Hva koster verdivurdering av bolig?

Hva koster en verdivurdering, sånn egentlig? Jo, det får du vite ved å lese gjennom denne praktiske prisoversikten vår.

Sist oppdatert: 29. mars 2024

Bilde

VARIERENDE PRIS: Hva verdivurderingen koster vil avhenge av prisen. Noen ganger gir megler gratis verdivurdering.

Kort fortalt, verdivurdering er en profesjonell vurdering av hvor mye eiendommen din eller boligen din er verdt på dagens boligmarked. Denne vurderingen utføres av en erfaren eiendomsmegler eller takstmann. Deretter får du et pålitelig estimat på hva du kan forvente å få for boligen din, hvis du skulle bestemme deg for å selge. Du kan også bruke slike takster eller vurderinger til andre formål, for eksempel til å reforhandle boliglån.

Mange kaller også verdivurdering for takst eller boligtakst. Og det finnes faktisk forskjellige typer vurderinger og takster til ulike priser. Ganske ofte kan du til og med få det helt gratis. Derfor er det viktig å følge godt med og velge den typen vurdering som passer best til formålet ditt, slik at du ikke betaler for mye. Så hvilken bør du velge? Hvilke kostnader må du regne med? Og hvordan får du gratis verdivurdering? 

I denne artikkelen gir vi deg en detaljert oversikt over hva det faktisk koster for en verdivurdering, samt gode tips til hvordan du kan spare penger på takst. Ikke minst, så får du vite nøyaktig hvilken vurdering du trenger, alt etter hva du trenger den til.

Kortversjonen

  • Prisen på verdivurdering kan variere, alt etter hva du trenger den til. Det finnes nemlig ulike typer vurderinger og takster som passer til ulike formål, for eksempel verdivurdering og verditakst ved boligsalg og e-takst til låneformål.
  • Boligselgere kan i første omgang få en gratis og uforpliktende verdivurdering av eiendomsmegleren. Gjennomsnittsprisen for e-takst varierer fra ca. 2000 til 5000 kroner, mens det kan koste fra 5000 kr og opp for verditakst.
  • Valg av tilbyder og spesifikke faktorer ved boligen din påvirker hva det koster for verdivurdering og boligtakst. Du kan spare penger ved å sammenligne priser fra flere meglerforetak og/eller takseringsfirmaer.

Forskjellige typer verdivurderinger til ulike priser

Det finnes altså forskjellige typer takster, og prisen varierer etter type, omfang og hvem som utfører vurderingen. Spesifikke forhold ved boligen din kan også påvirke hva det koster for verdivurdering eller takst. Du bør derfor bruke informasjonen nedenfor som et generelt utgangspunkt for videre undersøkelser, basert på dine behov og formålet med verdivurderingen.

Meglers verdivurdering: 

Meglers verdivurdering koster ingenting – men det finnes derimot visse begrensninger med den. Det er en gratis tjeneste som tilbys av eiendomsmeglere når du vurderer å selge boligen din. Megleren kommer da på besøk for å vurdere boligens tilstand, egenskaper og beliggenhet. De ser også på verdien og tidligere salgshistorikk på sammenlignbare eiendommer i området, samt vurderer tilstanden på boligmarkedet generelt. 

Deretter kommer eiendomsmegleren frem til en forventet salgssum, det vil si prisantydning. Du som boligselger får nå et pristilbud fra eiendomsmegleren, basert på denne verdivurderingen og hvor lett det vil være å selge eiendommen. Tilbudet er uforpliktende, og du kan derfor takke nei – selv om du allerede har fått meglers vurdering. 

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Du må imidlertid være obs på at denne vurderingen alene ikke er godkjent til låneformål. Den er kun beregnet for å komme frem til forventet salgspris på dagens marked. Hvis du bestemmer deg for å selge, bør du skaffe deg en boligsalgsrapport – det vil si en tilstandsrapport – med verditakst fra en sertifisert takstmann. Verditakst er en type boligtakst. 

Du trenger altså mer enn kun en gratis verdivurdering fra megler for å kunne selge eiendommen på en trygg og forsvarlig måte. Disse dokumentene fra takstmannen koster litt, avhengig av boligens størrelse og andre forhold. Rapportene inkluderes i boligens salgsdokumenter for at selger skal kunne imøtekomme sin opplysningsplikt. 

