjør litt research først.

Det er en stor beslutning å kjøpe og selge bolig. Eiendomsmegleren kan støtte og veilede deg gjennom hele prosessen, slik at du ikke trenger å ta de vanskelige valgene helt alene.

Konklusjon: dine personlige behov avgjør om du bør kjøpe eller selge først

Det finnes ikke et klart svar på om du bør kjøpe eller selge først – det kommer helt an på deg og dine personlige behov. Dersom du vil ha god tid på å kjøpe ny bolig og økonomien din tåler at du sitter med mellomfinansiering i en periode, kan det være smart å kjøpe først. Men hvis du vil ha stålkontroll på hva du har å rutte med, bør du selge den gamle boligen først. 

Bruk litt tid på å vurdere fordeler og ulemper opp mot hverandre for å finne frem til beste løsning for deg. Lykke til med boligbyttet!

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Det er dårligst å selge bolig når det er mange boliger til salgs, men få interesserte kjøpere på markedet. I slike perioder må du være forberedt på å forhandle om prisen med kjøper, samt at boligsalget vil ta lengre tid.

Dobbeltboligforsikring er en forsikring som dekker utgiftene til den gamle boligen, dersom den ikke blir solgt etter tre måneder. Denne forsikringen gir en viss trygghet til deg som er usikker på om du bør kjøpe først eller ikke.

Du kan søke banken om mellomfinansiering, slik at du kan sitte med to boliglån i en periode. Eventuelt kan du undersøke mulighetene for å leie ut den nye eller den gamle boligen. Da får du en ekstrainntekt mens du venter på boligsalget.

Du må betale skatt av leieinntektene, dersom du leier ut den ene boligen og bor i den andre. I tillegg må du skatte av gevinsten, hvis du ikke får solgt gamleboligen innen 12 måneder etter at du flyttet ut.

Vi anbefaler å kontakte eiendomsmegler allerede når du bare vurderer å flytte. Da vet du hva som eventuelt bør gjøres i forkant av salget. Du får også en pekepinn på forventet salgspris og salgstid, slik at du kan planlegge boligbyttet bedre.