Gratis verdivurdering på nett: alt du trenger å vite

Se hvordan du enklest mulig får verdivurdering på nett.

Sist oppdatert: 14. mars 2024

Bilde

MANGE TJENESTER: Det er mange tjenester der ute for å få en rask og nettbasert verdivurdering.

Verdivurdering på nett lar deg enkelt og raskt sjekke hva boligen din er verdt. Det er flere nettsteder som tilbyr denne tjenesten gratis, der du legger inn detaljer om hjemmet ditt for å få en estimert boligverdi. Men hvor mye kan du stole på denne informasjonen? Og hva kan du bruke den til?

Tjenester for gratis verdivurdering på nett bruker ofte data fra tidligere salg i området ditt, samt informasjon om hjemmets størrelse og tilstand. Det er en praktisk måte å starte boligsalgsprosessen. Du kan også bruke slike tjenester bare for å få en idé om hva eiendommen din egentlig er verdt.

Boligkalkulatorer som dette har imidlertid sine begrensninger. Du kan for eksempel ikke bruke resultatet til å søke om refinansiering, og det er heller ikke nøyaktig nok for å fastsette salgspris på bolig. Vi tar en nærmere titt på både fordeler og ulemper, slik at du vet nøyaktig når du bør bruke slike kalkulatorer og når du trenger en grundigere vurdering.

Kortversjonen

  • Verdivurdering på nett kalles også for boligkalkulatorer. De brukes for å regne ut omtrentlig verdi av boligen din.
  • Boligkalkulatorer vil aldri være helt nøyaktige. Du kan derfor ikke bruke dem til låneformål eller for å selge boligen din.
  • Du kan derimot bruke slike tjenester som et nyttig utgangspunkt. Deretter kan du kontakte megler eller takstmann for å få en grundigere vurdering.

Hva er verdivurdering på nett?

Verdivurdering på nett er en gratis tjeneste som gir deg et estimat på hva boligen din kan være verdt, basert på det nåværende markedet. Slike tjenester kalles også for boligkalkulatorer. Du legger inn relevant informasjon om boligen din, for eksempel beliggenhet, størrelse, antall soverom og tilstand. Kalkulatoren bruker da denne informasjonen og sammenligner den med data fra nylige boligsalg i området. 

Resultatet gir deg en røff idé om boligverdien. Slike kalkulatorer er nyttige verktøy, men det er begrenset hvor nøyaktige de er. De kan ikke erstatte en grundig vurdering fra en profesjonell eiendomsmegler og/eller takstmann, dersom du ønsker å selge boligen eller ta opp lån med sikkerhet i bolig. De kan imidlertid gi deg en god start, slik at du kommer i gang med planleggingen.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Slik sjekker du verdien av boligen din på nett steg-for-steg

Steg 1: Finn en pålitelig tjeneste

Det første trinnet er å finne en pålitelig tjeneste. Det finnes flere gratis alternativer tilgjengelig, men noen kan kreve betaling for mer detaljerte rapporter.

Steg 2: Legg inn informasjon om boligen din

Du vil bli bedt om å legge inn informasjon om boligen din. Relevante opplysninger kan inkludere beliggenhet, størrelse, antall soverom og tilstand.

Steg 3: Analyse av data

Kalkulatoren samler og analyserer data fra tidligere boligsalg i ditt område, sammen med informasjonen du har oppgitt. Den bruker denne informasjonen til å gi en estimert verdi på boligen din.

Steg 4: Få en estimert boligverdi

Du får en estimert verdi for hjemmet ditt på noen få minutter. Denne verdien er basert på det nåværende markedet og tilgjengelige data.

Steg 5: Bruk informasjonen med omhu

Husk at disse estimatene ikke alltid er 100 % nøyaktige. De bør brukes som utgangspunkt i stedet for en endelig vurdering. Les mer om priser på slik normal verdivurdering her.

Fordeler og ulemper med boligkalkulatorer

Verdivurdering på nett har flere fordeler. For det første er boligkalkulatorer både enkle og lett tilgjengelige. Du trenger bare en internettforbindelse og noen få minutter av tiden din for å kunne sjekke boligverdien. Du trenger dermed ikke å bruke tid på å lage avtaler med eiendomsmegler eller takstmann, noe som er bra for deg som har det travelt.

Den andre fordelen med boligkalkulatorer er at du kan spare penger. Mange av disse tjenestene er nemlig gratis. For eksempel, la oss si at du er nysgjerrig på om boligen har steget i verdi fordi du vil be om bedre renter fra banken. I så fall er det greit å sjekke gratis på nett før du bruker tid og penger på å få en elektronisk takst, altså e-takst. 