Det er ikke lov å selge boligen som den er. Boligselger må redegjøre for boligens tilstand på en grundig og nøyaktig måte, og det er her boligsalgsrapporten med verditakst kommer inn i bildet. Denne tilstandsrapporten er spesielt utviklet for å sikre en tryggere bolighandel. De fleste meglere samarbeider med takseringsfirmaer og kan på den måten sikre deg en god pris på både tilstandsrapport og boligtakst.

Les også

Slik får du gratis verdivurdering

E-takst fra eiendomsmegler: 

E-takst er en standardisert verdivurdering som ofte brukes til låneformål. Denne taksten er ofte billigere enn en boligtakst eller verditakst fra takstingeniører. Den gir likevel en nøyaktig vurdering av eiendommens markedsverdi. Meglers verdivurdering og e-takst tar utgangspunkt i de samme forholdene, for eksempel eiendommens beliggenhet, størrelse, tilstand og tidligere salgshistorikk for lignende boliger i området.

Forskjellen mellom dem er at megleren går grundigere til verks ved å ta bilder for å dokumentere funnene sine. Deretter lagres disse opplysningene i en database som finansinstitusjoner har tilgang til i en gitt tid. De fleste banker ber om enten e-takst fra megler eller verditakst fra takstmann for at du skal kunne ta opp lån med sikkerhet i bolig. 

E-takst krever mer arbeid av eiendomsmegleren og brukes som oftest til andre formål enn boligsalg. Det koster derfor ca. 2000 kroner og opp for denne typen verdivurdering.

OPPUSSING VIKTIG: Mange får ny e-takst etter å ha pusset opp bad eller kjøkken, for deretter å refinansiere boliglånet på grunnlag av boligens verdiøkning.

Disse tusenlappene kan imidlertid være vel verdt investeringen med tanke på hva du kan spare ved å reforhandle boliglånet. Bankene belønner dem med lav belåningsgrad ved å tilby dem lavere renter. Belåningsgrad sier noe om forholdet mellom eiendomsverdien og størrelsen på boliglånet. 

Normalt sett begynner du med en belåningsgrad på 85 prosent, dersom du har 15 prosent egenkapital. Deretter kan du få bedre lånevilkår når du faller under 75 prosent. Jo lavere du kommer, desto bedre renter kan du få – helt til du kommer under 50 prosent. En måte å få lavere belåningsgrad er selvsagt å betale ned på boliglånet. Men siden lånet settes i forhold til boligverdien, kan du også få lavere belåningsgrad når boligen stiger i verdi. 

Hvis du har pusset opp eller det er lenge siden sist du sjekket boligverdien, kan en e-takst fra eiendomsmegler være vel verdt pengene.

Les også

Takst og verdivurdering – hva er forskjellen?

Verdi- og lånetakst fra takstingeniør: 

Verditakst er en mer omfattende vurdering, utført av en sertifisert takstingeniør. Takstmannen vurderer nøyaktig de samme kriteriene som eiendomsmegleren gjør for å utarbeide e-takst, men i tillegg vurderes boligens tekniske verdi. Denne typen takst eller verdivurdering koster mer. Du får derimot mer detaljert informasjon. Det er også mulig å be om verditakst med tillegg, der takstmannen vurderer den tekniske tilstanden på våtrommene i boligen.

Du må likevel merke deg at verditakst er ikke det samme som en tilstandsrapport. Takstingeniøren vurderer kun eiendommens synlige tilstand for å komme frem til verdi- og lånetakst. Du bør derfor kombinere tilstandsrapport med verditakst for å få vite mer om boligens tekniske tilstand og eventuelle feil og mangler, noe som kan igjen påvirke boligens verdi og/eller salgbarhet. Prisen på verditakst avhenger blant annet av boligens størrelse, men begynner ofte på ca. 5000-6000 kroner for de minste boligene.

Jeg vil refinansiere, hva gjør jeg?

