Bytte eiendomsmegler: Slik går du frem

Som oftest har du mulighet til å si opp eiendomsmegleren, men du må være obs på at du ikke ender med å betale dobbel provisjon. Les mer her.

Sist oppdatert: 30. august 2024

Bilde

INTRIKATE REGLER: Du kan bytte eiendomsmegler, men må være obs på reglene så du ikke må betale dobbelt.

Å bytte eiendomsmegler kan være motivert av flere grunner. Først og fremst kan det være en manglende tillit eller misnøye med den nåværende eiendomsmegleren. Kanskje har man opplevd dårlig kommunikasjon, manglende profesjonalitet eller følt seg oversett i salgsprosessen. Uansett grunn, er det viktig å følge magefølelsen og velge en eiendomsmegler man har tillit til og som man tror vil jobbe effektivt og profesjonelt for å oppnå best mulig resultat.

Den nye eiendomsmegleren vil se med friske øyne på boligen din, og kanskje endre salgstaktikken, skrive en ny annonse eller ta helt nye bilder. I denne artikkelen vil vi forklare deg hvordan du bytter eiendomsmegler. Det er endel ting du må være klar over slik at du ikke betaler dobbel meglerprovisjon.

Kort oppsummert:

  • Selger har rett til å avslutte samarbeidet med sin nåværende eiendomsmegler dersom han ikke er tilfreds med ytelsen eller tjenestene som blir levert. Selv om bytte av eiendomsmegler ikke er direkte regulert i lov, kan selgeren basere seg på avtalen med den nåværende megleren samt eiendomsmeglingsloven og bransjens etiske retningslinjer for å utføre byttet.
  • Når selger bestemmer seg for å bytte eiendomsmegler, kan vedkommende inngå en ny avtale med en annen megler som bedre tilfredsstiller selgers behov og forventninger.
  • Både den tidligere og den nye eiendomsmegleren har plikt til å opptre profesjonelt gjennom hele bytteprosessen. Dette innebærer at begge parter skal respektere selgerens beslutninger og ønsker, overholde gjeldende lover og følge bransjens etiske regler.
  • Ved bytte av eiendomsmegler er det viktig at den tidligere og den nye megleren samarbeider for å sikre en smidig overgang av salgsprosessen. Den nye megleren bør få tilgang til all relevant dokumentasjon og informasjon som er nødvendig for å fortsette salgsprosessen uten unødvendige forsinkelser.

Slik går du frem for å bytte eiendomsmegler

Selv om det å bytte eiendomsmegler kan virke som en skremmende prosess, trenger du ikke å bekymre deg. Her er noen enkle trinn som kan hjelpe deg med å navigere gjennom bytteprosessen og sikre at du får den beste megleren som kan oppfylle dine behov og forventninger.

Først og fremst er det viktig at du tenker nøye over hvorfor du ønsker å bytte eiendomsmegler. Får du ikke solgt boligen? Er det på grunn av manglende kommunikasjon, dårlig ytelse eller en generell mangel på tillit? Når du vet hvorfor du ønsker å bytte, blir det lettere å fortelle en ny megler nøyaktig hva du ser etter.

Deretter kan du begynne å utforske alternative eiendomsmeglere i ditt område. Bruk anbefalinger fra venner, familie eller kolleger, eller gjennomfør en grundig undersøkelse på nettet. Sørg for å se etter meglerfirmaer eller enkeltpersoner som har et solid omdømme, erfaring og kunnskap om markedet der eiendommen din befinner seg.

Når du har identifisert noen mulige nye eiendomsmeglere, kan du ta kontakt med dem for en uforpliktende samtale. Dette gir deg muligheten til å presentere din situasjon og dine spesifikke behov. Still spørsmål som angår eiendomsmeglerens erfaring, salgsstrategier og hvordan de vil håndtere din eiendom på en bedre måte enn den nåværende megleren.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Under møtet må du sørge for å diskutere detaljene i den nye avtalen. Vær tydelig og ærlig om hva du ønsker å oppnå gjennom salget av eiendommen din, og sjekk at den nye megleren har en god forståelse av dine mål, samt at megleren har en normal provisjon. Gå gjennom eventuelle bekymringer eller spørsmål du måtte ha, og forsikre deg om at den nye megleren er villig til å håndtere dem på en tilfredsstillende måte.

Når du har funnet den rette eiendomsmegleren for deg, er det på tide å formelt avslutte samarbeidet med den nåværende megleren. Vær respektfull og profesjonell i kommunikasjonen, og be om en skriftlig bekreftelse på oppsigelsen av kontrakten.

Ved å følge disse trinnene vil du kunne ta kontroll over bytteprosessen, og sørge for at du får jobbe med en eiendomsmegler som virkelig forstår dine behov. Husk at det er viktig å stole på magefølelsen din og velge en megler som gir deg tillit og trygghet gjennom hele prosessen. Les generelle tips til boligsalget her.

