Slik kan rørleggeren din hjelpe deg med boligsalget

Det kan være mange grunner til å få besøk av rørlegger før boligsalget. Les vårt intervju med Jørgen fra Oslo Rør & Varme hvor vi går dypere inn i temaet her.

Sist oppdatert: 15. april 2024

Bilde

KAN VÆRE NYTTIG: I mange tilfeller kan det være nyttig med en rørlegger i forbindelse med småforbedringer av boligen.

De færreste har lyst til å fikse lekk kran eller bytte gamle toaletter med det samme de flytter inn i sitt nye hjem. En rørlegger hjelper deg med å gjøre boligen så attraktiv som mulig før du legger den ut for salg.

Det går kanskje ikke an å se i boligannonsen at lekkasjestopp mangler eller at toalettet renner – men det kommer derimot godt til syne i tilstandsrapporten fra takstmannen. Og det kan være nok til å skremme vekk potensielle kjøpere, særlig i perioder der boligmarkedet er tregt med få kjøpere og mange boliger til salgs. En rørlegger kan derfor være en god investering som øker salgsverdien.

Vi har vært så heldige at vi har fått snakke med Jørgen fra Oslo Rør & Varme AS. Dette populære rørleggerfirmaet i Oslo har hjulpet mange boligeiere med å få eiendommen klar for salg, og her deler de sine beste tips med oss.

Rørleggerarbeid som kan øke salgsverdien

Det er flere grep rørleggeren kan ta for å øke salgsverdien og redusere salgstiden for eiendommen din. Oslo Rør & Varme AS utfører rørleggeroppdrag for hus, leiligheter, borettslag og sameier. I løpet av årene har de opparbeidet seg solid erfaring og kunnskap. 

Jørgen har derfor den rette kompetansen til å vite hvilket rørleggerarbeid som lønner seg og som gjør boligen enda mer attraktiv for potensielle kjøpere. Jo flere som er interesserte i boligen din, desto større sjanse er det for at boligen blir solgt raskt og til en god pris.

Du vil jo gjerne at alt skal være på stell før du legger boligen ut for salg. Og klargjøringen inkluderer mer enn å male vegger og style rommene. Forberedelser som er usynlige på bilder og visning – for eksempel rørleggerarbeid – er også viktig for deg som ønsker å selge eiendommen til høyest mulig pris.

Småplukk som gjør en stor forskjell

– Småtteri som et rennende toalett og en kjøkkenkran som drypper blir ofte nevnt i tilstandsrapporten. Disse småtingene kan kanskje virke ubetydelige, men de utgjør en stor forskjell når det kommer til kjøperens inntrykk av hjemmet ditt, forteller Jørgen.

En tilstandsrapport er en grundig evaluering av hjemmet ditt, utført av en sertifisert takstmann. Denne rapporten inneholder informasjon om eiendommens tekniske tilstand. Feil og mangler blir listet opp her, og takstmannen inkluderer også tidsfrister for når disse feilene bør fikses. 

Rapporten kan nevne alt fra større strukturelle problemer med bygningen til små vedlikeholdsproblemer. Og selv om det ikke krever spesielt mye tid og penger å fikse disse feilene, så foretrekker de fleste kjøperne boliger som de ikke trenger å gjøre noe med. Med mindre de kjøper et oppussingsprosjekt, så klart! 

Dermed kan disse småtingene få potensielle kjøpere til å si “takk, men nei takk” og heller kjøpe en annen bolig istedenfor.

Krav om lekkasjesikring

Mangler boligen din lekkasjestopp? I dag er det krav til lekkasjesikring i alle rom med vanninstallasjon, men uten sluk. Du trenger også lekkasjestoppere der du kobler til utstyr som bruker vann. Det kan derfor være en god investering å få montert lekkasjesikring før du legger boligen ut for salg.

– Dersom lekkasjestopp ikke er på plass, blir det ofte nevnt i tilstandsrapporten. Det kan igjen påvirke eiendommens verdi og salgbarhet, sier Jørgen. Han legger til at det ikke bare er badet som trenger lekkasjesikring, men også følgende rom:

  • Kjøkken
  • Separat toalett
  • Vaskerom
  • Bod med varmtvannsbereder/vaskemaskin o.l.