  • Om du vil refinansiere boliglånet nytter det normalt ikke med verdivurdering. Du trenger i dette tilfellet en e-takst.
  • E-takst er en mer grundig form for verdivurdering, som normalt koster rundt 5000 kr. Grunnen til at bankene trenger e-takst er at de har et elektronisk system med alle e-takster slik at de kan se at e-taksten ikke avviker fra bransjestandard, for å unngå lånesvindel.
  • Eiendomsmeglere kan utføre e-takst, slik at du ikke er nødt til å finne en takstmann til å gjøre dette arbeidet. Det tar normalt ikke så mye lenger tid å utføre en e-takst enn en normal verdivurdering, men det krever noe nøyere arbeid.

En nærmere titt på priser på verdivurdering og takst

Det finnes flere faktorer som påvirker hva det koster med verdivurdering eller e-takst av eiendomsmegler. Forskjellige meglerforetak har ulike priser, og det kan derfor være verdt å sammenligne dem før du bestemmer deg. Ifølge Eiendomsmegler 1 koster det i gjennomsnittet 3000-4000 kroner for e-takst, mens EIE Eiendomsmegling anslår en gjennomsnittlig pris på 2000-5000 kroner.

Prisen på verditakst varierer mellom forskjellige takseringsfirmaer. Små leiligheter kan koste ca. 5000-6000 kroner i snitt. Gjennomsnittlig kostnad på boliger mellom 100-200 kvadratmeter er ca. 6000-7000 kroner og opp, mens store eneboliger kan koste ca. 10 000 kroner og opp. Vi anbefaler at du ber om pristilbud fra flere takstmenn før du bestemmer deg.

Eiendommens størrelse, beliggenhet og tilstand har alle noe å si for hvor mye det koster med verdivurdering eller takst. Det gjelder enten du ber om e-takst fra megler eller verditakst fra takstingeniør. En stor villa krever for eksempel mer tid og arbeid enn en liten leilighet. En eiendom som trenger mye vedlikehold kan kreve en mer detaljert inspeksjon enn en som er flunkende ny. 

LEILIGHETER ENKLERE: Leiligheter er enklere å verdivurdere og vil dermed være billigere enn større hus, om ikke megler gjør jobben gratis for å få oppdraget.

Men hvor mye tilstanden til boligen påvirker prisen på oppdraget, avhenger selvsagt av hvilken type takst du ber om. For eksempel, takstingeniøren fastsetter også boligens tekniske verdi ut ifra den synlige tilstanden. Da kan tilstandsgraden ha litt å si for hvor utfordrende oppdraget blir for takstmannen – og dermed også på sluttfakturaen for oppdraget. 

Hvor komplisert det er å gjennomføre vurderingen spiller også inn. Hvis eiendommen din har unike egenskaper som for eksempel en konvertert låve, kan det ta ekstra tid og kreve spesialisert kunnskap for å kunne vurdere verdien på en nøyaktig måte. Forskjellige eiendomsmeglere og takstingeniører kan ha ulike spesialiteter og kunnskapsområder. Det er smart å finne noen med relevant kompetanse om du har en veldig spesiell eiendom.

Slik kan du kutte kostnadene

Som du kan se, er det mye som påvirker prisen på verdivurdering og boligtakst. Så da lurer du kanskje på om det er mulig å ta grep for å spare noen kroner? Og jada, det er det. Det finnes faktisk flere ting du kan gjøre for å kutte kostnadene. Men det aller første du bør gjøre er å velge riktig type takst for formålet.

Hvis du bare trenger en verdivurdering for å refinansiere lånet ditt, sparer du penger ved å velge e-takst fremfor verditakst. Men hvis du planlegger å selge, kan det være verdt å investere i en mer omfattende takst og tilstandsrapport for å ikke bli sittende med kostbare reklamasjonskrav rettet mot deg etter salget. Deretter anbefaler vi å kontakte flere meglere eller takstmenn for å høre hva det koster med verdivurdering eller takst.

Du sparer en del tid ved å innhente pristilbud på nett som du kan sammenligne i ro og fred. Slike tjenester koster deg ingenting, og alle tilbudene du mottar er uforpliktende. Tjenesten kobler deg opp med lokale firmaer som passer for oppdraget ditt, slik at du slipper å gjøre masse research selv for å finne noen som er dyktige og pålitelige.

Tips for å spare penger!

