Beste kalkulatorer for digital verdivurdering

Vil du ha en enkel – og ikke minst gratis – digital verdivurdering? Da bør du prøve disse kalkulatorene for å få et raskt prisestimat på boligen din på nett.

Sist oppdatert: 2. mars 2024

Bilde

MANGE MULIGHETER: Det er mange forskjellige kalkulatorer på nett du kan bruke.

Det er lett å sjekke boligpriser ved hjelp av kalkulatorer på nett. Men hvilken er best? Kan du stole på resultatene? Og hvordan fungerer egentlig en digital verdivurdering? Vi bestemte oss for å finne ut av disse spørsmålene, samt lage en praktisk oversikt over de mest pålitelige boligverdikalkulatorene.

I tillegg var vi så heldige at vi fikk snakke med Hjemla, en ledende aktør innen boligkalkulatorer. De forklarer hvordan og hvorfor du bør bruke slike verktøy.

Funker egentlig boligpris- og boligverdikalkulatorer?

Joda, kalkulatorene funker og kan være veldig nyttige – så lenge du bruker dem til riktig formål og er klar over begrensningene. Derfor vil vi si litt om hvordan digital verdivurdering fungerer og hvor pålitelige disse prisestimatene er før vi går videre til selve listen. Boligverdikalkulatorene benytter seg av store mengder informasjon og data, for eksempel salgspriser for både din bolig og eiendommer i samme område, hvilken type bolig det er og beliggenheten. 

Boligpriskalkulatorer kan dermed gi deg verdifull innsikt i markedstrender. Vi slo av en prat med Hjemla som forklarer hensikten med kalkulatorene nærmere:

– Hjemla er en ny tjeneste, basert på det beste fra Virdi og Boligmappa. Målet med Hjemla er å gjøre boligmarkedet mer forståelig for folk flest. Dette gjør vi gjennom å tilgjengeliggjøre prisutviklingen, salgshistorikken og ikke minst vår egenutviklede motor for verdiestimering, forteller Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Her er det viktig å presisere at Hjemla er et unikt konsept som skiller seg fra andre boligpriskalkulatorer. Hjemla er et av de beste verktøyene på nett, rett og slett fordi du får utfyllende informasjon om både boligen og boligmarkedet generelt. Boligmappa gir deg innsikt i boligens tilstandsdata og dokumentasjon. Denne informasjonen får du ikke fra andre kalkulatorer.

Eirik Vigeland, kommunikasjonssjef i Boligmappa.

Tips til boligkjøpere

Potensielle kjøpere kan dra nytte av slike verktøy som Hjemla ved å undersøke boligpriser i ulike nabolag før de drar på visning. Vigeland har følgende tips til boligkjøpere:

– Når man vurderer å kjøpe seg noe i et område, er det lurt å orientere seg: “Hva har utviklingen i området vært historisk?”, “Hvordan går det med andre objekter på markedet?” Og “Stemmer meglers prisantydning overens med prisestimatet?”

Han forteller videre:

– Når man skal kjøpe bolig, er det særlig lurt å få oversikt over den tekniske tilstanden til boligen. Tilstandsrapporten fra takstmann er viktig. Det samme er dokumentasjonen i Boligmappa. Om for eksempel badet er relativt nytt, bør det foreligge dokumentasjon fra fagfolk. Den nye avhendingsloven som kom i fjor har gjort dette betydelig viktigere enn tidligere.

Tilstandsrapporten finner du i boligens salgsdokumenter, og den kalles også for boligsalgsrapport. Men hvis du ønsker å undersøke eventuell dokumentasjon fra fagfolk i forkant av visning, må du sjekke Boligmappa. I så fall er det lurt å bruke tjenestene til Hjemla, siden du samtidig kan undersøke både boligpriser i området, eiendommens markedsverdi og dokumentene til den boligen du er interessert i.

Lurt å kontakte takstingeniør og eiendomsmegler

Ifølge den nye avhendingsloven, kan ikke boliger selges som de er lenger. Det stilles strengere krav til at boligselger dokumenterer boligens tilstand. Du trenger derfor en takstingeniør som kan redegjøre for boligens tekniske tilstand og verdi i en såkalt boligsalgsrapport med verditakst.

