Slik får du gratis verdivurdering av boligen

Visste du at du kan få gratis verdivurdering av boligen din? Les videre for å oppdage hvordan!

Sist oppdatert: 5. januar 2024

Bilde

MANGE MULIGHETER: Det er mange meglere som utfører gratis verdivurderinger, særlig i sentrumsnære områder. Her Ålesund sentrum.

Det er mange grunner til hvorfor du må finne ut av boligens verdi. Hvis du skal selge den, må du bestemme deg for den riktige prisen. Eller kanskje du ønsker å reforhandle boliglånet? Eller er du bare nysgjerrig på hva boligverdien er? Det er her en verdivurdering kommer inn i bildet. Men hva om vi fortalte deg at du kan få denne vurderingen helt gratis?

I denne artikkelen guider vi deg gjennom prosessen med å få en gratis verdivurdering av boligen din. Vi tar også for oss forskjellige typer vurderinger og når du trenger hva.

Kortversjonen

  • Du kan få gratis verdivurdering av boligen via eiendomsmegler eller ved å bruke boligpriskalkulatorer på nett. Boligkalkulatorer passer best til eget research, og du bør heller kontakte eiendomsmegler hvis du skal legge eiendommen ut for salg.
  • Det finnes flere typer verdivurderinger, men e-takst og meglers verdivurdering er de to vanligste. Meglers vurdering er gratis og tilbys dem som skal selge bolig, mens e-takst brukes til låneformål og koster noen tusenlapper.
  • Det er vanlig at eiendomsmeglere tilbyr gratis verdivurdering for å tiltrekke seg kunder. Meglere bruker dessuten denne anledningen til å vurdere hvilken provisjon eller pris de kan tilby deg.

Hva er en verdivurdering?

En verdivurdering er rett og slett en vurdering av hva boligen din er verdt og kan selges for på markedet. Markedsverdien er basert på en rekke faktorer som for eksempel beliggenhet, størrelse, tilstand, alder, sammenlignbare salg i området og lignende. Formålet med en verdivurdering er å gi et objektivt, upartisk prisestimat av hjemmet ditt. Et slikt estimat kan være utrolig nyttig når du skal fastsette en salgspris for boligen din eller forhandle om boliglånet.

Det finnes flere måter å vurdere boligverdien. De mest vanlige er meglers verdivurdering og e-takst. Begge disse utføres av en eiendomsmegler. Du kan også be om verditakst fra en takstingeniør. Verditaksten er basert på det samme som e-takst og meglers verdivurdering – men med litt ekstra. Takstmannen ser nemlig også på boligens tekniske verdi, i tillegg til markedsverdi.

Det er en liten forskjell mellom e-takst og meglers verdivurdering. Begge er basert på det samme, men e-taksten dokumenteres grundigere og lagres i en database. Der har banker og andre finansinstitusjoner tilgang til informasjonen om boligen. E-takst brukes dermed hovedsakelig til låneformål der man ønsker å pantsette boligen, samt til å forhandle om bedre renter på boliglånet. Det er vanlig å betale ca. 2500 kroner og opp for e-takst.

Meglers verdivurdering er derimot gratis og brukes blant annet til å sette prisantydning på boligen din. En nøyaktig vurdering kan hjelpe deg å sette en realistisk salgspris som tiltrekker potensielle kjøpere. En overdreven salgspris kan derimot føre til at boligen din blir liggende på markedet lenger enn nødvendig. 

Prisantydningen skal være basert på verdivurdering, men det kan finnes andre faktorer som gjør at megleren ønsker å sette en annen salgspris. Prisantydningen kan også være en del av salgsstrategien.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Gratis verdivurdering på nett ved hjelp av boligpriskalkulatorer

I noen tilfeller kan en boligpriskalkulator være et tilstrekkelig verktøy for å få en viss idé om hva boligen din er verdt. Disse kalkulatorene bruker offentlig tilgjengelig data som for eksempel beliggenhet og tidligere salgspriser i området for å gi deg et prisestimat. Men husk at disse tallene bare er en indikasjon på boligverdien. De hverken kan eller bør erstatte en fullstendig verdivurdering som er utført av en profesjonell.

Hva ser megleren på for å komme frem til boligens verdi?

Gratis verdivurdering fra eiendomsmegler er en omfattende prosess. Megleren tar hensyn til en rekke faktorer for å komme frem til boligverdien. Han eller hun gjennomfører også en fysisk inspeksjon av boligen for å vurdere den generelle tilstanden, samt eventuelle unike egenskaper som kan påvirke verdien.

