Hemmelig bud i budrunde – er det en felle eller en snarvei til et vellykket salg? Finn ut hva du bør gjøre hvis du mottar et lukket eller skjult bud.
Sist oppdatert: 28. oktober 2024
MANGE STRATEGIER: Det er mange strategier man kan benytte seg av etter visning.
Et hemmelig bud er skjult fra andre potensielle kjøpere som deltar i budrunden. Budet har som regel kortere budfrist og er selvsagt høyere enn de andre. Noen ganger virker det som en god deal, og det kan være fristende å takke ja. Men ofte skaper det stor usikkerhet for selger. Så hva bør du gjøre hvis du mottar et lukket bud? Og hva sier lovverket?
Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.
Alle som deltar i budrunden blir informert om åpne bud av eiendomsmegleren. Et lukket eller hemmelig bud gis derimot med forbehold om at det skal holdes skjult for andre interessenter. Megleren kan derfor kun formidle budet til selger og ikke andre potensielle kjøpere. Hensikten med slike bud er gjerne å kuppe budrunden før den kommer skikkelig i gang.
Budgiveren ønsker å sikre seg boligen raskt, uten å risikere at prisen presses opp av andre deltakere i budrunden. Derfor legger de inn et relativt høyt bud med kort budfrist. Målet er å lokke boligselger til å slå til. Andre budgivere får dermed ikke sjans til å legge inn motbud. Men det er ikke sikkert at dette er en god strategi, hverken for kjøper eller selger.
Men det er ikke bare midt i åpne budprosesser du kan motta lukkede bud. Noen ganger skriver potensielle kjøpere seg ned i visningsprotokollen med ønsker om å bli informert om bud som andre legger inn. De skriver seg også ned i protokollen hvis de vurderer å by på eiendommen selv.
En kjent strategi er å legge inn et hemmelig bud før noen andre har bydd på boligen, slik at det ikke oppstår konkurranse i det hele tatt. Andre ganger kan boligselgere få direktebud fra kjøperen før visning. Budet er strengt tatt ikke hemmelig i slike tilfeller. Men ingen andre får sjansen til å by, ettersom boligen blir solgt før selve fellesvisningen.
Skjulte bud kan skape stor misnøye blant andre budgivere, ettersom de føler seg snytt for muligheten til å by over. Boligselger risikerer også å tape penger ved å ikke holde en åpen budrunde. Hvorvidt du som boligselger bør takke ja eller nei til et hemmelig bud, spørs helt om du står midt i en budrunde eller ikke.
Eiendomsmeglere er tydelige på at du bør takke nei hvis det allerede pågår en åpen budrunde. Du oppnår sannsynligvis en bedre salgspris ved å la budgiverne konkurrere mot hverandre i en åpen budprosess. Men det finnes visse situasjoner der det kanskje kan være verdt å vurdere skjulte bud:
Vi anbefaler uansett at du snakker med en erfaren eiendomsmegler før du bestemmer deg. Megleren har inngående kjennskap til det lokale boligmarkedet. Han eller hun kan gi deg en kvalifisert vurdering av om budet er godt nok eller om det lønner seg å vente på en åpen budrunde. Husk at aksept av bud regnes som en bindende kjøpsavtale. Du kan derfor ikke angre deg.
Det finnes ganske strenge lovverk og regler for hvordan eiendomsmegleren skal håndtere boligsalget. Hemmelig bud skjules kun i selve budrunden og ikke i etterkant. Budet må nemlig gis skriftlig og føres opp i budjournalen (eiendomsmeglingsforskriften § 3-5). Andre budgivere kan derfor se eventuelle lukkede bud, størrelsen på dem og hvem som la dem inn.
Den eneste måten å omgå lovverket er ved å gi bud direkte til selger. Boligselger står fritt til å godta hvilket som helst bud. Selger er heller ikke bundet av eventuelle regler for budfrister. Det er for eksempel ikke lov til å gi bud via eiendomsmegler med kortere budfrist enn kl 12 dagen etter siste annonserte boligvisning.
Eiendomsmegleren må passe på at budprosessen foregår på en forsvarlig og ryddig måte. Megleren skal ivareta både selgers og kjøpers interesser, samt følge god meglerskikk. Derfor er mange meglere kritiske til lukkede bud av etiske hensyn, selv om det strengt tatt er lovlig.
Du bør tenke deg nøye om før du aksepterer eller avslår et lukket bud, enten du er midt i en budrunde eller ikke. Her har du en praktisk sjekkliste med spørsmål som kan hjelpe deg med å ta en beslutning. Men husk at du likevel bør diskutere budet nøye med eiendomsmegleren din og lytte til rådene du får!
Spørsmål du bør stille til eiendomsmegleren:
Dette bør derimot få alarmbjellene til å ringe:
Det finnes ingen fasitsvar som gjelder for alle situasjoner. Og det er umulig å si hvilken salgspris du kommer til å ende opp med på forhånd. Men du må være klar over at du potensielt går glipp av en enda bedre salgspris ved å takke ja til et lukket bud fremfor å holde en åpen budrunde.
Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.
Er hemmelige bud en felle for boligselgere eller en snarvei til et vellykket salg? Svaret er at det selvsagt spørs på situasjonen – men som oftest taper man på å takke ja. Vi anbefaler derfor at du snakker med eiendomsmegleren din og tenker deg nøye om før du bestemmer deg. Lykke til med både budrunden og boligsalget!