Dobbel meglerprovisjon

Det du må være klar over om du ønsker å bytte eiendomsmegler, er at du kan risikere å betale dobbel meglerprovisjon. I eiendomsmeglerloven står det nemlig følgende:

 «Oppdragstakeren (eiendomsmegleren) har krav på vederlag dersom handel kommer i stand i oppdragstiden, eller innen tre måneder etter utgått oppdragstid, dersom han eller hun har forhandlet med, eller gitt opplysninger til, kjøperen tidligere».

Dette vil med andre si at den opprinnelige eiendomsmegleren har krav på provisjon dersom vedkommende har vært i kontakt med personen som ender opp med å kjøpe boligen på et tidligere tidspunkt i salgsprosessen. Eiendomsmegleren må kunne dokumentere kontakten, men kontakten trenger ikke å ha vært avgjørende for salget så lenge salget skjer innen de tre første månedene etter oppsigelsen.

Den nye eiendomsmegleren, som har utført selve salget, skal også ha provisjon og dermed må du ut med dobbel meglerprovisjon. Dette vil naturlig nok kunne spise opp en stor andel av fortjenesten din.

Den eneste måten å unngå dobbel meglerprovisjon på er dermed å la det gå mer enn tre måneder fra du byttet megler til boligen selges eller selge til noen som ikke har vært i kontakt med den første megleren. Den nye megleren vil normalt kunne gi deg gode råd rundt selve byttet av megler. Det er derfor viktig at du kommuniserer godt med megleren din.

Les også

Dette er de billigste meglerfirmaene

Prisavslag og klagegang

Dersom du opplever at den første eiendomsmegleren din har gjort en dårlig jobb, kan du faktisk ha rett til prisavslag. Det er imidlertid viktig å kunne dokumentere dette for å kunne fremme en klage hos Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester.

Det anbefales at du leverer en skriftlig klage. En effektiv måte å gjøre dette på er å sende en e-post til megleren der du tydelig og konkret beskriver hvilke forhold du klager på. Jo mer detaljert du er, desto bedre vil det være for å kunne bevise påstandene dine. Dette skriftlige dokumentet vil være avgjørende bevis for å kunne kreve prisavslag.

Når du sender klagen, bør du også inkludere all relevant dokumentasjon som støtter ditt krav om prisavslag. Dette kan inkludere korrespondanse, kontrakter, bilder eller andre bevis som viser at megleren ikke har oppfylt sine plikter på en tilfredsstillende måte.

Husk at det er viktig å ha realistiske forventninger til klageprosessen. Reklamasjonsnemda for eiendomsmeglingstjenester vil vurdere klagen din objektivt og ta hensyn til lovgivningen og bransjens retningslinjer.

Selge boligen selv

Det kan være fristende å selge boligen selv uten eiendomsmegler. Det gir en følelse av kontroll, og man kan mulig spare mye penger på meglerkommisjonen. Men det er viktig å nøye vurdere både fordeler og ulemper ved å ta på seg ansvaret for salgsprosessen.

En av de mest åpenbare fordelene med å selge boligen selv er at boligsalget koster mindre. Ved å unngå meglerkommisjonen kan du beholde mer av salgssummen. I tillegg kan du ha en mer fleksibel tilnærming til prissettingen av boligen din. Du kan velge å sette en lavere pris for å tiltrekke flere potensielle kjøpere eller forhandle direkte med interesserte parter for å oppnå en høyere pris.

Du har muligheten til å ta de viktige beslutningene selv, fra markedsføring og visninger til forhandlinger og kontraktsinngåelse. Dette kan være spennende og tilfredsstillende for de som liker å ha fullstendig kontroll over sitt eget salg.

Les også

Slik selger du boligen uten megler

Likevel er det viktig å være klar over ulempene ved å selge boligen selv. En av de største ulempene er den tid og innsats det krever. Salgsprosessen kan være tidkrevende og komplisert, spesielt hvis du ikke har erfaring eller kunnskap om eiendomsmarkedet. Du må være forberedt på å håndtere markedsføring, visninger, papirarbeid og forhandlinger selv, noe som kan være overveldende for noen.

En annen ulempe er mangelen på profesjonell ekspertise og erfaring. Eiendomsmeglere har kunnskap om markedet, prissetting, markedsføringsteknikker og forhandlingsstrategier, som kan være avgjørende for å oppnå en vellykket og lønnsom salgstransaksjon. Uten denne ekspertisen kan du risikere å gjøre feil som kan påvirke salgsprosessen og resultatet negativt.

Videre kan det være vanskelig å nå ut til et bredt nok publikum uten hjelp fra en eiendomsmegler. Meglere har ofte et omfattende nettverk av mulige kjøpere og tilgang til markedsføringsplattformer som kan bidra til å skape større interesse for boligen din. Å nå ut til riktig kjøper kan være utfordrende når du står på egenhånd.

