Selge tomt: stegvis guide (til hvem, verdi, o.l.)

Skal du selge tomt og lurer på hvordan du skal gå frem? Her er alt du må vite om tomtesalg fra forberedelser til oppgjør.

Sist oppdatert: 27. februar 2024

Bilde

MANGE MULIGHETER: Mange tomter er ettertraktet blant utbyggere eller naboer.

Enten du vurderer å selge tomten din direkte til utbygger eller på det åpne boligmarkedet, finnes det visse steg du bør følge. Og mange av disse stegene er ikke så ulike dem du må ta for å selge bolig. For eksempel, tomten må takseres, du må finne en kjøper og oppgjøret må håndteres på en trygg måte. 

Det finnes også mange forskjeller. Du må for eksempel alltid betale skatt. Og kanskje du ønsker å dele opp en svær tomt i flere små deler før du legger dem ut for salg? Fremgangsmåten kan derfor være litt komplisert. Mange velger å få hjelp av en eiendomsmegler, særlig hvis de ønsker å selge på det åpne eiendomsmarkedet.

Hvis du leter etter en oversikt over hvordan du skal gå frem, så har du kommet til rett sted. Her får du en komplett, steg-for-steg guide til tomtesalg.

Kortversjonen

  • Du kan velge mellom å selge tomten på det åpne eiendomsmarkedet eller direkte til en utbygger. Det er fordeler og ulemper ved begge deler, og du bør derfor tenke deg nøye om.
  • Vi anbefaler å bruke en profesjonell eiendomsmegler som spesialiserer seg på tomtesalg, dersom du vil legge den ut for åpent salg. Innhent gjerne tilbud fra flere meglerkontorer for å sammenligne priser, tjenester og ekspertise.
  • All tomtesalg er skattepliktig, og det kan noen ganger være vanskelig å vite hvordan salg av bebygde tomter skal behandles. Vi anbefaler at du får profesjonell hjelp ved slike tilfeller.

Steg 1: Bestem deg for hvordan du vil selge tomten din

Du har flere valgmuligheter, dersom du vurderer å selge tomten din. Skal du selge den som én tomt eller lønner det seg heller å dele den opp i mindre tomter? Og hvem skal du selge til? Det finnes for eksempel mange utbyggere som leter etter tomter å bygge på, noe som kan virke både lettvint og praktisk – særlig om du skal selge en tomt som er bebygd.

Men du risikerer en stor skattesmell om du selger tomt med bolig til utbygger og ikke er forsiktig. La oss si at du skal selge til en utbygger som ønsker å rive eksisterende bygninger for å bygge nye. Selv om boligsalg i utgangspunktet er skattefritt om du har eid og bodd der i minst 12 ut av de siste 24 månedene, så er all tomtesalg skattepliktig

I enkelte tilfeller blir salg av bolig til eiendomsutvikler regnet for å være til tomteformål, og du må dermed skatte av gevinsten – til tross for at du imøtekommer krav til eie- og botid. Du bør derfor snakke med en skatteadvokat for å unngå skatt ved salg av boligeiendom til utbygger.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Eiendomsmegler vs. utbygger

Fordelen med å bruke eiendomsmegler til å selge ubebygd tomt er at du kan nå ut til et større marked, fremfor å selge direkte til en enkelt utbygger. Det betyr at eiendommen når ut til flere potensielle kjøpere. Og jo flere som er interesserte i eiendommen, desto større er sjansen for at du får en bedre pris. Du må imidlertid vurdere hvor lett det er å selge tomten. 

Hvis eiendommen er ferdig regulert og klar til å bygges på, vil det være enklere å selge den til privatpersoner. Skal du selge tomt uten bolig eller bebygd eiendom til videre eiendomsutvikling? Du må vurdere hvilken type tomt du skal selge og potensielle skattekonsekvenser for å komme frem til hva som er det beste alternativet ditt. 

For eksempel, det kan ofte være mer lønnsomt å selge bebygd tomt med et svært nedslitt hus til en utbygger som vil rive og utvikle tomten fremfor å selge boligen som et oppussingsprosjekt – selv om du må skatte av gevinsten. Undersøk hva som er realistisk å få for tomten din hos en eiendomsmegler og hvor lett det vil være å selge den. Deretter kan du sammenligne det med hva eiendomsutviklerne tilbyr. 