Eiendommen kan i tillegg ha andre egenskaper som påvirker den forventede salgsprisen. Det kan være vanskelig å sette en nøyaktig prisantydning ved å kun bruke kalkulatorer. Du bør derfor kontakte en eiendomsmegler og takstmann. Boligpriskalkulatorer er likevel nyttige for boligeiere som vurderer å selge og som vil gjøre litt research på egen hånd først.

Til deg som ønsker å reforhandle boliglånet

Ønsker du å reforhandle boliglånet, men du er usikker på om boligen har steget i verdi? Bankene krever e-takst fra megler eller verditakst fra takstmann til låneformål. Det er ikke tilstrekkelig med en digital verdivurdering. Likevel kan det være lurt å først begynne med en enkel verdivurdering på nett. 

Det koster nemlig noen tusenlapper å få en formell e-takst fra megler eller verditakst fra takstmann. Dersom kalkulatoren viser at eiendomsverdien har steget, kan du gå videre og betale for en profesjonell takst. Du slipper dermed å bruke penger før du vet om det har noe for seg. Bare vær obs på at kalkulatorene ikke vet alt om boligen din! 

Har du nylig pusset opp eller tatt andre grep som kan påvirke boligverdien, kan den likevel ha steget – uten at det kommer frem i boligpriskalkulatorene. 

De beste kalkulatorene for digital verdivurdering

Det finnes mange kostnadsfrie kalkulatorer som lar deg sjekke boligpriser på nett. Her har vi samlet de beste alternativene for deg som vil ha en gratis, digital verdivurdering. Listen vår er skrevet i tilfeldig rekkefølge. Vi anbefaler derfor at du leser gjennom den og prøver de kalkulatorene som dekker behovene dine best.

Det kan være lurt å prøve flere forskjellige boligkalkulatorer og sammenligne resultatene for å få en mer nøyaktig pekepinn på boligverdien.

1. Hjemla

Hjemla er en avansert tjeneste for deg som ønsker detaljert informasjon om en eiendom. Den er nesten som en digital detektiv for boligmarkedet. Du kan sjekke salgspriser og få informasjon fra Boligmappa på bare noen få tastetrykk. I tillegg får du forklaringer på hva som påvirker den estimerte boligverdien. Alt du trenger å gjøre er å søke på adressen – det er virkelig så enkelt!

Du kan også sjekke dokumentasjon og informasjon fra fagfolk og håndverkere, takket være integrasjonen med Boligmappa. Hjemla er dermed et supert alternativ til digital verdivurdering, samtidig som tjenesten er utrolig nyttig for boligkjøpere. Vi anbefaler derfor Hjemla til alle som vil ha mer utfyllende informasjon enn det de får fra enkle boligpriskalkulatorer. Hjemla er den desidert beste tjenesten for øyeblikket.

Du kan prøve boligverdikalkulatoren her på nettsiden til Hjemla.

2. Sjekk BoligVerdi

Sjekk BoligVerdi er en enkel og gratis tjeneste for deg som vil sjekke boligverdi på nett. Kalkulatoren har tilgang til den største boligdatabasen i Norge. Det tar bare et par minutter å få et prisestimat på eiendommen din. Du må oppgi epost og telefon før du får søke opp boligen.

Boligverdikalkulatoren drives av fintech-selskapet Zen Finans som hjelper privatpersoner med å rydde opp i økonomien og få bedre lånetilbud. Sjekk Boligverdi er en tjeneste som de har utviklet for å hjelpe boligeiere med å estimere verdien av eiendommen.

Sjekk boligverdi her hos sjekkboligverdi.no.

3. Smartepenger.no

Nestemann på listen er en gratis boligverdikalkulator fra Smarte Penger. Smarte Penger har utviklet flere boligkalkulatorer og vet hva de driver med. Og akkurat denne kalkulatoren er nyttig for deg som ønsker å sjekke boligpriser på nett. Den er basert på boligprisstatistikk fra Statistisk sentralbyrå og beregner prisutviklingen over tid. Boligprisene oppdateres kvartalsvis.

Kalkulatoren er bra for deg som vil ha en rask og enkel verdivurdering på nett. Du kan sjekke prisutviklingen for alle typer boliger, for eksempel leiligheter, eneboliger og rekkehus. Resultatet er basert på salgsprisen på sammenlignbare boliger i området. Resultatene tar derimot ikke hensyn til spesifikke forhold ved boligen som påvirker verdien.

