Slik kan gode hyttebilder bidra til et vellykket salg

Har du noen gang lurt på hemmeligheten bak et vellykket hyttesalg? Fotograf Kristine Tofte deler sine beste tips til hyttebilder som omtrent selger hytta for deg.

Sist oppdatert: 21. april 2024

Bilde

Flotte hyttebilder kan bidra til et vellykket salg. Til høyre ser du fotograf Kristine Tofte, og bildet til venstre er tatt av henne.

– Hvis du vil selge hytta til best mulig pris, anbefaler jeg å gjøre en skikkelig god innsats før fotografen kommer. Bildene skal få frem hytteidyllen. Da vekker du interessen til enda flere potensielle kjøpere, og annonsen din skiller seg mye mer ut. Du får igjen for det lille ekstra du gjør, forteller fotograf Kristine Tofte. 

Kristine er en erfaren boligfotograf i Stavanger med en forkjærlighet for hytter. Oppvokst med fotoentusiastiske familiemedlemmer og utdannet meteorolog, har friluftsglade Kristine jobbet overalt fra USA til Svalbard. Men det var først da hun begynte å ta betalte boligfotooppdrag i 2018 at hun virkelig fant sin lidenskap.

Vi har tatt en prat med Kristine for å få hennes beste tips til hvordan du klargjør hytta for å tiltrekke flest mulig potensielle kjøpere.

Flotte hyttebilder øker interessen for hytta

Fotograf Kristine Tofte

– Gode hyttebilder er mye mer enn bare et blikkfang. Noen bare scroller på Finn.no til det dukker opp noe spennende. Andre legger inn spesifikke søk, for eksempel fritidsboliger i et bestemt område. Flotte bilder fanger oppmerksomheten til både de som allerede søker etter hytter og de som egentlig ikke var interesserte. De blir nemlig interesserte når de ser bildene og annonsen, forklarer Kristine.

Tenk at bildene skal selge hytteidyllen. Du selger nemlig et feriested, der kjøperen kan slappe av med en kopp kaffe i solveggen, nyte den vakre naturen, koble av fra hverdagen, kose seg med friluftsliv og skape gode minner med venner og familie. Nettopp derfor er det ekstra viktig med bilder som får folk til å si “Åh, der har jeg lyst til å være!”. 

Det kan selvsagt være litt utfordrende å ta slike bilder, men Kristine blir bare mer motivert:

– Jeg elsker utfordringen med å ta hyttebilder. Det er utrolig givende og spennende. Lyset er aldri det samme, alle hyttene er unike og selgerne har forskjellige ønsker og behov, sier Kristine. Hun er derfor opptatt av at bildene skal fremheve det som er unikt ved både fritidsboligen og beliggenheten. Og da er det ekstra viktig med gode utebilder.

Kristine fokuserer dermed på uteområder og plassering i forhold til andre fasiliteter for å øke interessen for fritidsboligen. Hun bruker ofte drone for å fotografere området rundt hytten, noe som hun anbefaler for deg som skal selge fritidsbolig. Dronebilder viser dessuten hvor fritidsboligen ligger i forhold til skitrekk, sjø, båtplass, turområder og andre ting som er kjekt i nærområdet.

– Annonsen får en ordentlig woweffekt med drone og/eller kveldsfotografering. God beliggenhet, fine uteområder og vakker utsikt bør fremheves på bildene, oppfordrer Kristine.

Drone viser oversikt over tomt som man ikke hadde klart med vanlig kamera. Bildet tilhører Kristine Tofte.

Tenk at du skal selge idyllen til hytta

Kristine understreker hvor viktig det er å få frem hytteidyllen for at salget skal bli en suksess. Og for å klare å få frem idyllen, må du sette av nok tid til klargjøring. Én ting som fotografen ofte får høre er at selgerne ikke fikk tid til å gjøre alt de hadde planlagt. Du må derfor ikke undervurdere hvor lang tid det tar. Hun er tydelig på at du får lønn for strevet:

– Du får virkelig igjen for alt arbeidet, og jeg anbefaler å gå all-in. Gjør en skikkelig innsats både ute og inne. Du skal selge et sted der kjøperne kan slappe av og nyte dagene, ikke enda et sted de må jobbe, rydde og vaske. Selv om vi alle vet at hytta må vedlikeholdes og rengjøres, så skal ikke det komme frem på bildene.

