Verdivurdering vs takst på bolig: Hva er forskjellen?

Verditakst, verdivurdering, e-takst, lånetakst, takstrapport – hva betyr egentlig alle disse begrepene? Vi forklarer enklest mulig.

Sist oppdatert: 29. februar 2024

Bilde

STOR FORSKJELL: E-takst er vesentlig dyrere enn verdivurdering og brukes til andre formål.

Noe av det første du må gjøre for å selge eller refinansiere er å finne ut av hva boligen er verdt. Men hva trenger du – verdivurdering eller takst? Hva er egentlig forskjellen?

Det er viktig å forstå forskjellen mellom verdivurdering og taksering av bolig. Du kan spare både tid og penger ved å velge rett takst, samtidig som du kan føle deg trygg på at du får den dokumentasjonen du trenger. Samtidig kan alle valgmulighetene være forvirrende. Verditakst, verdivurdering, e-takst, lånetakst, takstrapport – hva betyr egentlig alle disse begrepene? Og hvordan brukes de ulike vurderingene og takstene?

Her ser vi nærmere på forskjellene mellom dem, slik at det blir enklere å forstå når du trenger hva.

Kortversjonen

  • Verdivurdering og e-takst utføres av eiendomsmegler og brukes for å vurdere eiendommens markedsverdi. Verdivurdering brukes i forbindelse med boligsalg og e-takst brukes til låneformål.
  • En av de største forskjellene mellom verdivurdering og takst er at taksering utføres av en boligsakkyndig (takstmann). Takstmannen ser også på eiendommens tekniske verdi, i tillegg til at han eller hun vurderer markedsverdien.
  • Det kan også være store prisforskjeller, og det er viktig å velge rett takst for å spare penger og sikre at du har riktig dokumentasjon. Taksering av bolig koster alt fra 5000 kr til nærmere 30 000 kr, e-takst koster ca. 2500 kr og opp og verdivurdering er som regel gratis.

Hva er forskjellen mellom verdivurdering og takst på bolig?

Den største likheten mellom verdivurdering og takst på bolig er at begge deler benyttes for å finne ut av hva eiendommen er verdt. Men det er likevel store forskjeller mellom dem. Det finnes nemlig forskjellige typer vurderinger og takseringer, alt etter hva du skal bruke dem til. Skal du selge boligen? Eller vil du ta opp lån med sikkerhet i eiendom? Eller kanskje du bare vil følge med på boligmarkedet der du bor?

Hvis du skal selge bolig, trenger du en pekepinn på hva du kan forvente å få for den. Kjøperne trenger en idé om hva de kan forvente å betale og hva de faktisk får for pengene. Banker og andre finansinstitusjoner vil gjerne vite verdien før de er villige til å innvilge lån med sikkerhet i den aktuelle boligen. Det holder derimot lenge å bruke en kalkulator til gratis verdivurdering av bolig om du bare vil følge med på boligprisene der du bor.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Derfor trenger du verdivurdering av bolig

Verdivurdering av bolig er rett og slett en vurdering av hva eiendommen er verdt. Eiendomsmegleren tar en god titt på hjemmet ditt og vurderer beliggenhet, størrelse og standard. Han eller hun analyserer deretter boligmarkedet i området og sammenligner eiendommen din med nylig solgte boliger i området. 

Meglere utfører også e-takst som brukes til andre formål enn verdivurdering. E-takst og verdivurdering beregner markedsverdien på samme måte, men informasjonen blir bedre dokumentert og lagret i en database. Du trenger e-takst om du skal ta opp lån med sikkerhet i bolig eller refinansiere boliglånet. 

En stor forskjell mellom takst på bolig fra takstmann og e-takst / verdivurdering av bolig fra eiendomsmegler er at takstmannen tar hensyn til både markedsverdi og boligens tekniske verdi. Takstmannen kan også lage en detaljert rapport om teknisk tilstand og vedlikeholdsbehov. Eiendomsmegleren ser kun på markedsverdi og synlig tilstand.