  • Bruk en sammenligningstjeneste for å hente inn flere tilbud. På den måten vet meglerne at de konkurrerer med andre meglere, og blir dermed nødt til å justere prisen deretter.
  • Dersom du skal selge boligen er det viktig å presisere dette. På den måten vil eiendomsmegleren ofte gjøre verdivurderingen gratis for å få oppdraget med å selge boligen.
  • Let etter priser på nett for å finne de meglerkontorene som har de billigste prisene. Ofte opplyser meglerkontorene prisene sine godt på sine nettsider.

Få mest mulig utbytte av verdivurderingen

En annen måte å kutte kostnadene for taksten er å ta ytterligere grep for å øke boligverdien i forkant av selve takseringen. Joda, denne metoden er litt bakvendt og indirekte. Men du får derimot maksimalt ut av vurderingen din. Du kan på den måten øke fortjenesten, enten du skal selge bolig eller reforhandle boliglån. Du er nemlig uansett tjent med å få høyest mulig eiendomsverdi. Det trenger ikke nødvendigvis være så mye som skal til. 

Og hvis du skal selge bolig, kan eiendomsmegleren tipse deg om forskjellige ting du kan gjøre for at boligen skal virke mer verdifull for potensielle kjøpere, øke kjøpelysten deres og dermed øke sjansen for en ivrigere budrunde – selv om tiltakene strengt tatt ikke har en direkte innvirkning på den formelle taksten. Megleren kan allerede komme med forslag når han eller hun kommer på gratis verdivurdering, slik at du kan klargjøre boligen før dere går videre med salgsprosessen.

Ofte kan det være smart å begynne salgsprosessen tidlig for å gi deg selv nok tid til å få boligen klar. Det er ikke uvanlig å kontakte en eiendomsmegler mange måneder eller ett år i forkant for å komme i gang. Da vil dere samtidig kunne planlegge salget til et gunstig tidspunkt på året. For eksempel, det pleier å være mange kjøpere på markedet om våren. Boligprisene pleier også å stige, særlig rundt mai.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Gratis verdivurdering på nett

Noen ganger kan verdivurdering på nett være nyttig for deg som vil ha en tjeneste som ikke koster noe. Digitale verdivurderinger har likevel tydelige begrensninger, og de kan på ingen måte erstatte profesjonelle vurderinger fra meglere eller takstmenn. Men kanskje du bare er nysgjerrig på hva boligen din er verdt, uten at du har flytteplaner? 

Eller kanskje du vurderer å selge, men du ønsker å følge litt med på boligmarkedet først? I så fall kan du bruke boligpriskalkulatorer. Slike kalkulatorer kan også være nyttige om du vurderer å forhandle om boliglånet eller se om du finner en annen bank som kan gi deg et bedre tilbud – men du er usikker på om boligen har steget nok i verdi til at det er verdt å betale for en ny takst.

I så fall kan du få et prisestimat på eiendommen din digitalt, raskt og enkelt. Har eiendomsverdien steget nok til at du kan få bedre lånevilkår, tror du? Da kan du ta steget og kjøpe e-takst hos en eiendomsmegler. Deretter kan du bruke e-taksten til å få bedre lånetilbud. På den måten slipper du å betale flere tusen kroner på boligtakst, bare for å oppdage at det ikke har vært en reell prisøkning.

Les også

De beste kalkulatorene for digital verdivurdering

Konklusjon: Hva koster en verdivurdering?

Det er mange faktorer som påvirker hva det koster for verdivurdering og eiendomstakst. Hvis det i det hele tatt koster noe – ofte kan du få det gratis av eiendomsmegleren din, hvis du vurderer å selge boligen din. E-takst og verditakst kan derimot koste noen tusenlapper. Samtidig kan dette være en god investering i tilfeller der du trenger en grundig og pålitelig vurdering.

Du kan derimot skaffe deg en gratis verdivurdering på nett ved å bruke boligpriskalkulatorer, dersom målet er bare å følge med på boligmarkedet og gjøre litt research på egen hånd. Men vi anbefaler alltid at du snakker med en profesjonell eiendomsmegler eller takstmann, hvis du skal selge bolig eller forhandle om boliglånet. Lykke til!