Klargjøring er derfor det aller viktigste for deg som vil selge hytta til best mulig pris. Hun ser at de som gir det lille ekstra når de skal klargjøre hytta for salg, er som oftest dem som får gode salgsresultater. Og Kristine gir mer enn gjerne det lille ekstra selv for at du skal få flotte hyttebilder som appellerer til de rette kjøperne:

– Jeg er friluftsperson og synes det er veldig kjekt å fotografere hytter. Da får jeg være mer ute, og jeg kan leke meg mer med bildene. Jeg tar mer enn gjerne en fjelltur og inkluderer bilder fra turen i annonsen. Jeg klatrer også opp på berg og gjør alt jeg kan for å vise frem hytta i terrenget.

Det er viktig å få frem hytteidyllen på bildene for å vekke interessen til flest mulig kjøpere. Bildet tilhører Kristine Tofte.

Tips til hvordan du klargjør hytta for fotografering

– Et godt tips er å lage god stemning på bildene. Om vinteren kan du måke snø og sette frem grillpanne, nøtter, kakao og lignende for å gjøre uteområdet koselig. På sommerstid kan du pynte uteområdet med puter. Du skaper også stemning ved å sette frem fat med mat, for eksempel boller. Du kan også sette frem kaffe på dagtid og vin på kveldstid, forteller Kristine. Hun legger til:

– Klargjøring er alt! Det kan være lurt å se på andre hytteannonser for å se hvordan de har gjort det. Da kan du få masse god inspirasjon.

Potensielle kjøpere bør ikke kunne se på hverken bildene eller visningen at arbeidet venter på dem, for eksempel at muren må fikses eller veggene må males. Du bør derfor prioritere å fikse alle småting på forhånd. Fritidsboligen bør også være ryddig og ren når fotografen kommer. Dersom solen skinner inn, blir det lett å se på bildene at vinduer, speil og komfyr er skittent.

Detaljbilder brukes for å få skape god stemning. Bildet tilfører Kristine Tofte.

– Jeg anbefaler å rydde vekk mest mulig småting, personlige bilder og annet som kan få rommene til å se rotete ut. Husk at du selger et feriested, og det bør være rent, ryddig og pent for øyet. Da får du vist hytta fra sin beste og mest idylliske side. Det er alltid fint med planter, blomster og urter på kjøkkenet.

Kristine er tydelig på at folk flest har veldig koselige hytter, og de trenger derfor bare å rydde vekk plukk og fikse synlige småfeil. Det kan likevel være lurt å få hjelp av en boligstylist som spesialiserer seg på hytter i enkelte tilfeller, for eksempel hvis hytta står tom eller interiøret er svært gammelt og slitt.

Disse feilene kan sabotere hyttesalget

En typisk feil som Kristine ser at mange gjør er at de ikke bruker nok tid på forberedelser. Selv om det kan være fristende å tenke at hytta selger seg selv og du derfor ikke trenger å gjøre så mye, bør du likevel bruke tid på klargjøring for å få høyest mulig pris for den. Dersom hytta er overmøblert eller rotete, så må tingene pakkes vekk:

– Du får sett rommene ordentlig på bildene når alt er ryddig. Hvis ikke, ser man ofte bare rotet. Og da blir fokuset helt feil!

De som ser på hyttebildene i annonsen skal rett og slett få lyst til å være der, ellers risikerer du dårligere oppmøte på visninger. Igjen – husk at du selger hytteidyllen! Kjøperne kan også bli skeptiske hvis fritidsboligen ikke er ryddet ordentlig eller det er lett å se at den trenger vedlikehold, forklarer Kristine:

– Hvis noen ikke har ryddet ordentlig til fotografering og visning eller hvis fritidsboligen har synlige vedlikeholdsbehov, kan det oppfattes som negativt. Man ønsker jo å kjøpe en hytte som har blitt tatt vare på og vedlikeholdt. Kjøperne kan fort begynne å lure på om det venter dem ikke-fullt-så-kjekke overraskelser som takstmannen ikke har fanget opp.

En annen typisk feil er at selgerne glemmer å gi hyttemegleren og fotografen viktig informasjon om fritidsboligen, for eksempel når på dagen det er best solforhold. Dersom annonsen skryter av de gode solforholdene, så er det dumt om fotografen kommer når hagen er skyggelagt. God kommunikasjon er derfor viktig for at hyttesalget skal bli så vellykket som mulig.