Hvis boligverdien har steget, kan du gå videre og få en formell vurdering. Deretter kan du kontakte banken for å reforhandle lånet. Hvis ikke, så kan du vente med denne utgiften til boligmarkedet endrer seg eller du har betalt mer ned på boliglånet. E-takst koster nemlig noen tusenlapper.

Gratis verdivurderinger er derimot ikke nøyaktige nok til at du kan bruke dem til stort mer enn et nyttig utgangspunkt. Og akkurat det er den store ulempen ved dem.

Les også

Dette er de beste boligpriskalkulatorene

E-takst vs. verdivurdering på nett

E-takst er en standardisert verdivurdering som utføres i henhold til gitte retningslinjer og brukes som en bransjestandard for verdivurderinger blant eiendomsmeglere. I tillegg til grundige dataanalyser, kommer megleren hjem til deg på befaring. Megleren dokumenterer boligen nøye og tar bilder. Den endelige rapporten legges ut i en database der blant annet finansinstitusjoner kan få tilgang til den.

Elektronisk takst er såpass grundig at du kan bruke den som dokumentasjon for skattemessige formål eller for å reforhandle lån. Hvis du skal selge bolig, er det derimot meglers verdivurdering du først skal ta utgangspunkt i. Den er basert på samme standarder, men den lagres ikke i databasen på samme måte som e-takst.

Dersom du skal selge boligen, trenger du nemlig en boligsalgsrapport med verditakst og lånetakst. Disse rapportene er enda grundigere enn e-takst. Boliger selges nemlig ikke som de er lengre, og du som selger er pliktig til å dokumentere standarden nøye. Du som skal selge bolig trenger dermed ikke e-takst, ettersom du heller bør få en grundig verditakst av en takstmann.

Verken elektronisk takst eller gratis verdivurdering på nett tar hensyn til spesielle forhold som kan påvirke prisantydningen når du skal selge bolig. Derfor er det viktig å få meglerens vurdering så tidlig som mulig i prosessen. De fleste eiendomsmeglere tilbyr gratis verdivurdering og konsultasjon, der de kommer hjem til deg for å undersøke hvilken salgspris du kan forvente å få for eiendommen.

Det er likevel viktig at meglers verdivurdering er basert på de samme kriteriene som en elektronisk takst for at du skal kunne sette en realistisk prisantydning.

Les også

Forskjellen på takst og verdivurdering

Sjekk boligverdien gratis og få bedre renter

Jo lavere belåningsgraden er, desto mindre risiko tar banken ved å gi deg lån – og desto bedre rentebetingelser kan du få av banken. Enkelt forklart, så sier belåningsgraden noe om hvor stor del av boligen du eier selv og hvor mye banken eier. La oss si at du har 15 % i egenandel og låner resterende 85 %. I så fall kan man si at banken eier 85 % av eiendommen, ettersom du fikk innvilget lånet med sikkerhet i boligen.

Det kan være smart å sjekke boligverdien fra tid til annen og sammenligne den med resterende lånebeløp. Har du nylig utført et større oppussingsprosjekt i hjemmet? Eller kanskje du har betalt ned en større sum på lånet, samtidig som boligprisene har økt der du bor? I så fall bør du be om gratis verdivurdering på nett eller fra eiendomsmegler for å se om du kan få lavere renter på boliglånet.

De aller fleste banker anser 75 % som den magiske grensen – er boliglånet innenfor 75 % av boligverdien, kan du få mye bedre renter. Du kan spare mye penger ved å sjekke boligverdien gratis og deretter reforhandle rentene.

Slik får du gratis verdivurdering av eiendomsmegler

Det å skaffe deg en gratis verdivurdering av en eiendomsmegler er enklere enn du kanskje tror! Det er flere måter du kan gå frem for å sikre at boligen din blir vurdert på en rettferdig og nøyaktig måte. De aller fleste meglere tilbyr denne tjenesten gratis til deg som skal selge bolig. Vi anbefaler at du begynner med å innhente pristilbud på nett.

Da trenger du bare å sende inn opplysningene dine én gang for å få gratis og uforpliktende meglertilbud – men bare fra lokale meglere som er kvalifisert til å ta på seg oppdraget. Deretter kan du invitere dem du liker best hjem til deg på befaring. Det er under denne befaringen at eiendomsmegleren kan vurdere boligverdi og prisantydning. 