 • Beliggenhet: boligens plassering, nærhet til fasiliteter som skoler, butikker og offentlig transport, samt generelle markedsforhold i området.
 • Boligens tilstand: alder, vedlikehold, oppgraderinger eller renoveringer og kvaliteten på byggematerialene.
 • Sammenlignbare salg: salgspriser på lignende eiendommer i samme område som nylig har blitt solgt.
 • Markedstrender: aktuelle trender i boligmarkedet, inkludert etterspørsel og tilbud.

Denne typen vurdering brukes hovedsakelig i forbindelse med boligsalg. Eiendomsmegleren benytter muligheten til å diskutere aktuelle markedsførings- og salgsstrategier. Han eller hun vil i tillegg gi deg et pristilbud i etterkant av denne befaringen. Det er likevel viktig å være obs på at verdivurderingen er uforpliktende. Selv om du mottar tilbud fra megler i etterkant, så er du ikke pliktig til å takke ja.

Det er alltid lurt å forberede deg godt i forkant før du møter megleren. Du bør for eksempel ha klart informasjon om eventuelle oppgraderinger eller større reparasjoner. Husk også at meglers vurdering ikke kan erstatte en komplett takst som utføres av en autorisert takstmann. Dersom du bestemmer deg for å gå videre og legge boligen ut for salg, bør du også skaffe deg en boligsalgsrapport med verdi- og lånetakst fra en takstingeniør.

VIKTIG FAKTOR: Jo mer oppgradert og shiny leiligheten er, jo høyere vil verdivurderingen være.

Når bør du heller vurdere e-takst?

Noen ganger trenger du mer utfyllende dokumentasjon på boligverdien, og da kan du få bruk for e-takst fra eiendomsmegler eller verditakst fra takstmann. Gratis verdivurdering fra megler og e-takst er som nevnt basert på det samme. Forskjellen ligger i formålet og hvordan informasjonen dokumenteres.

Finansinstitusjoner krever enten e-takst eller verditakst for at du skal kunne ta opp lån med sikkerhet i bolig. E-takst kan også brukes til å forhandle om boliglånet, for eksempel for å få bedre renter. Jo lavere belåningsgrad, desto bedre renter kan du få. Belåningsgraden er forholdet mellom boligverdien og størrelsen på boliglånet. Du kan forbedre den både ved å betale ned på lånet og få en høyere verdi på boligen din.

Det er vanlig å måtte betale for e-takst av flere årsaker. For det første, så involverer e-takst mer arbeid for eiendomsmegleren. Meglere tar utfyllende notater og bilder av boligens tilstand. Denne informasjonen inkluderes i en rapport. For det andre, så er gratis verdivurdering ofte en del av eiendomsmeglerens markedsføringsstrategi.

Hvorfor tilbyr noen gratis verdivurdering?

Mange er på utkikk etter den beste avtalen når vi skal selge bolig – det inkluderer å få en nøyaktig verdivurdering, uten å måtte betale for den. Det er altså vanlig at meglere tilbyr denne tjenesten gratis. Men hva er motivasjonen bak dette tilbudet? Jo, gratis verdivurdering er altså et effektivt markedsføringsverktøy for meglerne. 

De kan tiltrekke seg potensielle boligselgere som vurderer å legge eiendommen ut for salg, men som kanskje fortsatt er usikre på hvilken eiendomsmegler de skal velge. Meglerne får en mulighet til å vise sin ekspertise og profesjonalitet, samt å bygge et forhold til potensielle kunder. Akkurat dette er spesielt viktig på et marked med mye konkurranse og mange meglere å velge mellom.

Eiendomsmegleren får i tillegg muligheten til å vurdere eiendommen og forskjellige markedsføringsstrategier. Meglerens provisjon blir dessuten fastsatt på ulike faktorer som hvor lettsolgt boligen er, samt forventet salgspris. Og da må eiendomsmegleren først komme på befaring for å kunne tilby deg en nøyaktig pris på tjenestene. På den måten kan han eller hun planlegge arbeidsmengden og forventede inntekter.

Hvordan få gratis verdivurdering steg-for-steg

Det finnes som nevnt flere måter å få et kostnadsfritt prisestimat av boligen, men de vanligste er gratis verdivurdering fra megler og boligpriskalkulatorer på nett. Hvilken du bør velge, spørs helt på formålet.

Slik får du gratis vurdering fra eiendomsmegler, steg-for-steg:

 • Finn en eiendomsmegler som tilbyr gratis verdivurdering: Innhent tilbud på nett, sjekk meglerens hjemmeside eller ring dem direkte for å bekrefte at de tilbyr denne tjenesten. Eller bruk vår oversikt her.
 • Bestill en avtale: Du kan vanligvis bestille en gratis verdivurdering via telefon, e-post eller direkte på meglers hjemmeside.
 • Forbered deg på besøket: Megleren må komme på befaring av boligen din. Du bør derfor passe på at den er ryddig og presentabel.
 • Sett deg inn i betingelsene: Selv om verdivurderingen er gratis, håper ofte meglere å få deg som kunde når du skal selge boligen din. Det er viktig å forstå at du ikke er forpliktet til å inngå en avtale med eiendomsmegleren.