Kristine kombinerer stemningsfulle detaljbilder med vidvinkelbilder for å vise frem hele området/rommet. Bildet tilhører Kristine Tofte.

Et godt samarbeid gir gode hyttebilder

– Det er utrolig gøy å samarbeide med både megler og selger. Jeg spør gjerne selgerne om hva som er det aller kjekkeste med hytta, hvis de er til stede når jeg kommer. Det må vi nemlig få med på bildene, forteller Kristine. De fleste selgerne er imidlertid ikke med når hun tar hyttebilder, ettersom fritidsboligen ligger for langt unna. 

Mange velger derfor å legge alt som fotografen skal bruke til styling klart på forhånd sammen med instrukser til hvor det skal plasseres. Eksempler på dette er blomster, boller og god drikke. Kristine pakker det vekk når hun er ferdig. Hun tar med seg mat og annet som ikke kan stå fremme til neste gang selgeren kommer.

Og hvis selgeren ikke skal være med, blir det enda viktigere å formidle viktige beskjeder på forhånd. Det kan for eksempel være tidspunkt på dagen med de mest optimale solforholdene, hvilke rom som har den beste utsikten, hvor du finner fine turstier rett fra hagen eller den enkleste måten å komme seg til båtplassen.

– Jeg får som regel ganske frie tøyler, men det er samtidig viktig å ha et tett samarbeid med megleren for å sikre et vellykket hyttesalg. Eiendomsmegleren vet hvilke typer bilder jeg tar og hva de kan forvente. Det er også veldig kjekt å få gode tips fra de som selger hytta. Husk at du kjenner hytta di best! Jo mer du forteller meg, desto bedre blir resultatet.

Bildet øverst i artikkelen i sin helhet

Beste tid for å selge hytter og fritidsboliger

– Jeg tar ganske mange bilder av fjellhytter, selv om jeg også fotograferer andre typer hytter. Folk selger fritidsboliger året rundt. Likevel ser jeg at det er høysesong for fjellhytter om våren og høsten. Men folk bruker jo fjellhytter både om sommeren og vinteren, så det går fint an å selge på andre årstider, sier Kristine. 

Det er likevel viktig at bildene fremhever alle fordelene med fritidsboligen, for eksempel nær tilgang til sjø eller skitrekk. Kristine forklarer at mange velger å løse dette ved å ta hyttebilder på den årstiden der hytta tar seg best ut. Selgerne kan likevel vente noen måneder med å legge ut annonsen. Du må imidlertid planlegge salget godt for at dette lar seg gjøre. 

Du kan også dele opp fotograferingen, sånn at fotografen tar bilder ute på dager med fint vær. Innvendig fotografering kan vente til en annen dag. Det kan være en god løsning hvis du ikke har kommet i mål med klargjøringen inne, men du vil være sikker på at fotografen tar bilder ute på en solskinnsdag.

– Hvis du skal ta bilder både ute og inne på samme dag, så er det bare å booke et nytt tidspunkt hvis været er dårlig. Det er for eksempel ikke så bra å ta bilder av hytter ved sjøen på dager med masse regn. Snøstorm er heller ikke bra når jeg skal fotografere fjellhytter, forteller Kristine. Det er likevel ingen krise om du ikke kan booke om:

– Noen ganger er alle datoer satt og ting haster. Da tar jeg bare på meg gode klær og gjør det beste ut av det. Og om vinteren er sol faktisk ikke så viktig. Da er den så lav at den bare skaper problemer uansett.

Konklusjon: Husk på dette for å selge hytte til best mulig pris

Du selger mer enn bare hytta – du må også selge hytteidyllen! Og du har fått mange gode tips til hvordan du gjør det fra fotograf Kristine Tofte. Flotte hyttebilder tiltrekker ikke bare dem som allerede ser etter lignende fritidsboliger. De kan også vekke interessen til dem som ikke aktivt er på jakt etter en hytte som din. Kort oppsummert, du bør huske på dette for å selge hytta til best mulig pris: 

  • Klargjøring har alt å si.
  • Rydd opp inne og ute.
  • Bruk dronebilder for å vise frem beliggenheten. 
  • Fritidsboligen bør styles sånn at du får en fin og god stemning på bildene.

Vi anbefaler at du besøker nettsiden til Kristine Tofte for å få anbefalinger, tips og inspirasjon til boligfotografering. Lykke til!