Du må imidlertid være obs på at flere eiendomsmeglere kan hjelpe deg med å finne den rette utbyggeren som er villig til å betale den prisen du ønsker – noe som utvilsomt kan gjøre salget mer lønnsomt enn om du må forhandle med utbyggerne selv.

UTBYGGERE GOD LØSNING: Er tomten på rett plass kan det være en god løsning å selge til utbygger.

Steg 2: Forberedelser før salg

Noe av det viktigste du bør gjøre i forkant er å undersøke lokale reguleringer. Det hjelper lite å legge tomten ut for salg, hvis kjøperen ikke har lov å bygge på den. I tillegg må du skille ut tomten, hvis dette ikke allerede er på plass eller hvis du ønsker å dele den opp i flere mindre deler. Tomten får deretter et eget bruks- og gårdsnummer. Dette kalles for matrikulering.

Det er viktig å samle inn og forberede all nødvendig dokumentasjon som karttegninger, målebrev og arealbekreftelser. Disse dokumentene bør beskrive tomten og inkludere viktig informasjon som plassering av vann- og avløpsinfrastruktur. De bør også vise hvor det er adkomst til området. Videre er det nyttig å samle inn tidligere innsendte søknader og korrespondanse med kommunen som er relatert til tomten.

Det er altså en god del forberedelser som må utføres. Heldigvis kan du få hjelp til alt dette av meglerforetak som spesialiserer seg på tomter og/eller nybygg. 

Enkelte eiendomsutviklere kan også overta denne jobben for deg. Mange utbyggere ser etter både regulerte og uregulerte tomter som de kan kjøpe. Disse aktørene tar seg dermed av alle forberedelsene mot at de får bygge bolig på tomten din. Du får all fortjenesten fra selve tomtesalget, og de får fortjenesten fra boligene de bygger og selger.

Steg 3: Få hjelp til å selge tomt

En eiendomsmegler med erfaring og kompetanse innen tomtesalg kan være til stor hjelp når du skal selge tomten. Advokater som kan boligsalg kan også være en stor hjelp. De kan blant annet utarbeide kontrakter og vurdere hvorvidt bebygde boligeiendommer skal selges til tomteformål eller som bolig. De kan også sikre at alle juridiske krav blir oppfylt. 

Både eiendomsmeglere og advokater kan bistå med forhandlinger. Dersom tomtesalget er komplisert, kan det være smart å få hjelp av begge. Mange meglere samarbeider med advokater, samtidig som de har verdifulle kontakter innen eiendomsutvikling. Og mange eiendomsutviklere samarbeider også med advokater. 

Hvis du vet på forhånd at tomtesalget blir komplisert, anbefaler vi se etter noen som kan tilby deg all den hjelpen du trenger på ett sted.

Steg 4: Finn ut hva tomten er verdt

Vi anbefaler at du får hjelp av en takstingeniør som tilbyr taksering av tomter. Tomtetakst er på mange måter en verdivurdering av den ubebygde tomten. Takstmannen vurderer blant annet lokal infrastruktur, hvordan tomten er opparbeidet og råtomtverdi for å fastsette en verditakst. Verdien trekkes for eksempel opp hvis tomten ligger i et regulert område med offentlig adkomstvei og offentlig vann- og kloakkledning. 

Kort avstand til lokale fasiliteter som skoler og butikker er også positivt. Prisantydning må derimot ikke forveksles med verditakst. Det er eiendomsmegler som setter prisantydning. Selv om den er basert på tomteverdien, kan det være andre forhold ved eiendommen og boligmarkedet generelt som trekker den forventede prisen opp eller ned.

Steg 5: Nå frem til den rette kjøperen

Nå er det tid for markedsføring og visninger av tomten. Eiendomsmeglerne har flere salgsstrategier å velge mellom. For eksempel, de kan både se etter interesserte utbyggere og legge eiendommen ut for salg til privatpersoner på det åpne markedet. Hvilken strategi som lønner seg og er mest fornuftig, avhenger av spesifikke faktorer ved tomten du skal selge.

