Gi bud: Slik går du frem (tips, strategier, motbud)

Er du en kjøper som skal gi bud på bolig eller en selger som skal legge inn motbud? Her er strategiene som lar deg ta smarte beslutninger, selv når hundretusener står på spill.

Sist oppdatert: 6. november 2024

Bilde

MANGE TAKTIKKER: Det er mange taktikker i budrunden, og det er viktig å holde hodet kaldt.

Hjertet banker litt ekstra fort. Hendene er klamme. Du har funnet drømmeboligen, og nå sitter du klar til å gi bud. Men hvordan fungerer det egentlig? Hva er lurt å tenke på? Og hvordan kan du øke sjansene for å vinne budrunden? Vi har laget en komplett guide til budgivning som hjelper deg i gang. Her får du mange gode tips og strategier, enten du er en boligkjøper som skal by eller en boligselger som skal gi motbud.

Kortversjonen

  • Skaff deg finansieringsbevis og gjør grundig research før du deltar i budrunden. Vi anbefaler blant annet at du undersøker lignende salg i området for å danne deg et realistisk bilde av boligverdien.
  • Hvis det er mange interessenter, bør du legge deg på prisantydning for å vise at du er seriøs. Du kan legge deg under prisantydning hvis det er ingen eller få andre interessenter.
  • Boligselger kan gi motbud for å forhandle om pris eller eventuelle forbehold som overtakelsesdato. Det er også viktig at du som boligselger setter en realistisk og rettferdig prisantydning for å tiltrekke flere potensielle kjøpere.

Slik forbereder du deg på å gi bud

Budrunder kan være intense og nervepirrende, både for boligselgere og boligkjøpere. Det er lett å la seg rive med og ta beslutninger som man angrer på senere. Derfor bør du forberede deg godt og tenke deg nøye om før du skal legge inn bud eller motbud. Boligkjøpere må i tillegg ha finansieringen i orden før de kan bli med på budrunden. Et finansieringsbevis er altså et dokument fra banken som bekrefter hvor mye du kan låne. 

Slik skaffer du finansieringsbevis:

  • Ta kontakt med banken din og be om et møte for å diskutere boliglån
  • Du kan også søke finanseringsbevis via nettbanken
  • Skaff deg oversikt over inntekter, utgifter og egenkapital
  • Send inn søknad elektronisk og signer med Bank-ID
  • Last opp eventuell dokumentasjon hvis banken ber om det

De aller fleste eiendomsmeglere fraråder boligselgere å godta bud hvis budgiveren ikke har finansieringsbevis. Hvis budgiveren ikke klarer å skaffe pengene, må boligselger starte prosessen på nytt. Bud regnes som bindende, og opprinnelig boligselger kan derfor kreve at budgiveren selger eiendommen videre for å gjøre opp for seg. Men det er en tidkrevende og komplisert prosess.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Gjør research i forkant av budrunden

Har du som boligkjøper egentlig sjekket hva boligen er verdt? Prisantydningen sier noe om hvilke bud boligselgeren er villig til å akseptere. Men du som boligkjøper bør likevel gjøre litt research selv. Ta deg tid til å studere både takst og prospekt nøye. Undersøk hvor mye lignende boliger i området ble solgt for, for eksempel ved å bruke kalkulatorer for digital verdivurdering.

Her er en liten sjekkliste med hva du må gjøre før budrunden begynner:

  • Finansieringsbevis er på plass
  • Grundig gjennomgang av tilstandsrapport
  • Deltatt på visning og notert spørsmål/svar
  • Undersøkt gjennomsnittlig salgstid og salgspris i området
  • Satt en personlig maksgrense for bud
  • Avklart budprosessen med megler
  • Gjort deg kjent med digitale budverktøy
  • Satt opp varslinger for budrunden

Visningen er din mulighet til å bli ordentlig kjent med boligen, så bruk tiden godt. Undersøk boligens tilstand grundig, noter deg eventuelle oppussingsbehov og få med deg detaljer om solforhold og utsikt. Snakk også med eiendomsmegleren. Megleren kan gi deg informasjon som er verdifull under budrunden, for eksempel antall interessenter, tidligere bud hvis boligen har vært til salgs før og selgers situasjon. 

Slik går du frem for legge inn bud

Det hele starter med budskjemaet – selve grunnlaget for en gyldig budgivning. Her skal du fylle inn personopplysninger, ønsket kjøpesum, akseptfrist og eventuelle forbehold. Men husk at alle bud må være skriftlige for å være gyldige. Du kan likevel sende inn budet digitalt, enten via en budgivningsapp, e-post eller SMS.

  • Steg 1: Første bud: Åpningsbudet ditt bør være veloverveid. Du kan fremstå som useriøs hvis budet er for lavt, men et for høyt bud kan føre til at du betaler mer enn nødvendig. Budet kan ikke ha kortere frist enn klokken 12 neste virkedag etter siste annonserte visning.
  • Steg 2: Megleren formidler alle bud. Megler formidler budene som kommer inn til selger og andre interessenter. Du må være forberedt på at det kan komme motbud fra selger eller at andre kjøpere byr over deg. Senere bud må ha lang nok frist til at megleren rekker å informere alle parter.
  • Steg 3:  Følg med på akseptfristen. Hvert bud har en akseptfrist. Fristen kan variere, men den er ofte på 30 minutter eller én time hvis budrunden er hektisk.
  • Steg 4: Høyeste bud vinner budrunden. Budrunden fortsetter til ingen byr høyere innen akseptfristen. Alle bud er bindende ut fristen. Boligen regnes for å være solgt når selger har akseptert et bud.

