Står budgiver alene i budrunden? Situasjonen virker kanskje enkel, men både kjøper og selger står overfor viktige valg som kan påvirke sluttsummen med titusener.
Sist oppdatert: 5. november 2024
GLEDELIG NYHET: For kjøper er det en gledelig nyhet at ingen byr mer, men ikke for selger.
Det kan være krevende for både kjøper og selger hvis budgiver står alene i en budrunde. Kjøperen lurer kanskje på hvor høyt eller lavt budet bør være for å få lavest mulig salgspris. Og selger er kanskje usikker på om det er best å vente på flere interessenter eller ikke for å få høyest mulig salgspris. Så hvordan løser dere egentlig denne situasjonen? Les videre for å få flere tips og strategier.
Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.
Det virker kanskje som boligkjøpers drøm å være eneste budgiver. Ingen hissige konkurrenter puster deg i nakken, og du slipper desperate budrunder som drar prisen til himmels. Studier viser at det er kun 15 % av bud som legges inn mer enn én time etter forrige i budrunder, så det kan gå ganske hett for seg. Men det er både fordeler og ulemper med det. Fordelene er at du har tid til å tenke deg om, vurdere boligen nøye og gi bud når du er klar for det.
I tillegg har du muligheten til å diktere tempoet og forhandle deg frem til en pris som du er komfortabel med. Kanskje selger blir villig til å gå ned i pris siden det ikke er andre interessenter? Og sjansen for å gjøre et kupp er absolutt til stede. Det gjelder spesielt hvis boligen har lagt ute for salg lenge, og det kan se ut som at selger ikke får solgt den.
Men usikkerhet er kanskje den største ulempen. Du har ingen andre bud å sammenligne med, og dermed kan det være vanskelig å vite hvilket beløp du bør by. Hvor lavt kan du gå uten å fornærme selger? Hvor høyt må du gå for å sikre deg boligen? Du kan ende opp med å by over deg selv uten å være klar over det.
Risikoen for å fornærme selger med et skambud er absolutt reell. Selv om du har all rett til å by det du mener boligen er verdt, kan et altfor lavt bud føre til at selger mister interessen. Du må være forberedt på at eiendomsmegleren kan forsøke å forhandle om prisen med deg. Selger kan også gi deg motbud. Du bør derfor sette deg en maksgrense og holde deg til den.
Du må ha is i magen når du står alene i en budrunde. Et godt råd er å legge inn et bud som ligger litt under prisantydning – gjerne ca. 10-15 % – men ikke så lavt at det oppfattes som et skambud. Det er også smart å snakke litt med eiendomsmegleren for å høre hvilke forventninger boligselgeren har.
Vi anbefaler at du benytter deg av følgende strategier:
Du har altså en gylden mulighet til å sikre deg drømmeboligen til en god pris når du er den eneste som gir bud. Men det krever at du er strategisk, tålmodig og at du kjenner dine egne grenser. Og hvis selger ikke er villig til å forhandle eller prisen blir for høy, må du være forberedt på å trekke deg fra budrunden.
Det er ingen grunn til panikk hvis du kun mottar ett eller få bud på boligen. Det er fortsatt mulig å selge til ønsket pris, selv om budgiveren er alene i budrunden. Men du må beholde roen, ikke ta forhastede beslutninger og vurdere situasjonen nøye. Vurder budet nøye i forhold til boligens verdi og markedet sammen med eiendomsmegleren din.
Kanskje er det rom for å forhandle seg frem til en bedre pris? Det er lurt å gi budgiveren litt tid til å tenke seg om. Da kan det hende at de kommer tilbake med et høyere bud. Du har også mulighet til å gi motbud. Da viser du at du er villig til å forhandle. Om du ikke vil forhandle om prisen, så er du kanskje villig til å godta et bud under prisantydning ved rask overtakelse?
Megleren din er en viktig støttespiller i denne situasjonen. Spør eiendomsmegleren om råd, og be han eller hun om å forhandle med potensielle kjøpere for deg. Megleren kan også gi deg råd om alternative strategier. Kanskje du vil justere prisantydning og deretter arrangere ny visning?
Boligmarkedet kan forandre seg raskt, og det er mye som kan påvirke etterspørselen. Du bør derfor være tålmodig og ikke miste motet, selv om det tar tid å selge boligen. De gode nyhetene er at du ikke trenger mange interessenter for å få solgt til ønsket pris. Du trenger bare å tiltrekke deg de rette budgiverne.
Boligselgere skal være villige til å selge til prisantydning. Hvis den settes lavt kun for å lokke interessentene, kan det oppfattes som villedende markedsføring av bolig. Men boligselger er likevel ikke juridisk forpliktet til å godta bud til prisantydning – selv ikke når budgiver står alene i budrunden.
Avslag på slike bud kan forståelig nok føre til skuffelse og frustrasjon hos budgiveren. Det gjelder spesielt hvis ingen andre gir bud. Du som selger bør derfor forklare både megler og budgiver hvorfor du velger å takke nei. Det kan for eksempel ha skjedd ting på boligmarkedet som gjør at selger nå ønsker en høyere pris. I så fall må boligen annonseres med korrigert pris, og boligselger må holde ny visning.
Samtidig må du som boligselger være obs på at hvis det kun er én eller svært få budgivere, så kan potensielle kjøpere ha en forventing om at du skal selge boligen til under prisantydning. Men det er ikke sikkert at du bør senke prisen. Noen ganger er det timingen som er feil eller markedsføringen som ikke traff rett målgruppe skikkelig.
Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.
Det er altså ikke helt enkelt å være alene i en budrunde. Kjøperen må finne ut av hva som er et godt bud, uten å by over seg selv. Selger må derimot vurdere om det lønner seg å vente på flere budgivere eller om det er best å bare slå til. God kommunikasjon er uansett viktig for at boligsalget skal bli vellykket. En erfaren megler gir verdifulle råd og veiledning til begge parter, slik at alle føler seg trygge og ivaretatt. Lykke til!