Den nye boligeieren må eventuelt investere i lekkasjestopp selv, noe som kan gjøre boligen mindre attraktiv. Manglende lekkasjesikring kan resultere i vannlekkasjer, kostbare reparasjoner og problemer med forsikringsselskapet. 

Det er ganske enkelt og kjapt å montere lekkasjestopper, men arbeidet må utføres av en fagperson. Du trenger derfor hjelp av en dyktig og pålitelig rørlegger.

MÅ FIKSES: Ting som en lekk vask må fikses før visning.

Enkel oppussing som bidrar til et vellykket boligsalg

– En rørlegger kan også hjelpe deg med estetiske detaljer som forbedrer helhetsinntrykket. Det kan for eksempel være å bytte ut et gammelt toalett, skifte en sprukken servant og montere en ny servantkran, sier Jørgen. 

Det lønner seg sjelden å totalrenovere badet før salg. Men enkle grep som dette kan tiltrekke flere interesserte kjøpere og vekke kjøpelysten deres. Det kan også være smart å få hjelp til å rense sluk og avløpsrør. Akkurat dette er noe rørleggerne anbefaler til alle uansett – men det er kanskje spesielt viktig å gjøre før overtakelsen finner sted. 

Akkurat denne jobben blir enda viktigere hvis boligen blir stående tom en stund mellom utflytting og innflytting, ifølge Jørgen:

– Det hender at avløp gror helt igjen, dersom eldre avløpsrør blir stående ubrukt en stund. Man slipper dette problemet ved å rense avløpsrør før overtakelsesdagen, og nye eiere kommer til rene avløpsrør med full åpning. Da slipper du klager i etterkant.

Få riktig dokumentasjon fra rørleggeren før du selger

Du må passe på at du får all nødvendig dokumentasjon fra rørleggeren. Dette inkluderer kvitteringer, garantier og sertifikater som bekrefter at alt arbeidet er utført av en kvalifisert fagperson. Hvis ikke, kan det påvirke tilstandsrapporten negativt. 

Det er i dag påkrevd under avhendingsloven at takstmannen – det vil si bygningssakkyndige – skal be om denne dokumentasjonen i forbindelse med tilstandsrapporten. Avhendingsloven § 2-19 sier følgende om dokumentasjon fra fagfolk:

“Dersom det har vært utført reparasjoner, vedlikehold, installasjoner, ombygging eller lignende i boligen de siste fem årene, og arbeidet er utført av kvalifiserte håndverkere, skal den bygningssakkyndige be eieren dokumentere bruken av kvalifiserte håndverkere. Som dokumentasjon regnes blant annet skriftlig bekreftelse fra den eller de håndverkerne som ble brukt.”

Konklusjon: Slik kan rørleggeren hjelpe deg med å øke salgsverdien

Profesjonell rørleggerarbeid er en investering som virkelig kan lønne seg i forkant av boligsalget. Ikke bare kan du føle deg trygg på at arbeidet blir utført på en forsvarlig måte, men et godt vedlikeholdt hjem kan gjøre boligen mer attraktiv for potensielle kjøpere. Det er altså mange gode grunner til å ringe rørleggeren før du setter ut til salgs-skiltet i hagen.

Her er noen eksempler på typiske oppdrag som Oslo Rør & Varme tar på seg i forkant av boligsalg:

  • Lekk kjøkkenkran
  • Utskifting av gamle kraner 
  • Rennende toalett
  • Utskifting av gammelt toalett
  • Montering av lekkasjestopper
  • Rensing av sluk og avløpsrør

Selv om du har lov til å gjøre enkelte av disse oppdragene selv, kan du spare verdifull tid ved å få hjelp av et rørleggerfirma. Det kan nemlig være travelt nok å kjøpe og selge bolig. Du kan dessuten føle deg trygg på at resultatet ser bra ut når du får hjelp av fagfolk – det siste du trenger rett før visningen er at DIY-prosjektet går galt! 

Ta gjerne kontakt med Oslo Rør & Varme for å høre hvordan de kan hjelpe deg med å gjøre nettopp din bolig klar for salg.