Les også

Slik får du gratis verdivurdering

Meglers verdivurdering benyttes derimot i forbindelse med boligsalg. Verdivurderingen brukes som utgangspunkt for å sette en forventet salgspris for boligen (prisantydning), samt for å vurdere hva som er riktig salgs- og markedsføringsstrategi. Men det er ikke snakk om enten eller – skal du selge bolig, trenger du både meglers verdivurdering og rapport fra takstmann. Du kan nemlig ikke selge boligen som den er – tilstanden skal dokumenteres grundig. Og de aller fleste velger å få hjelp av en takstmann til nettopp dette.

Eiendomsmegleren tar som regel betalt for e-takst, ettersom det krever mer arbeid. Prisen kan variere, avhengig av hvilket meglerforetak du velger og hvor stor boligen er. Du kan regne med en kostnad på ca. 2500 kr og opp. Meglers verdivurdering er derimot gratis for deg som vil selge bolig. Eiendomsmeglerne tilbyr da denne tjenesten helt kostnadsfritt i håp om å få deg som kunde.

Derfor trenger du takst på bolig

Du trenger derimot hjelp av en takstmann – eller boligsakkyndig som det nå heter – for å få takst på bolig. Det finnes flere typer takster, og den boligsakkyndige kan sette både markedsverdi og teknisk verdi. Generelt sett vurderer takstmannen på boligens tekniske tilstand, eventuell slitasje og behov for oppgraderinger eller vedlikehold.

Deretter skriver takstmannen en takstrapport og/eller tilstandsrapport. Denne rapporten er som en slags helseattest for boligen din, der alle relevante funn og vurderinger blir dokumentert. Den gir en detaljert oversikt over boligens tilstand, samt anslår verdien basert på disse funnene. Takstmannen går mer detaljert til verks enn det megleren gjør, enten det er snakk om e-takst eller meglers verdivurdering.

MER GRUNDIG: En takstmann går mer grundig til verks i forbindelse med en e-takst.

Takst brukes ofte når man skal selge eller kjøpe bolig, men det kan også være nyttig i andre situasjoner. For eksempel, kanskje du har utført større renoveringer eller oppgraderinger på eiendommen? Eller har uhellet vært ute, og du trenger dokumentasjon for å få dekket kostnader og tap fra forsikringsselskapet?

Fordelen med taksering av bolig fremfor verdivurdering er at du får en grundig og objektiv vurdering av eiendommens tilstand og verdi, noe som gir trygghet for både kjøper og selger. I tillegg kan tilstandsrapporten være et nyttig verktøy for å planlegge fremtidige oppgraderinger eller vedlikehold. 

Ulempen er at det koster mer penger enn f.eks. e-takst fra eiendomsmegler. Det kan være stor forskjell i pris på verdivurdering fra megler og takst fra boligsakkyndig. Men hvis du skal selge boligen, bør du heller se på det som en investering og ikke en utgift. En nøyaktig og detaljert vurdering av boligens verdi kan bidra til å sette en realistisk salgspris, tiltrekke seriøse kjøpere og unngå kostbare reklamasjonskrav i etterkant av salget.

Forskjellen mellom ulike vurderinger og takseringer av bolig

Vi har nå sett på forskjellen mellom verdivurdering og takst på bolig – men det finnes også forskjellige typer vurderinger og takseringer. Det er mange begreper å holde styr på, og det kan fort bli litt forvirrende. Likevel er det viktig å vite hva som er hva, slik at du velger rett tjeneste for det du skal bruke den til.

Hva er e-takst?

E-takst er en standardisert verdivurdering som ofte brukes i forbindelse med lånesøknader. Den utføres av en eiendomsmegler som vurderer boligens verdi. E-taksten blir deretter sendt elektronisk til banken, der den brukes til å vurdere hvor mye du kan låne. En av fordelene med e-takst er at den er rask og effektiv. Prisen på e-takst er dessuten lavere enn for eksempel verditakst fra boligsakkyndig.

Les også

E-takst oppsummert

Hva er meglers verdivurdering?

Meglernes verdivurdering er en estimert markedsverdi av boligen din. Denne vurderingen tar hensyn til spesifikke faktorer som boligens tilstand og beliggenhet, samt tilstanden på det lokale boligmarkedet i området. En av fordelene med meglerens verdivurdering er at den ofte er gratis. Den er derimot ikke tilstrekkelig for å få innvilget lån eller for å dokumentere eiendommens tekniske tilstand og verdi.