Her finner du boligpriskalkulatoren til smartepenger.no.

4. Boligprising.no

Boligprising har utviklet en innovativ tjeneste som bruker kunstig intelligens (AI) for å estimere boligpriser. Dette er en relativt avansert kalkulator som tar hensyn til flere ulike faktorer som kan påvirke boligverdien, for eksempel beliggenhet, boligtype, eierform og antall kvadratmeter. Du kan dermed bruke dette verktøyet til å få en digital verdivurdering, helt gratis.

Boligkalkulatoren er brukervennlig, og du kommer raskt i gang. Det eneste du trenger å gjøre er å svare på spørsmålene i skjemaet. Deretter oppgir du e-postadressen din for å motta et prisestimat på nett.

Her kan du få et prisestimat på boligen ved hjelp av kalkulatoren til Boligprising.no.

5. Statistisk Sentralbyrå

Statistisk Sentralbyrå (SSB) publiserer oppdatert boligprisstatistikk på nett som kan være nyttig for dem som vil ha en digital verdivurdering. Selv om SSB ikke har en kalkulator, kan du finne mye god informasjon om boligpriser. Det er denne informasjonen som boligpriskalkulatoren til Smarte Penger er basert på.

Boligprisstatistikken for brukte boliger blir oppdatert hvert kvartal, og SSB sørger alltid for å notere datoen for den siste oppdateringen. De opplyser også om når du kan forvente neste oppdatering, slik at du alltid kan være sikker på at du har tilgang til de mest oppdaterte dataene.

Du kan undersøke boligprisstatistikker og analyser fra SSB her.

6. Eiendomspriser

Nettavisen tilbyr den nyttige tjenesten Eiendomspriser. Her kan du undersøke boligpriser og prisutvikling landet over. Dette er ikke en tradisjonell boligkalkulator, men et slags kart der du søker opp adressen til den aktuelle eiendommen. Du får deretter opp interessante opplysninger som for eksempel boligpriser, størrelse og boligtype.

Du kan bruke Eiendomspriser som en enkel og digital verdivurdering. Tjenesten er også nyttig for boligkjøpere som vil undersøke boligpriser i forskjellige nabolag i forkant av visninger. I tillegg kan du bruke tjenesten til å holde deg oppdatert på hva som skjer på det lokale boligmarkedet.

Besøk nettsiden til Eiendomspriser for å få et gratis prisestimat på nett.

7. Propr.no

Propr.no tilbyr gratis verdivurdering på nett. Prisestimatet er basert på boligprisstatistikk, akkurat som mange andre digitale boligverdikalkulatorer. I tillegg tar kalkulatoren hensyn til boligens egenskaper og andre faktorer som kan påvirke boligens verdi, for eksempel en vakker utsikt.

Boligpriskalkulatoren til Propr.no er et godt valg for deg som ønsker å selge bolig selv. Du kan faktisk bruke beskrivelsen som du legger inn i kalkulatoren til å lage en attraktiv boligannonse. Samtidig er det viktig å påpeke at du kan bruke kalkulatoren helt gratis, uten at du er nødt til å gå videre med de andre tjenestene deres.

Høres det bra ut? Trykk deg videre til nettsiden til Propr.no for å prøve boligverdikalkulatoren.

Konklusjon: Dette er de beste kalkulatorene for digital verdivurdering

Du har nå fått mange gode tips til kalkulatorer for digitale verdivurderinger. Vi har også sett nærmere på hvordan du bruker dem. Men før du kaster deg over tastaturet for å sjekke boligpriser på nett, bør du stoppe litt opp. Det er nemlig lurt å tenke gjennom hva du faktisk vil bruke resultatene til. 

Er du bare nysgjerrig på lokale boligpriser? Da holder det med en enkel og gratis boligpriskalkulator. Vil du gjøre litt research i forkant av visningen? I så fall er Hjemla et supert verktøy. Det er liten tvil om at boligkalkulatorer er nyttige til mange ulike formål. Og det beste av alt er at det finnes mange gratis alternativer for deg som vil ha en verdivurdering på nett.

Bare husk at du trenger en verdivurdering eller e-takst fra en eiendomsmegler, hvis du skal selge boligen eller reforhandle boliglånet. Lykke til!