I sum er det viktig å nøye vurdere fordeler og ulemper ved å selge boligen selv. Økonomisk besparelse og økt kontroll kan være attraktive, men det er viktig å være realistisk om tidsforbruket og mangelen på profesjonell ekspertise. Ved å nøye vurdere din egen kompetanse, tid og ressurser kan du ta en informert beslutning om hva som er det beste valget

MYE JOBB: Selger du boligen selv må du ordne alle kontrakter selv, og her er det mange fallgruver.

Slik velger du den beste megleren for deg

Her er fire tips som kan hjelpe deg med å velge den beste eiendomsmegleren for deg:

  1. Utforsk og sammenlign flere alternativer: Start med å undersøke og sammenligne ulike eiendomsmeglere i ditt område. Bruk anbefalinger fra venner, familie og kolleger, og les også omtaler og vurderinger på nettet. Se etter meglerfirmaer eller enkeltpersoner som har et solid omdømme, erfaring og kunnskap om markedet der din eiendom befinner seg.
  2. Vurder kompetanse og erfaring: Det er viktig å velge en eiendomsmegler som har relevant kompetanse og erfaring. Sjekk hvor lenge de har jobbet som megler samt deres kunnskap om lignende eiendommer i ditt område. Spør også om deres salgsresultater og suksessrate. En erfaren megler vil ha bedre forutsetninger for å håndtere forskjellige situasjoner og utfordringer som kan oppstå under salgsprosessen.
  3. Møt mulige meglere personlig: Planlegg en uforpliktende samtale eller møte med de mest lovende meglerne. Dette gir deg muligheten til å stille spørsmål og vurdere kjemien mellom dere. Diskuter deres strategier for salg, markedsføring og visninger. En god eiendomsmegler bør være engasjert, lyttende og ha evnen til å kommunisere tydelig og effektivt.
  4. Sjekk referanser og omdømme: Be om referanser fra tidligere kunder og ta kontakt med dem for å få deres tilbakemeldinger om meglerens arbeid. Spør om deres erfaringer med salgsprosessen og om de var fornøyde med resultatet. I tillegg kan du undersøke meglerens omdømme i bransjen ved å sjekke om de har fått utmerkelser eller anerkjennelser for sitt arbeid.

Husk at det å velge en eiendomsmegler er en personlig avgjørelse, og det er viktig å velge noen som du føler deg komfortabel med og har tillit til. Ved å ta deg tid til å vurdere ulike meglere og bruke disse tipsene som veiledning, kan du øke sjansene for å finne den beste eiendomsmegleren som vil jobbe hardt for å oppnå dine salgsmål. Se sjekkliste for valg av megler under.

Les også

Sjekkliste for valg av megler

Selger har også ansvar

Når du skal velge en megler, er det viktig å ta ansvar for salget selv. Ifølge den nye Avhendingsloven skal boliger selges som avtalt, ikke “som den er”. Du må dokumentere boligens tilstand og legge ved en egenerklæring sammen med megleren. Kjøper kan ikke klage på dokumenterte forhold, og dermed reduserer du risikoen for konflikter ved å være så ærlig som mulig i forkant av salget.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Sammenlign pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Konklusjon: Du har lov å bytte eiendomsmegler

Du kan bytte eiendomsmegler hvis du ikke er fornøyd med nåværende megler. Det er fullt lovlig, men du må følge visse regler og prosedyrer. Vi anbefaler at du leser gjennom megleravtalen din, er ærlig med megleren og velg den nye med omhu. Husk at begge meglere skal opptre profesjonelt i overgangsfasen. Du har også rett til å klage og be om prisavslag hvis du mener den første megleren ikke har gjort jobben sin.

Meglerbytte kan være akkurat det som trengs for å få fart på boligsalget ditt. Lykke til!

FAQS

Få svar på vanlige spørsmål

Årsakene til å bytte eiendomsmegler kan variere, men vanlige grunner inkluderer misnøye med den nåværende meglerens ytelse, mangel på kommunikasjon eller engasjement, manglende oppnåelse av salgsmål eller ønske om å prøve en ny megler for bedre resultater.

For å bytte eiendomsmegler bør du først vurdere hvorfor du ønsker å bytte og identifisere hva du forventer av en ny megler. Deretter kan du undersøke og intervjue flere meglerfirmaer for å finne den som passer best til dine behov. Når du har valgt en ny megler, må du avslutte samarbeidet med den nåværende megleren skriftlig og inngå en ny avtale med den nye megleren.

Bytte av eiendomsmegler kan påvirke salgsprosessen ved å introdusere en ny megler som tar over markedsføring, visninger og forhandlinger. En ny megler kan også tilføre frisk energi og nye strategier for å øke interessen for boligen.

Når du bytter eiendomsmegler, må du avslutte avtalen med den tidligere megleren skriftlig og inngå en ny avtale med den nye megleren. Dokumentene og informasjonen som er relevant for salget, for eksempel markedsføringsmateriale, bilder eller beskrivelser, kan overføres til den nye megleren. Det er viktig å sikre at all nødvendig informasjon blir delt mellom meglerne for å opprettholde kontinuitet og effektivitet i salgsprosessen.