Lånetakst og verditakst

Lånetakst og verditakst er to typer takst på bolig som settes av en sertifisert takstmann. Verditaksten sier noe om markedsverdien. Lånetaksten er noe lavere enn verditaksten. Det er fordi den brukes av banken til å bestemme hvor mye de er villige til å låne ut til kjøp av boligen. Ettersom markedsverdien kan endre seg etter årstid og hva som skjer ellers i samfunnet, settes lånetaksten lavere for å gi økt sikkerhet til banken.

Boligsalgsrapport

En boligsalgsrapport er en omfattende gjennomgang av boligens tilstand, utført av en sertifisert takstmann. Det er en form for tilstandsrapport som brukes spesifikt for boligsalg. Den gir en detaljert beskrivelse av boligens tekniske tilstand, inkludert eventuelle feil, mangler og behov for oppgraderinger eller reparasjoner. Rapporten inkluderer ofte både låne- og verditakst.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Takst og verdivurdering av bolig – pris og kostnader

En av de største forskjellene mellom verdivurdering og takst på bolig er nettopp prisen. Meglers verdivurdering er riktignok gratis – men prisen for e-takst fra megler er lavere enn takst fra takstmann. I tillegg varierer prisen på ulike typer takseringer, samt spesifikke forhold ved boligen din. La oss se på noen priseksempler:

  • E-takst: fra ca. 2500 kroner og opp
  • Verdi- og lånetakst: ca. 5000 kr og opp for små leiligheter, ca. 7000 kr og opp for andre boliger
  • Tilstandsrapport (boligsalgsrapport): ca. 10 000 kr for små leiligheter og boliger, ca. 15 000 kr og opp for andre hus som eneboliger, rekkehus og tomannsboliger

Størrelsen på boligen din påvirker altså prisen på takst. I tillegg kan prisen variere mellom forskjellige eiendomsmeglere og takseringsfirmaer. Vi anbefaler derfor at du sammenligner priser og tjenester på tvers av ulike foretak for å se hvem som kan gi deg det beste tilbudet på taksering av bolig. Men pris er ikke alt – det er like viktig å velge et pålitelig firma med tjenester av høy kvalitet.

STORE PRISFORSKJELLER: En e-takst av et stort avsidesliggende hus vil koste langt mer enn en liten leilighet i byen.

Kalkulator for gratis verdivurdering av bolig online

Du kan få gratis verdivurdering av bolig online ved å bruke en kalkulator. Kalkulatorene gir deg et raskt overslag over hva boligen din kan være verdt. Prisestimatet er basert på nylige boligsalg i området ditt, samt den informasjonen du gir kalkulatoren om boligen din. Det finnes både enkle kalkulatorer og mer avanserte der du må oppgi mange forskjellige opplysninger om boligen din.

Gratis verdivurderinger online kan brukes for å følge med på boligmarkedet eller for å få et røft estimat. Bare husk at en online kalkulator bare kan gi deg et estimat – du kan ikke bruke resultatene som dokumentasjon på boligverdi! Du trenger hjelp av en takstmann eller eiendomsmegler for å få resultater som er pålitelige nok til å brukes til låneformål eller for å sette en forventet salgspris på boligen din.

Les også

Kalkulatorer for digital verdivurdering

Konklusjon: Slik velger du rett tjeneste

En ting er i alle fall sikkert – det er stor forskjell mellom takst og meglers verdivurdering av bolig. Du må derfor tenke nøye gjennom hva du vil bruke verdiestimatet til for å vite hvilken tjeneste du bør velge. Hvis du vil ha hjelp av en eiendomsmegler til å selge boligen din, så er gratis verdivurdering det beste valget. Du trenger derimot e-takst om du skal reforhandle boliglånet eller ta opp andre lån med sikkerhet i bolig.

Vi anbefaler at du får hjelp av en sertifisert takstmann / boligsakkyndig i forbindelse med boligsalg eller andre tilfeller der du trenger grundigere dokumentasjon på teknisk tilstand. Takstmannen kan også vurdere boligens markedsverdi. Tilstandsrapporter med takst brukes også i forbindelse med forsikringssaker. Da er det som regel forsikringsselskapene og ikke boligeierne som kontakter takstmann.

Uansett hva du velger, anbefaler vi at du sammenligner priser og tjenester på tvers av foretak for å finne det beste tilbudet for deg. Lykke til med taksering av bolig!