Vi anbefaler å bruke en tjeneste på nett til å innhente tilbud fra eiendomsmeglere. Du trenger bare å sende inn noen få opplysninger, og deretter blir du matchet med egnede meglere. Deretter velger du selv hvem du vil invitere hjem på gratis og uforpliktende verdivurdering. Du er ikke forpliktet til å besvare noen av tilbudene.

Det kan være lurt å invitere flere eiendomsmeglere hjem på befaring. Da får du et godt sammenligningsgrunnlag for priser og tjenester. I tillegg kan du vurdere hva de forskjellige meglerne mener om både boligverdi og prisantydning. Bare husk at boligens verdi og forventet salgspris bør være realistisk og rettferdig for å sikre et vellykket boligsalg.

Kostnadsfri og digital verdivurdering steg-for-steg

Boligpriskalkulatorer og andre digitale vurderinger passer best for deg som ønsker å gjøre litt research på egen hånd eller følge med på boligmarkedet der du bor. Eller kanskje du bare er nysgjerrig og vil raskt sjekke om eiendommen har steget i verdi siden du kjøpte den? Du bør imidlertid få en profesjonell vurdering når du er klar til å legge eiendommen ut for salg eller forhandle om lån.

Slik bruker du disse tjenestene, steg for steg:

 • Bruk en boligkalkulator: Mange nettsteder tilbyr gratis boligverdikalkulatorer som kan gi deg et raskt og enkelt estimat på boligens verdi.
 • Sett deg inn i tilstanden på det lokale boligmarkedet: Mange nettsider gir deg muligheten til å se hva lignende eiendommer i ditt område har blitt solgt for den siste tiden.
 • Få en gratis verdivurdering på nett: Enkelte nettsteder tilbyr en mer omfattende og gratis verdivurdering på nett, basert på det nåværende markedet. De kan likevel ikke erstatte meglers vurdering fullt ut.

Det er både fordeler og ulemper med å bruke gratistjenester på nett til å estimere boligens verdi. De  kan gi deg et grovt estimat på hva boligen din kan være verdt på dagens marked. Hvis du vurderer å selge, refinansiere eller renovere, kan du bruke verdiestimatet til å ta en informert beslutning. Ulempene ved dem er at de er mindre nøyaktige, og du kan heller ikke bruke informasjonen til verken salg eller låneformål.

Du får derimot et godt utgangspunkt til å vurdere om du vil gå videre eller ikke. Nå kan du for eksempel kontakte en eiendomsmegler for å diskutere mulighetene for salg. Du kan også bestille og betale for e-takst, dersom boligpriskalkulatoren indikerer at verdien har steget tilstrekkelig til at du kan få bedre lånevilkår.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Slik selger du boligen til over prisantydning

Noen ganger blir boliger solgt til langt over både verdivurdering og prisantydning. Det skjer som regel når det er stor etterspørsel etter boliger i området, og flere kjøpere er villige til å overby hverandre for å få tak i drømmeboligen. Boligen blir da solgt for en pris som er langt høyere enn hva den var verdt, ifølge verdivurderingen eller taksten. 

Det kan være smart å følge med på boligmarkedet og legge eiendommen ut for salg når du ser at etterspørselen øker. Våren er en typisk tid på året der det er større etterspørsel. Du bør likevel snakke med en lokal eiendomsmegler for å få nærmere veiledning, ettersom det er mye som kan påvirke boligmarkedet. Enkelte boligtyper er dessuten mer etterspurt enn andre.

Du kan også ta forskjellige grep for at boligen skal virke mer verdifull for kjøperne, selv om det ikke påvirker boligverdien direkte. Boligstyling er et godt eksempel på dette. En bolig som er stylet på en tiltalende måte kan skape større interesse og et bedre inntrykk blant potensielle kjøpere. Eiendomsmegleren kan også komme med mange gode råd om hvordan du bør klargjøre boligen for salg.

Konklusjon: Slik får du gratis verdivurdering av bolig

Du har nå fått mange gode tips til hvordan du får en gratis verdivurdering av boligen din, samt hva du kan bruke den til. Det er mulig å få kostnadsfrie prisestimater både via eiendomsmegler og forskjellige tjenester på nett. Andre ganger kan det være nødvendig å betale for vurderingen, for eksempel hvis du trenger dokumentasjon på boligverdien til låneformål.

Vi anbefaler at du kontakter eiendomsmegler for å komme i gang. Husk at du bør snakke med flere meglere hvis du skal selge eiendommen. Lykke til!