Oppgjøret foregår også forholdsvis likt. Eiendomsmegleren sørger for at alt går riktig for seg og at betalingen finner sted på en trygg måte. Megleren sender også inn tinglysing av skjøtet, og kjøper betaler dokumentavgift. Det du som tomteselger må være obs på er at du må betale skatt på gevinsten. Selger du med tap, kan du derimot kreve fratrekk.

Få tilbud fra eiendomsmeglere

Få pristilbud fra 5 eiendomsmeglere slik at du kan sammenligne og velge den beste. Helt gratis og uforpliktende.

Eksempler på tomtesalg

Du har nå fått mye teori om hvordan du selger en tomt. Men det kan være stor forskjell på teori og praksis. Derfor har vi laget noen fiktive, men realistiske eksempler på ulike scenarier som kan oppstå.

Eksempel 1: Salg av en stor familieeiendom

Bakgrunn: Familien Hansen eier en stor eiendom på landet som de ønsker å selge. De bestemmer seg for å dele eiendommen i mindre tomter for å tiltrekke seg flere potensielle kjøpere, inkludert familier som ønsker å bygge egne hjem.

Utfordringer: Det viser seg at deler av eiendommen ikke er regulert for boligbygging, noe som krever ekstra arbeid og tid for å få godkjennelse fra kommunen.

Lærdom: Familien Hansen valgte i dette tilfellet å få hjelp av en eiendomsmegler. Megleren fant en utbygger som ønsket å overta papirarbeidet og kjøpe tomtene. Deretter forhandlet megleren frem en god pris, slik at familien fikk betalt for flere utskilte tomter og ikke bare for en stor tomt.

Eksempel 2: Direktesalg til eiendomsutvikler

Bakgrunn: Jon eier en bebygd tomt i et populært område og bestemmer seg for å selge direkte til en utbygger. Han blir tiltrukket av en rask salgsprosess og en lukrativ avtale. Han har selv bodd i et hus på eiendommen i en lengre periode, og han ønsker nå å flytte i en mindre og mer sentral leilighet. Huset er nå nedslitt, og han har mest å tjene på å selge eiendommen til en utvikler fremfor å selge huset som et oppussingsprosjekt.

Utfordringer: Jon støter på komplikasjoner med skatteberegningen. Han trodde at eiendommen ville bli solgt skattefritt, ettersom han selv har bodd i en bolig på tomten i mange år. Men det viser seg at eiendommen blir regnet som tomtesalg, ettersom formålet var å rive bygningene og utvikle tomten videre.

Lærdom: Det er viktig å konsultere med en skatteadvokat før man selger en bebygd tomt til en eiendomsutvikler og utbygger. Mange eiendomsutviklere og eiendomsmeglere er også godt kjent med denne problemstillingen, så snakk gjerne med dem på forhånd.

Konklusjon: få hjelp av en eiendomsmegler til å selge tomt

Hvis du har en stor eiendom, kan det være gode penger å tjene ved å skille ut tomter og selge dem til noen som vil bygge bolig. Samtidig er det viktig å være grundig og nøyaktig i forberedelsene dine. Dersom tomten ikke er ferdig regulert, kan papirmøllen virke ganske avskrekkende. Heldigvis kan du få hjelp av både eiendomsmeglere og eiendomsutviklere, slik at du kan overlate jobben til andre og likevel få gevinsten fra tomtesalget.

Og når vi snakker om gevinsten – husk at du må skatte av den. All tomtesalg er skattepliktig! 

Noen ganger kan du slippe unna skatten ved å selge en bebygd tomt som du har eid og bodd på i minst 12 måneder ut av de siste 24 månedene. En dyktig skatte- eller eiendomsadvokat kan veilede deg nærmere ved behov, slik at du ikke går på en skattesmell. Mange utbyggere og meglere samarbeider med advokater for at du skal få all den hjelpen du trenger på ett sted.

Så lenge du tar de rette stegene og oppsøker hjelp ved behov, ligger alt til rette for et vellykket tomtesalg. Lykke til!