Mange lurer på om de skal starte med et lavt bud – det vil si et skambud – eller legge seg nærmere prisantydning. Et skambud er et bud som ligger langt under prisantydning, ofte 15-20 prosent eller lavere. Joda, det kan selvsagt være fristende å prøve seg. Men du risikerer å fornærme selger og svekke din posisjon i senere forhandlinger.

Les også

Komplett guide til budrunde med regler og strategier

Slik kan du som boligselger gi motbud

Er du boligselger og har fått et bud som du nesten er fornøyd med? Da kan motbud være løsningen. Et motbud er din mulighet som selger til å forhandle direkte med en budgiver. Det kan være et effektivt verktøy for å oppnå den prisen du ønsker. Motbud brukes hovedsakelig ved følgende situasjoner:

  • Du har én interessert kjøper som har gitt et bud under det du ønsker å selge for
  • Budrunden har stoppet opp og den mest aktuelle budgiveren fortsatt ligger under ønsket pris
  • Du ønsker legge inn forbehold, for eksempel at du godtar budgivers pris så lenge overtakelsen finner sted innen en gitt dato

Men hva gjør du som kjøper hvis du får et motbud? Da er det viktig å handle raskt, men gjennomtenkt. Et motbud kommer alltid med en akseptfrist, akkurat som et vanlig bud. Ring gjerne banken din først for å være sikker på at du har finansiering til det nye beløpet som selger foreslår.

Dette er de viktigste tingene som du må vite om motbud:

  • Et motbud er juridisk bindende for både kjøper og selger
  • Motbudet må være skriftlig og ha en tydelig akseptfrist
  • Som selger bør du diskutere strategi med megler før du gir motbud
  • Som kjøper må du sjekke finansiering før du aksepterer et motbud
  • Alle motbud skal dokumenteres i budjournal

Mange boligselgere lurer på hvor ofte de bør gi motbud. Det er lurt å ikke overdrive. Ett eller to velplasserte motbud er ofte mer effektivt enn å sende masse bud frem og tilbake. Joda, det er viktig å oppnå best mulig pris. Men du vil heller ikke skremme bort seriøse kjøpere. Eiendomsmegleren din kan hjelpe deg med å legge en god strategi for motbud hvis det blir aktuelt.

Les også

Hemmelig bud i budrunde – er det en felle eller en snarvei til et vellykket salg?

Strategier og taktikker for å gi bud

Budrunden kan føles som et psykologisk spill, og det er viktig å ha hodet med deg. Kanskje du har hørt om folk som ga høyere bud enn det de egentlig var komfortable med? Eller selgere som angrer på at de solgte boligen for tidlig? Hvis du har en god strategi for hvordan du skal håndtere ulike situasjoner, så kan du ta smarte beslutninger underveis.

Tips til boligkjøpere: Slik vinner du budrunden

Du bør først og fremst bestemme deg for hvor mye du er villig til å by, slik at du vet når du eventuelt bør gi deg. Sett deg en absolutt maksgrense før budrunden starter. Følg med på boligprisene i området og vurder konkurransen i budrunden for å komme frem til en fornuftig makspris.

  • Gi bud til prisantydning: Det kan være lurt å gi bud til prisantydning hvis det er mange interesserte, markedet er hett og du åpner budrunden. På den måten viser du at du mener alvor og kan skremme vekk andre interessenter.
  • Hvis boligen har lagt ute for salg lenge: Du bør derimot legge deg under prisantydning hvis boligen har vært på markedet lenge med flere visninger. Det kan nemlig tyde på at prisen er for høy.
  • Unngå småbeløp: Småbeløp kan gi andre inntrykk av at du holder på å gi deg, og på den måten drar budrunden ut ved at alle bare legger inn lave bud. Dermed holder konkurrentene dine ut lenger. Men unngå altfor høye hopp også – da risikerer du å betale for mye.

Tips til boligselgere: Slik får du høyest mulig salgspris

Noe av det viktigste du kan gjøre som boligselger er å velge eiendomsmegler som er egnet for oppdraget. Husk at det er megleren som håndterer budrunden og forhandler med potensielle kjøperne. Den rette megleren kan derfor skaffe deg en god salgssum. Han eller hun må likevel følge god meglerskikk og ivareta interessene til både kjøper og selger.

  • Sett riktig prisantydning: En realistisk prisantydning øker sjansene for at boligen får flere interessenter, noe som igjen kan føre til en god budrunde.
  • Markedsfør boligen godt: Profesjonelle boligbilder, god boligannonse og riktig markedsføring øker interessen for boligen.
  • Vær tilgjengelig: Svar raskt på henvendelser fra potensielle kjøpere og vær tilgjengelig for private visninger.
  • Vurder forhandlinger: Er boligmarkedet tregt? Da må du være ekstra tydelig på dine forventninger og villig til å forhandle med kjøperne.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Slik går du frem for å gi bud

Du må forberede deg godt og ha en smart strategi for å vinne budrunden. Men aller først må du skaffe deg finansieringsbevis og gjøre grundig research på boligen. Det viktigste du må huske er at du må gi gjennomtenkte bud med realistiske frister. Og ikke la følelsene ta overhånd! Husk at alle bud er bindende ut akseptfristen, så sett deg en maksgrense og hold deg til den. Lykke til!