Du får et mer realistisk bilde på boligverdien ved å få gratis verdivurdering fra flere meglere. I tillegg kan du sammenligne prisen på meglertjenester fra ulike meglerkontorer, slik at du enklere finner frem til den beste megleren for deg. Bare husk at meglers verdivurdering ikke lagres i en database på samme måte som en elektronisk takst. 

Skal du søke om lån med sikkerhet i bolig, kan det hende at du trenger bedre dokumentasjon. Selv om det kan være fristende å be om gratis vurdering av megler for å spare penger, må du først spørre banken om de godtar gratis verdivurdering fra eiendomsmeglere.

Les også

Slik får du gratis verdivurdering

Boligpriskalkulatorer er også nyttige når du skal kjøpe bolig

Vi har hittil fokusert på hvordan du bruker boligverdikalkulatorer som boligeier – men hva om du vil kjøpe ny bolig? Jo, da kan det også være smart å sjekke boligverdien på nett før du drar på visning. Da kan du sammenligne hva boligpriskalkulatorene sier med prisantydningen på eiendommen.

Du er likevel godt forberedt ved eventuelle prisforhandlinger eller budrunder ved å gjøre litt research på boligmarkedet først. Vi anbefaler at du også sjekker hvor mye lignende eiendommer i området ble solgt for. Men bare vær obs på at boligverdien og prisantydningen også avhenger av andre forhold som ikke kalkulatoren tar hensyn til. Forventet salgssum kan derfor være både høyere eller lavere enn det kalkulatoren sier.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Derfor bør du få en gratis verdivurdering på nett

Verdivurdering på nett er altså et hendig verktøy for å få en rask og gratis indikasjon på hva boligen din kan være verdt. Det er imidlertid viktig å merke seg at du kun får et estimat, og slike tjenester har sine begrensninger. De er nyttige som et første steg i boligsalgsprosessen eller for å få en idé om boligverdien, men de er ikke nøyaktige nok til å fastsette en salgspris.

Hvis du skal selge bolig, anbefaler vi å ta kontakt med en eiendomsmegler for å få en grundig vurdering. Mange eiendomsmeglere tilbyr gratis verdivurdering og konsultasjon, og kan gi deg et mer nøyaktig estimat på hvilken salgspris du kan forvente å få for eiendommen din. 

Vil du sjekke om du kan få bedre renter på boliglånet? Enkelte banker godtar gratis vurdering av eiendomsmegler. Hvis du må betale for e-takst, kan det være lurt å bruke boligkalkulator aller først. Da slipper du å betale, bare for å få beskjed om at det ikke har vært noe særlig økning.

Så lenge du er klar over begrensningene og bruker tjenestene på en informert måte, kan boligkalkulatorer være et verdifullt verktøy i boligsalgsprosessen eller for å reforhandle renter. Og husk at mange meglere gjerne kommer hjem på konsultasjon for å gi deg en gratis vurdering av boligens salgspris.

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Eiendomsmeglere tilbyr gratis verdivurdering og befaring til deg som skal selge bolig. Det er en viktig del av salgsstrategien deres. Meglere må også vurdere både prisantydning og hvor mye arbeid boligsalget vil kreve før de kan gi deg et nøyaktig pristilbud.

E-takst benyttes hovedsakelig til låneformål og ikke til boligsalg. Derfor er det ikke gratis med e-takst. Tjenesten krever nemlig en del arbeid av eiendomsmegleren. Meglers verdivurdering er derimot gratis, ettersom eiendomsmegleren håper på å få deg som kunde i etterkant.

Hjemla er en gratistjeneste for deg som ønsker å sjekke boligpriser på nett. De aller fleste boligverdikalkulatorer på nett er kostnadsfrie og uforpliktende. Enkelte tjenester krever imidlertid betaling for at du skal få tilgang på flere eller mer avanserte verktøy.

Den beste boligverdikalkulatoren er den som er best tilpasset dine formål. Du finner nemlig helt enkle verktøy som kun baseres på salg av lignende eiendommer i området ditt. Andre tar hensyn til spesifikke forhold ved boligen som kan påvirke verdien.

Du kan raskt og enkelt sjekke boligverdien på nett ved å først finne en boligverdikalkulator. Det finnes mange av dem, og det kan være nyttig å sjekke verdien på flere og sammenligne resultatet. Anbefalte kalkulatorer inkluderer Hjemla, Smarte Penger og Krogsveen.