Får du ingen bud dagen etter visning? Det er faktisk mer vanlig enn du tror – og det finnes mange smarte løsninger du kan prøve for å få fart på boligsalget.
Sist oppdatert: 10. november 2024
FRUSTRERENDE: Få budgivere kan være frustrerende, men alt håp er ikke ute.
Det er dagen etter visning, og du sitter igjen med blandede følelser. Joda, folk dukket opp for å se på boligen og flere virket genuint interesserte. Men du har ikke fått et eneste bud. Og da er det ikke så rart om du føler deg skuffet og usikker: “Har vi gjort noe feil? Er det noe galt med boligen? Vil jeg i det hele tatt få solgt?” Men pust med magen og ikke få panikk. Det er faktisk ganske vanlig at ingen gir bud dagen etter visning.
Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.
Mange potensielle kjøpere kvier seg faktisk for å legge inn det første budet. De sitter på gjerdet og venter på at noen andre skal starte budrunden. Hvorfor? Jo, ingen vil risikere å by mot seg selv. De er interesserte i boligen, men de er usikre på om andre vil by. Da er det fristende å vente litt for å se om det dukker opp konkurrenter.
Og hvordan er tilstanden på boligmarkedet akkurat nå? Kjøperne føler seg ikke presset til å legge inn bud med én gang i perioder der boliger ligger ute lenge og det er lite konkurranse. Det er riktignok mer vanlig med raske bud og budkrig når det er selgers marked. Men interessentene har bedre tid og flere boliger å velge mellom når det er kjøpers marked.
Kjøperne kan dermed tillate seg å være kresne og tenke seg nøye om før de legger inn bud. De vet at hvis de går glipp av én mulighet, dukker det snart opp en ny. Årstiden har også noe å si for hvor lang tid det tar å selge bolig. Det er vanlig med lang salgstid i såkalte lavsesonger på boligmarkedet. Du bør for eksempel smøre deg med tålmodighet hvis du skal selge bolig i juli eller før jul.
En annen årsak til at ingen legger inn bud dagen etter visning er at presentasjonen og stylingen ikke treffer så godt som det burde. Du bør vurdere om markedsføringen når frem til rett målgruppe for eiendommen. En ung familie har andre behov enn et eldre par, og det er viktig at boligens presentasjon matcher målgruppens preferanser.
Det er selvsagt skuffende når ingen gir bud dagen etter visning. Du hadde kanskje forventet at telefonen skulle ringe i ett dagen derpå, men i stedet er det stille. Det første du bør gjøre er å snakke med eiendomsmegleren din. En god megler er på hugget og følger opp interessentene etter visning. Kanskje det bare trengs en hyggelig telefonsamtale for å minne dem på hvor flott boligen din er?
Megleren kan få mye verdifull informasjon fra disse samtalene. Kanskje noen er villige til å forhandle, hvis du tar første steget? Forhandlinger kan ofte være nødvendige i perioder der boligmarkedet står stille eller er veldig tregt. Dere kan forhandle om alt fra salgspris og overtakelse til hva som skal følge med boligen ved salg.
Hvis du ikke har hatt mer enn én visning, kan det være en god idé å arrangere en ny. Husk å oppdatere boligannonsen med den nye visningstiden. Og hvis noen spør om privat visning i mellomtiden, så anbefaler vi å takke ja. Jo flere som ser eiendommen din, desto større er sjansen for at noen legger inn bud!
Det er en ting å ikke få bud dagen etter visning – det er ganske vanlig. Men når bør du egentlig begynne å bekymre deg for at du ikke får solgt boligen? Det finnes ingen fasit på akkurat når varselklokkene bør ringe. Boligmarkedet og gjennomsnittlig omsetningstid kan variere veldig i ulike deler av landet.
Det er stor forskjell på å selge en leilighet på Grünerløkka og en enebolig i distriktet. Du bør vurdere hvor raskt omsetningstid det er på lignende boliger akkurat der du bor. Har andre boliger i nabolaget blitt solgt raskt den siste tiden? Til hvilke priser? Sjekk boligprisstatistikken der du bor. Hvis sammenlignbare boliger selges fort – mens din blir liggende – kan det være et tegn på at noe ikke stemmer.
Responsen på visningene gir deg viktig informasjon. Mange på visning høres kanskje bra ut, men hvordan oppførte de seg? Var det noen som tok seg god tid og stilte gjennomtenkte spørsmål? Eller hastet alle videre til neste visning uten å vise særlig interesse? Kroppsspråk og engasjement sier ofte mer enn antall visningspåmeldte.
Det er flere ting du kan vurdere hvis boligen ikke blir solgt. Kanskje du må justere prisantydningen? Eller kanskje du bør trekke boligen fra markedet en stund? I så fall bør du bruke tiden på å freshe opp boligen og gjerne ta noen nye boligbilder. Andre ganger er det markedsføringsstrategien som er helt feil og må endres. Snakk med eiendomsmegleren din, slik at dere kan legge en plan for veien videre.
Når du endelig har fått ditt første bud – eller kanskje du har fått flere – så er det viktig å holde hodet kaldt. Vi anbefaler at du tenker gjennom forventningene dine i forkant, slik at du ikke tar forhastede beslutninger. Noen boligkjøpere kan nemlig sette ganske korte akseptfrister for å forsøke å presse gjennom et salg.
Noen ganger får boligselgere bud som er langt under forventningene deres. Dette kalles ofte for skambud. Skambud kan være skikkelig frustrerende for boligselgere. Du kan velge å ignorere dem, eller du kan gi et motbud som gjenspeiler den reelle verdien av boligen. Megleren din kan gi deg råd om hvordan du bør håndtere situasjonen.
Det er ikke alltid man får solgt til prisantydning, særlig ikke hvis det er kjøpers marked. Ligger boligen i et område med mange usolgte boliger? Har den ligget lenge ute for salg? Da bør du vurdere å godta et lavere bud – men spør megleren om råd før du bestemmer deg. Du kan også prøve å forhandle frem gode betingelser som rask overtakelse.
Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.
Det er selvsagt veldig kjipt om ingen legger inn bud dagen etter boligvisning. Men husk at dette er en helt normal situasjon som mange boligselgere opplever. Det viktigste er å ikke ta forhastede beslutninger! Snakk med megleren din, vær åpen for tilbakemeldinger og juster strategien hvis det trengs. Lykke til!